Skocz do zawartości
  • 0

Winda do trolling... typy , zastosowanie oraz przydatne informacje..

diverek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W lodce mam konsole, wiec chyba bardziej z boku.

A masz moze jakies patenty na mocowanie zylki w klamrze zaciskowej, obciazenie podpiac bezposrednio do stalowej linki, czy moze uzyc zylki jako lacznika w razie zaczepu peknie zylka?

To moje pierwsze spotkanie z winda stad te pytania.

• 0

Stalowej linki w razie zaczepu (rzadko, ale sie zdarza) nie odetniesz i nie urwiesz, ja używam linek syntetycznych. Dodatkowo można na końcu linki dać amortyzator gumowy, ale stawia on spory opór w wodzie i powoduje dalsze odejście kuli za rufę (raczej niekorzystne). W tej chwili wiążę linkę bezpośrednio do kuli. Klips z linką mocuje się do kuli lub nad kulą (na stałe). Żyłke bądź plecionkę wkładasz bezpośrednio w klips. W tej chjwili uzywam wyłącznie klipsów Scotty-ego.

Pooglądaj filmy na YT, poczytaj strony o trollingu (USA, skandynawskie i niemieckie). Chłopaki znaja się na rzeczy. Podłapiesz więcej, niż forum jest Ci w stanie pomóc pisaniną... Jak będziesz miał szczegółowe pytania - postaram się pomóc.

• 0

montowanie windy na rufie niesie większe ryzyko, ze np. przy skręcie możne Ci sie linka w śrubę wplatać

druga mała sugestia ustaw tak windę aby kula była widoczna na echosondzie to duże ułatwienie

dobry kij - ja sugeruje "szklak" i możesz zabierać się za testowanie zabawek

• 0

montowanie windy na rufie niesie większe ryzyko, ze np. przy skręcie możne Ci sie linka w śrubę wplatać

E tam, w życiu mi sie nie zdażyło :) Chyba przy zagapieniu się, kiedy łódka stanie Ci nagle bokiem w sposób niekontrolowany. Ale ze stalową linką to bym radził uważać ;)

• 0

Kijów do trola to tam u Was dostatek, mają oznaczenie DR lub Downrigger. Obciążenie musisz dobrać do głębokości, na jakiej będziesz prowadził zestaw i do prędkości, z jakimi będziesz pływał. Genralnie im głębiej, szybcie i im grubsza linka tym większy cieżarek (kula).

• 0

Do wolnego pływania (1-1,5 węzła) będzie ok. Przy szybszym - IMO - na 40m będzie to mało. Na takiej głębokości bardzo duże znaczenie będzie też miała linka, tzn. jej grubość.

Co do kształtu i folii holo - na łososiowate będzie się jak najbardziej nadawała. Sam używam tylko kul z płetwą - takich ja Twoja.

• 0

Niestety, nie pomogę Ci Z łośkami, bo sam się dopiero wdrażam w głębokie pstrągi. Jak na razie kupiłem kilka różnych dogerów i flasherów. Mam trochę wobków, takich do 12cm, trochę wahadełek trociowych (zarówno wykrępowanych, jak i smukłych), ukręciłem kilka hoochiesów. Do tych ostatnich zaopatrzyłem się w trolling discs - bardzo fajny gadget, nadający pracę w trolu w zasadzie dowolnej, niepracującej przynęcie.

Jeżeli chodzi o lake trouty, to widziałem, że spece używaja na nie ogromnych spoonów, nie smukłych, jak na łososia, tylko kształtem przypominających Gnoma. Ale są znacznie większe, prawie takie jak dłoń.