Skocz do zawartości
  • 0

Tarlisko w centrum miasta vs Pan przepływanka

saw

Pytanie

Cześć,

W centrum "mojego" miasta wczesną wiosną ma miejsce pewien proceder który wymaga stanowczych działań. Mianowicie klenie idąc w górę rzeki z zimowisk zatrzymują się przed tzw "wodospadem", wyżej już niestety nie mogą i tutaj właśnie odbywają tarło wtedy jednak wkraczają do akcji Panowie przepływanka wyławiając je dziesiątkami.

Wraz z kolegą Guciolucky postanowiliśmy nieco przedłużyć życie tych ryb w maksymalnie już eksploatowanym ekosystemie. Pojawił się pomysł umieszczenia w rzece na odcinku 30-40m sporych gałęzi mających utrudnić wędkowanie w tym miejscu ale  to działanie prawdopodobnie na dłuższą metę nie zadziała, odrobina linki z kotwicą i po sprawie...

Co robić? Może ktoś z kolegów ma jakiś ciekawy pomysł?

Pozdrawiam

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wszystko ok. ale z racji na tarło klenia(mieszkałem ulice dalej kilka ładnych lat i nigdy nie widziałem tam jakichś spektakularnych akcji tarła klenia) trochę głupio wyłączyć fajny odcinek rzeki na zawsze. I jak by mnie chciał ktoś tutaj zlinczować to mowie że mam wyj....ane na to bo za dużo w życiu czasu poświęciłem na poznanie obyczajów ryb.

I jeszcze jedno na forum coraz więcej internetowych naprawiaczy świata, buntowników i awanturników zza nicka.

Dlaczego nie chcecie bronic tarlisk płotki?? przecież płotke tłuką wszędzie w okolicy olsztyna na masę na tarle.... no tak ale płotka na wobka nie bierze a ci co na spławik łowią to bee.

To forum się stacza panowie. Tak na marginesie ci co mnie znają to wiedzą czym w życiu się zajmuję i stąd może moja frustracja. 

• 0

no bo zaraz zniszczyc , worów narzucac, gałęzi, wiader ze smołą, koło od rowera etc.

no i zabronić łowić, toć ja tam po 15 ej w maju i czerwcu czekając na żonę katuje szczupaki na mase:)

a może by tak popilnować Długiego w kwietniu i marcu co by boleni nie tłukli :)

Jak nam w mieście wszystkie pstrągi wyrżneli to nikt nawet głosu nie zabrał. na wątku ani słowa o pstrągach w mieście a sam tam z 50 złowiłem

Edytowane przez wonton

• 0

No widzisz, wzięli i wyrżnęli bo to wygłodniała horda była.. Dyrektor twierdzi że w naszych wodach jest tyle ryb że jest nie do zniesienia tylko wędkarze łowić nie potrafią :D Klenie jak pokazywał rozkładając ręce to mu biurka brakowało. Jak przekraczam drzwi tego "urzędu" to wkraczam w 5 wymiar, co oni palą? Niczego do rzeki wrzucać nie będziemy, po rozmowie w "urzędzie" zdecydowaliśmy że zaopiniowany wniosek pójdzie na ZG . A jak będziesz czekał na żonę to sobie z nowej kładki pooglądasz kabany ;)

• 0

Wczesnowiosenne tarlisko kleni wymaga ochrony gdyż odcinek rzeki w którym pływa ta populacja jest ograniczony elektrowniami i piętrzeniem. Ryby nie mają możliwości migracji w górę rzeki stąd logiczne jest gdzie następuje jej koniec. Okresowe zgrupowania ryb różnych gatunków na tym odcinku mają identyczne podłoże tak więc albo odbywają tam tarło albo szukają łatwych ofiar, to samo  wabi w te okolice mistrzów wędkarstwa.

Kropasy zostały wycięte, może warto zrobić coś żeby klenie nie podzieliły ich losu? Nikt nie ma na myśli żeby wyłączyć odcinek z wędkowania, chodzi o to żeby nie łowić tam ryb w marcu i kwietniu.

• 0

To jeszcze jedno pytanie

Gdzie w górze rzeki zlokalizowane są tarliska klenia??

Ja wychowałem się na podkarpaciu i na takich rzekach jak Wisłoka, Wisłok, Ropa, San, Dunajec ogladałem tarła klenia w których brało naraz udział ponad 100 ryb i wiem jak takie miejsca  wyglądają , kilka takich miejsc mozna by się doszukać w lesie powyzej Rusi, ale tam jest jaz piętrzący do farmy pstrągowej i te ryby też tam nie dopłyną. A tak na marginesie kleń to nie łosoś i 15 km w górę rzeki nie migruje.