Skocz do zawartości

KLASYCZNY KOŁOWROTEK MUCHOWY - PROPOZYCJE

Andrzej Stanek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo miło wspominam ten kołowrotek Hardego, łowiłem nim sparowanym ze szklanym żółtym Lamiglasem.

Przed wyjazdem z Polski podarowałem go swojemu nauczycielowi muszkarstwa wiedząc, że u niego będzie w najlepszych rękach i zamiast smutku rozstania mam z tego radość do dziś :)

• 5 miesięcy temu...

Ja mogę polecić takie klasyki .Do szklaka ideał.

O to właśnie chodzi, jedynie gdzie dostać nówkę z dopiskiem England. Idzie zima, zaglądam do działu "sprzedam - kupię"... Temat młynka aktualny, koniecznie Hardy i to klasyk - #4/5/6 i #7/8/9. Rozważę wersję limitowaną oby cena była "przyziemna"... ;)  :)

Skoro o klasyce mowa ...trociowy kołowrotek z" duszą"

attachicon.gifIMG_6537.JPG

pozdrawiam-Paweł

Paweł piękna sztuka - chcę taki...  :)

Fajny - jednak ciągnie wilka do lasu. Upodobałem sobie Hardy. Kiedyś odstąpiłem, teraz jestem zdecydowany. Po drodze wpadło do kolekcji kilka sztuk (aż dwa) innej firmy. I co i nic, dalej chodzę niespokojny, niespełniony. Z tym nie można walczyć...  ;)  :D

Dzięki za namiar.  :)

Oczywiście,że na nie łowię.Są sprawne technicznie,a o ich cechach napisałem w  tym wątku powyżej.Każdy ma na koncie X ryb,co dodaje wartości kolejnym połowom.

Tylko podczas łowów z łódki używam modeli large arbor (Waterworks Lamson),ale w rzece-prawie zawsze Hardy :) .Niestety Andrzeju wszystkie modele które widzimy powyżej nie są już w tych wersjach produkowane .Podobnie zresztą jak wędziska-deluxe i ultralite.Moje ulubione-ultralite 9' wt 5 ,dla pewności posiadam jak widać na zdjęciach w dwu egzemplarzach.Najlepsze wędzisko muchowe które miałem.I co ważne niedrogie na rynku wtórnym,choć trafić trudno.

kardi

ps.jak tam fotki lipieniowych zasysań?

Piękne zdjęcia,oddają atmosferę Waszego spotkania :)

Co do angola klasyka to znajdziesz coś z pewnością i będziesz chcąc niechcąc "terkotał" ;)

Na zdjęcia oczkujących ryb nadal liczę-pogonisz jeszcze coś z muszką w tym roku?

Pozdrawiam i czekam na ciekawe fotki kołowrotków starej daty -Paweł

Paweł - przeleciałem już chyba wszystko na ebay i trudno mi coś wybrać... Brak decyzji - nie znam tych kołowrotków (Hardy), nie miałem w ręce lub sporadycznie... Jedyny Angol na którego wychyliłem się w ciemno to Zeppelin Kingpin i to był strzał w dziesiątkę. Mam swój mały plan, upatrzony model jednak nie jest to Brytyjczyk i też terkocze, dwa - dubluje się z młynkiem który wagowo posiadam... Zobaczymy, temat aktualny. Co do fotek, starałem się stąd zawsze byłem w pionie... ;)  :D  Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Odnośnie kołowrotków Hardy- to świetnie wykonane, klasycznie piękne kręciołki. Dla mnie mają jedną wadę- dźwięk hamulca. Moje uszy nie tolerują ich terkotek (wydają się być takie ostre i nieprzyjemne- przerabiałem Bougle i Lightweight) i tylko z tego powodu zmieniłem te kołowrotki na inne. Podobno z wiekiem dźwięk terkotki łagodnieje, ale mi nie starczyło na to cierpliwości :)

Odnośnie kołowrotków Hardy- to świetnie wykonane, klasycznie piękne kręciołki. Dla mnie mają jedną wadę- dźwięk hamulca. Moje uszy nie tolerują ich terkotek (wydają się być takie ostre i nieprzyjemne- przerabiałem Bougle i Lightweight) i tylko z tego powodu zmieniłem te kołowrotki na inne. Podobno z wiekiem dźwięk terkotki łagodnieje, ale mi nie starczyło na to cierpliwości :)

Ten dzwięk-histeryczny,że tak powiem jest dla mnie kwintesencją muszkarskiej przygody.Z czasem,jak napisałeś,łagodnieje.Po pierwsze ząbki się tępią,po drugie uszy nie te.Trzeba czekać-wiek robi swoje ;)

pozdrawiam-Paweł