Skocz do zawartości

Mini wiertarka modelarska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Czy ktoś miał do czynienia z takim sprzętem. Zestaw jest niedrogi i i dość ciekawy. Przydała by mi się taka wiertareczka przy produkcji wobów, tylko czy po tygodniu ona nie piardnie na zawsze...? Co o tym myślicie?

http://allegro.pl/vth2-mini-wiertarka-szlifierka-modelarska-frezarka-i2977935813.html

Te na 12V to zabawki. Samo to że zasilacz ma moc 4,8W !

Zdecydowanie lepiej kupić coś takiego:

http://allegro.pl/mini-szlifierka-multiszlifierka-zestaw-260w-i3040394189.html

Używam podobnej (nie firmowy dremel czy proxon) od 4 lat z czego 1,5 roku we frezarce CNC jako wrzeciono, po 3-5 godzin dziennie. Raz wymieniłem szczotki. Ale to przez CNC.

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, to najlepiej szukać z wałkiem giętkim w kpl.

Po założeniu końcówki z papierem ściernym woblery obrabia się jak scyzorykiem tylko 5 razy szybciej i dokładniej.Oczywiście większa jest wtedy pylica ale wystarczy podłączyć odkurzacz i sprawa pyłu z głowy.

Ja kupiłem w zeszłym roku dwa zestawy z Biedronki  po 99zł i do dzisiaj śmigają jak ta lala, a muszę napisać że używane są co dziennie po kilka godzin.

Ehh wy to potraficie odebrać człowiekowi nadzieję :D a juz myslalem, że trafilem na cudowny tani produkt heh. Okazuje się jednak, że jak zawsze za jakość trzeba zapłacić :unsure: A woblery zacząłem robić żeby zaoszczędzić. HA Ha HA! Jak teraz o tym pomyślę to zastanawiam się jak mogłem być głupi :ph34r:

(...)Dużo oczywiście zależy tez od mocy urządzenia ale watpie żeby w tej zabawce za 50 zl byla ona jakąś wyjątkowo duża ;-)

Zasilacz ma 0,4 A, napięcie 12 V, z prawa Ohma wynika, że maksymalna moc tej zabawki wynosi 4,8 Wata. 

"12 tys obrotów to zdecydowanie za mało jak na prace przy wobkach ."

tej opini to ja tez jakoś nie rozumiem....ważna jest moc urzadzenia a obroty za duże to tylko przeszkadzają w precyzyjnej pracy w miękkim materiale jakim jest np. drewno...jak sa za duże obroty to moze łatwo wyrwać obrabiany materiał z ręki....na codzień pracuje takimi urzadzeniami i parę razy mi sie takie niemiłe przygody zdarzyły...wazniejsze jeszcze od mocy i obrotów  jest jakość i ostrość frezów kamieni i innych końcówek....

Panowuie podepne się pod temat.
Mam od niedawna Dremelka z serii 300 oraz różne przystawki do niego. Niestety nie posiadam żadnych akcesoriów. Jako że na portalu aukcyjnym jest tego mnóstwo licze na Waszą pomoc w doborze tylko najpotrzebniejszych. Mam tu na mysli tarcze do robienia rowków pod stelaże ewentualnie zgrubnego wycinania sterów (nie mam pojęcia jakie są najlepsze do tego) , jakies frezy do wycinania (jak wyżej) i taśmy do szlifowania (tutaj jakie gradacje).
Z góry dzięki.

(...) Mam tu na mysli tarcze do robienia rowków pod stelaże ewentualnie zgrubnego wycinania sterów (nie mam pojęcia jakie są najlepsze do tego) , jakies frezy do wycinania (jak wyżej)(...)

Tarcza diamentowa - starczy Ci do końca życia.

Chyba, że skrzywisz trzpień lub będziesz ciął beton ;)

co do tarcz diamentowych mam pewne wątpliwości( ale nie jestem w 100% bo nie próbowałem)...opiłki diamentu sa rewelacyjne do obrabiania metalu i porcelany...miekkie materiały takie jak drewno- mam na myśli miekkie opiłki drewna moga zalepić ta tarcze i po sprawie...najlepsze sa frazy z "węglika spiekanego"-taka potoczna nazwa...sa to bardzo trwałe narzedzia i super ostre...sa dużo droższe ale warte swojej ceny....

a tak jeszcze na marginesie to tarcze diamentowe nadają się do betonu :)

Edytowane przez mi106

co do tarcz diamentowych mam pewne wątpliwości( ale nie jestem w 100% bo nie próbowałem)...opiłki diamentu sa rewelacyjne do obrabiania metalu i porcelany...miekkie materiały takie jak drewno- mam na myśli miekkie opiłki drewna moga zalepić ta tarcze i po sprawie...najlepsze sa frazy z "węglika spiekanego"-taka potoczna nazwa...sa to bardzo trwałe narzedzia i super ostre...sa dużo droższe ale warte swojej ceny....

Używam osobiście jakieś 1,5 - 2 lata.

Mam na myśli coś takiego: http://allegro.pl/tarcza-diamentowa-22mm-do-dremel-z-trzpieniem-i3034448898.html

http://allegro.pl/tarcza-diamentowa-22mm-do-dremel-z-trzpieniem-i2989805961.html

http://allegro.pl/tarcza-diamentowa-22mm-do-dremel-z-trzpieniem-i3038156840.html

Są i droższe, znacznie lepsze, ale do spróbowania polecam.

Do drewna to można używać "dożywotnio". Przy cięciu twardego drzewa czuć jak pali się drewno. Przy miękkim tylko pył się sypie. 

a tak jeszcze na marginesie to tarcze diamentowe nadają się do betonu :)

Tak, ale na betonie zużyją się "troszkę" szybciej, niż na balsie B)

Tarcza diamentowa to nr 1 do zakupu.

Kupiłem trochę innych końcówek, a 70% używania to tarcza diamentowa. Na drugim miejscu to końcówka do wierteł. Szukaj Dremel 4486. Nastepny to frez do rowkòw pod stelaże frez 199,ale tylko do małych bo płytko tnie. Możesz jeszcze tarczę do piłowania, ale tu lepsza okazała się jednak w użyciu diamentowa.

Dzięki bardzo za odpowiedzi.
Uchwyt wiertarski 4486 mam.
Czyli do rowków tarcza diamentowa postanowione. Taśmy to w sumie kilka różnych ziarnistości się przyda.

Nadal jednak mile widziane propozycje frezów (pod obciążenie). Niektórzy chyba wykonują też frezy pod oczy kamieniami szlifierskimi? Ja robię to wiertłami do drewna przy pomocy wkrętarki, ale często potrafi mi, zapewne na skutek nieodpowiednich obrotów, wyłupać kawałek, dlatego szukam alternatywy. Testowałem jakimś kamyczkiem od starego Ferma na aku, ale z marnym skutkiem.

Te frezy będą idealne do robienia otwrów w twardszym jak i bardziej miękkim drewnie ;) Wędglik wolframu jest piekielnie ostry i nie tepiący się :) Są różne średnice/wielkośći .

http://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Frez-palcowy-do-drewna-Proxxon-z-weglika-wolframu-sr.-6,5mm-29028/1158

http://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Frez-zaokraglony-do-drewna-Proxxon-z-weglika-wolframu-sr.-6%2C4mm-29030/1159

Edytowane przez Manniek66

Witam ! panowie pytanie do znawców czy taki dremelek sie sprawdzi do szlifowania w sosnie ? ma 270 wat wiec troche ma mocy ? czy lepiej kupic takiego co ma 130 wat ? ceny podobne. Dla przykłady podaje linka do tego mocniejszego http://allegro.pl/mini-szlifierka-ala-dremel-270w-300ele-i3027698593.html acha czy ktoś posiada taki i mógłby napisać jaki hałas emituje ? w mieszkaniu da rade coś zrobić ?

@sunhar po pierwsze to nie jest dremel.

Moim zdaniem nie warto, w tej samie obudowie znajdziesz kilka wyrobów pod inną nazwą, po rozkręceniu obudowy jak człowiek zobaczy jak i z czego jest to składane to płakać się chce. Miałem taką kupioną w Praktikerze (innej nazwy) i po 2 miesiącach poszła na naprawę gwarancyjną bo szczotki padły :(.

Po następnym pół roku wyrzuciłem na śmietnik bo do niczego się nie nadawała, obroty chodziły jak chciały, a mi już nie chciało się użerać ze sklepem, dojazdami itd.

Jak to ma być sprzęt na lata to Proxon albo Dremel - wiadomo cena.