wepster Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Witam kolegów. Czy ktoś miał do czynienia z takim sprzętem. Zestaw jest niedrogi i i dość ciekawy. Przydała by mi się taka wiertareczka przy produkcji wobów, tylko czy po tygodniu ona nie piardnie na zawsze...? Co o tym myślicie? http://allegro.pl/vth2-mini-wiertarka-szlifierka-modelarska-frezarka-i2977935813.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 W robocie mamy taki sam zestawik już od jakiegoś roku, fakt że używany może raz na tydzień ale działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 ja używam dremela 300 od 4 lat tyle ze do szlifowania topników w spawaniu plastików tania cena a bardzo przydatna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Po dwóch dniach użytkowania dostała strasznego bicia uchwytu (który i tak się co chwilę odkręcał) na trzeci dzień odleciał.Został mi zasilacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) Mam podobnej wielkości, fajna zabawka (i tylko), jak trzeba naprawdę powiercić to biorę Dremela 3000. Tylko kasy żal wydanej na zabawkę. Edytowane 19 Lutego 2013 przez jabr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 12 tys obrotów to zdecydowanie za mało jak na prace przy wobkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Te na 12V to zabawki. Samo to że zasilacz ma moc 4,8W !Zdecydowanie lepiej kupić coś takiego:http://allegro.pl/mini-szlifierka-multiszlifierka-zestaw-260w-i3040394189.htmlUżywam podobnej (nie firmowy dremel czy proxon) od 4 lat z czego 1,5 roku we frezarce CNC jako wrzeciono, po 3-5 godzin dziennie. Raz wymieniłem szczotki. Ale to przez CNC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Który z dostępnych multiszlifierek będzie najcichsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Chyba proxxon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Widac...a raczej słychać różnice :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, to najlepiej szukać z wałkiem giętkim w kpl.Po założeniu końcówki z papierem ściernym woblery obrabia się jak scyzorykiem tylko 5 razy szybciej i dokładniej.Oczywiście większa jest wtedy pylica ale wystarczy podłączyć odkurzacz i sprawa pyłu z głowy.Ja kupiłem w zeszłym roku dwa zestawy z Biedronki po 99zł i do dzisiaj śmigają jak ta lala, a muszę napisać że używane są co dziennie po kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wepster Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Ehh wy to potraficie odebrać człowiekowi nadzieję a juz myslalem, że trafilem na cudowny tani produkt heh. Okazuje się jednak, że jak zawsze za jakość trzeba zapłacić A woblery zacząłem robić żeby zaoszczędzić. HA Ha HA! Jak teraz o tym pomyślę to zastanawiam się jak mogłem być głupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) 12 tys obrotów to zdecydowanie za mało jak na prace przy wobkach . A dlaczego? Ja mam 2700 i że hoho. Edytowane 19 Lutego 2013 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Ja mam max 25000 w swojej szlifierce , przeważnie pracuje na 18-20 tys i uważam że taka prędkość jest idealna.Dużo oczywiście zależy tez od mocy urządzenia ale watpie żeby w tej zabawce za 50 zl byla ona jakąś wyjątkowo duża ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (...)Dużo oczywiście zależy tez od mocy urządzenia ale watpie żeby w tej zabawce za 50 zl byla ona jakąś wyjątkowo duża ;-)Zasilacz ma 0,4 A, napięcie 12 V, z prawa Ohma wynika, że maksymalna moc tej zabawki wynosi 4,8 Wata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 "12 tys obrotów to zdecydowanie za mało jak na prace przy wobkach ." tej opini to ja tez jakoś nie rozumiem....ważna jest moc urzadzenia a obroty za duże to tylko przeszkadzają w precyzyjnej pracy w miękkim materiale jakim jest np. drewno...jak sa za duże obroty to moze łatwo wyrwać obrabiany materiał z ręki....na codzień pracuje takimi urzadzeniami i parę razy mi sie takie niemiłe przygody zdarzyły...wazniejsze jeszcze od mocy i obrotów jest jakość i ostrość frezów kamieni i innych końcówek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes79 Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Panowuie podepne się pod temat.Mam od niedawna Dremelka z serii 300 oraz różne przystawki do niego. Niestety nie posiadam żadnych akcesoriów. Jako że na portalu aukcyjnym jest tego mnóstwo licze na Waszą pomoc w doborze tylko najpotrzebniejszych. Mam tu na mysli tarcze do robienia rowków pod stelaże ewentualnie zgrubnego wycinania sterów (nie mam pojęcia jakie są najlepsze do tego) , jakies frezy do wycinania (jak wyżej) i taśmy do szlifowania (tutaj jakie gradacje).Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (...) Mam tu na mysli tarcze do robienia rowków pod stelaże ewentualnie zgrubnego wycinania sterów (nie mam pojęcia jakie są najlepsze do tego) , jakies frezy do wycinania (jak wyżej)(...) Tarcza diamentowa - starczy Ci do końca życia.Chyba, że skrzywisz trzpień lub będziesz ciął beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) co do tarcz diamentowych mam pewne wątpliwości( ale nie jestem w 100% bo nie próbowałem)...opiłki diamentu sa rewelacyjne do obrabiania metalu i porcelany...miekkie materiały takie jak drewno- mam na myśli miekkie opiłki drewna moga zalepić ta tarcze i po sprawie...najlepsze sa frazy z "węglika spiekanego"-taka potoczna nazwa...sa to bardzo trwałe narzedzia i super ostre...sa dużo droższe ale warte swojej ceny....a tak jeszcze na marginesie to tarcze diamentowe nadają się do betonu Edytowane 21 Lutego 2013 przez mi106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 co do tarcz diamentowych mam pewne wątpliwości( ale nie jestem w 100% bo nie próbowałem)...opiłki diamentu sa rewelacyjne do obrabiania metalu i porcelany...miekkie materiały takie jak drewno- mam na myśli miekkie opiłki drewna moga zalepić ta tarcze i po sprawie...najlepsze sa frazy z "węglika spiekanego"-taka potoczna nazwa...sa to bardzo trwałe narzedzia i super ostre...sa dużo droższe ale warte swojej ceny....Używam osobiście jakieś 1,5 - 2 lata.Mam na myśli coś takiego: http://allegro.pl/tarcza-diamentowa-22mm-do-dremel-z-trzpieniem-i3034448898.htmlhttp://allegro.pl/tarcza-diamentowa-22mm-do-dremel-z-trzpieniem-i2989805961.htmlhttp://allegro.pl/tarcza-diamentowa-22mm-do-dremel-z-trzpieniem-i3038156840.htmlSą i droższe, znacznie lepsze, ale do spróbowania polecam.Do drewna to można używać "dożywotnio". Przy cięciu twardego drzewa czuć jak pali się drewno. Przy miękkim tylko pył się sypie. a tak jeszcze na marginesie to tarcze diamentowe nadają się do betonu Tak, ale na betonie zużyją się "troszkę" szybciej, niż na balsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Tarcza diamentowa to nr 1 do zakupu.Kupiłem trochę innych końcówek, a 70% używania to tarcza diamentowa. Na drugim miejscu to końcówka do wierteł. Szukaj Dremel 4486. Nastepny to frez do rowkòw pod stelaże frez 199,ale tylko do małych bo płytko tnie. Możesz jeszcze tarczę do piłowania, ale tu lepsza okazała się jednak w użyciu diamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes79 Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Dzięki bardzo za odpowiedzi.Uchwyt wiertarski 4486 mam.Czyli do rowków tarcza diamentowa postanowione. Taśmy to w sumie kilka różnych ziarnistości się przyda.Nadal jednak mile widziane propozycje frezów (pod obciążenie). Niektórzy chyba wykonują też frezy pod oczy kamieniami szlifierskimi? Ja robię to wiertłami do drewna przy pomocy wkrętarki, ale często potrafi mi, zapewne na skutek nieodpowiednich obrotów, wyłupać kawałek, dlatego szukam alternatywy. Testowałem jakimś kamyczkiem od starego Ferma na aku, ale z marnym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Te frezy będą idealne do robienia otwrów w twardszym jak i bardziej miękkim drewnie Wędglik wolframu jest piekielnie ostry i nie tepiący się Są różne średnice/wielkośći . http://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Frez-palcowy-do-drewna-Proxxon-z-weglika-wolframu-sr.-6,5mm-29028/1158 http://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Frez-zaokraglony-do-drewna-Proxxon-z-weglika-wolframu-sr.-6%2C4mm-29030/1159 Edytowane 21 Lutego 2013 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Witam ! panowie pytanie do znawców czy taki dremelek sie sprawdzi do szlifowania w sosnie ? ma 270 wat wiec troche ma mocy ? czy lepiej kupic takiego co ma 130 wat ? ceny podobne. Dla przykłady podaje linka do tego mocniejszego http://allegro.pl/mini-szlifierka-ala-dremel-270w-300ele-i3027698593.html acha czy ktoś posiada taki i mógłby napisać jaki hałas emituje ? w mieszkaniu da rade coś zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 @sunhar po pierwsze to nie jest dremel. Moim zdaniem nie warto, w tej samie obudowie znajdziesz kilka wyrobów pod inną nazwą, po rozkręceniu obudowy jak człowiek zobaczy jak i z czego jest to składane to płakać się chce. Miałem taką kupioną w Praktikerze (innej nazwy) i po 2 miesiącach poszła na naprawę gwarancyjną bo szczotki padły . Po następnym pół roku wyrzuciłem na śmietnik bo do niczego się nie nadawała, obroty chodziły jak chciały, a mi już nie chciało się użerać ze sklepem, dojazdami itd. Jak to ma być sprzęt na lata to Proxon albo Dremel - wiadomo cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi