lesiewicz Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 A ja osobiście mam ten zestaw już ponad 6 miesięcy i daje radę.Co prawda nie wszystkie akcesoria są dobrej jakości ale do domowego zrobienia kilkunastu woblerów miesięcznie w zupełności się nada.Jeśli chodzi o emisję hałasu to jest to urządzenie dosyć głośne.Same akcesoria są warte ok 60zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scca Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 A ja dziś nabyłem Proxxona,czekałem,czekałem i się doczekałem Koniec męki moją bez firmówką,zła nie była,ale jak była nowa,potem tylko problemy,a to skończyły się szczotki, potem wariujące obroty,bicie uchwytu(minimalne ale jednak) itdMyślę że warto zainwestować parę groszy w dobrej jakości sprzęt,choć jak ktoś robi tylko wobki i to nie wiele w miesiącu to wystarczy nawet bez firmówka.Mój Proxxon będzie wykorzystany też do innych prac i potrzebna przy nich jest precyzja,więc zakup jak najbardziej na miejscu.Teraz dokupić tylko kilka narzędzi i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Do gniazdka 24 V można to podłączyć ?A ja dziś nabyłem Proxxona,czekałem,czekałem i się doczekałem Koniec męki moją bez firmówką,zła nie była,ale jak była nowa,potem tylko problemy,a to skończyły się szczotki, potem wariujące obroty,bicie uchwytu(minimalne ale jednak) itdMyślę że warto zainwestować parę groszy w dobrej jakości sprzęt,choć jak ktoś robi tylko wobki i to nie wiele w miesiącu to wystarczy nawet bez firmówka.Mój Proxxon będzie wykorzystany też do innych prac i potrzebna przy nich jest precyzja,więc zakup jak najbardziej na miejscu.Teraz dokupić tylko kilka narzędzi i do dzieła IMAG0140.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Mojego Dremela 300 używam już dobre 5 lat do ciężkich zadań czasami i daje rade do tej pory. Troszkę wytarłem gumowanie uchwyty, ale jeszcze nawet nie musiałem wymieniać w nim szczotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warszawiak Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Witam ! panowie pytanie do znawców czy taki dremelek sie sprawdzi do szlifowania w sosnie ? ma 270 wat wiec troche ma mocy ? czy lepiej kupic takiego co ma 130 wat ? ceny podobne. Dla przykłady podaje linka do tego mocniejszego http://allegro.pl/mini-szlifierka-ala-dremel-270w-300ele-i3027698593.html acha czy ktoś posiada taki i mógłby napisać jaki hałas emituje ? w mieszkaniu da rade coś zrobić ?Nie jest to dokładnie ta co z allegro ale coś podobnegoJest trochę głośna Edytowane 10 Marca 2013 przez Warszawiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 WitamMoże nie o mini wiertarka ,ale mam pytanie o zwykłą wiertarkę...jako,że jestem zielony w tym temacie to powiedźcie mi ile kosztuje taka w miarę przyzwoita wiertarka...ma tylko wiercić w drewnie w sumie otworki na ołów itd...do budowy przynęt ...będzie miała bardzo łatwe,lekkie i przyjemne życie:)Zdaję sobie sprawę ,że jest tego sporo i przedziały cenowe też ogromne...no,ale tak na potrzeby "woblerowe" to ile na przyzwoitą trzeba wyłożyć??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Kup w bylejakim markiecie za 50zł, używana do drewna wytrzyma troche. Ja kupilem z 6-7 lat temu i nadal kręci, jak nie spodziewasz się niewiadomo czego to polecam, i nie wydasz majątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 13 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 W przedziale cenowym 200-300 złotych można nabyć profesjonalną wiertarkę z solidnymi bebechami, np. dewalt lub makitę. Taniej to blackdeker, bosh, skill. Oczywiście trzeba brać pod uwagę zakres wykonywanych prac, narzędzia jakie ma obsługiwać poza wiertłami, oraz czas jaki ma wytrzymać bez myślenia o niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) Bobesku to też zależy gdzie masz warsztacik.Jak są to pomieszczenia piwniczne tylko Makita.Cała reszta będzie "ruda" w dość krótkim czasie.Zaufałbym też firmie Proxxon.Dremel też nie jest zły ale musi mieć sucho i są to liche materiały do poważnej produkcji. Edytowane 14 Maja 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) "Pracownie" mam tam gdzie śpię i żyje (malutki pokój)...Tomek a co powiesz o tej Makicie??Potrzebuję sprzęt do 2 rzeczy---wiercenie dziur na ołów , wiercenie zwykłe w drewnie i to w sumie wszystko..resztę jadę brzeszczotami i nożykami do tapet i tak ma pozostać Może taką wkrętarko -wiertarkę warto w moim przypadku kupić?? Lub tego proxxona ..Na "gówna" jestem za biedny wole coś co mi powierci troszkę ..takie z lidla odpadają (choć jedna taka za 50zł mi kilka lat wierciła.. Czy tego proxxona "ala dremel" brać??No tylko skoro ja chcę tylko wiercić to?? Jeszcze widziałem w cenie do 2 stówek polecają taką wiertarko-wkrętarkę. Bo Makita 300zł A może zwykłą wiertarkę BOSCHA za 200zł kupić i po sprawie?? Edytowane 14 Maja 2013 przez bobesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Dobry dremel to kopalnia możliwości.Oczy,skrzela.Niemal , że wszystko da rade zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 nawet wzór łuski pod folię Ja osobiście kupiłem proxxona FBS240/E i robię nim nacięcia pod stelaż, stery, obciążenie. Przy smużakach można sobie dziury na nóżki porobić. Można stery z poliwęglanu doszlifować i robić w nich dziury co by mocniej siedziały. Sprzęt naprawdę uniwersalny i solidny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Stwierdziłem,że za dużo kombinuję..skoro potrzebuję sprzęt TYLKO do wiercenia to najlepsza jest wiertarka:) Teraz tylko pytanie czy brać BOSHA --PSB 450 RE 450 Wat cena koło 170zł (bez przesyłki)Czy dołożyć i za 255zł (bez przesyłki) brać Makitę HP 1640 Która opcja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Makita Bobesku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Guteklejonki, również działam Proxxonem nawet mocniejszym nieco, lecz jak dla mnie, do otworów i frezów pozostaje do woblerów małych, nie większych jak 6 cm. Do większych modeli tylko do rzeźby, szlifowania i otwory pod wklejany drut. Do większych woblerów wiertarka potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 No niestety ale racja... nacięcia pod stelaż można robić do niewysokich woblerów, do boleniówek czy smużaków będzie taki proxxon dobry do woblerów wyższych już niestety nie. No i jak ktoś już pracuje takim sprzętem to polecam okulary ochronne, bo już 2 razy mi tarcza strzeliła gdy chciałem na maksa wykorzystać tarcze tnące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) Okulary to podstawa Panowie!!!Zwłaszcza przy mini szlifierkach typu Proxxon/Dremel.To jest prędkość i odruch warunkowy nie ma szans.Oczy stracić łatwo . Edytowane 14 Maja 2013 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) No i lipa bo miała byc zrzuta we dwóch na Makitę i niestety zostałem sam przez co cena spada do 150zł ..Poczytałem trochę na forach "narzędziowych" i ludzi co mają z tym do czynienia "codziennie" i padaja takie w tej cenie: 1. MAKTEC (bez udaru) MT 606..to ponoć należy do Makity lub współpracują .. 2.BOSCH PSB 450 RE (zielony) --no tu już niektórzy narzekają na silnik itp..ponoć z tego została tylko nazwa i jak BOSCHA to te stare maszyny nie do zajechania....te nowe to już jak nowe SHimano... 3. EINHELL -- te wiertary polecają w tej cenie dość mocno....czerwona za 180zł (ewentualnie dołożę) lub niebieska tańsza też niby trochę pożyję...chyba niemiecka firma...modele 650 W RT-IT (czerwona) lub (niebieska) BT-ID 710 4.RYOBI taka żółta:) EID 500 RS ---tu mój faworyt chyba..Zaubera 5 lat zajechać nie mogę heheh 5.SKIL 6270 6. BLACK&DECKER kr 504 re- tą też polecają dość często. Ceny są podobne ..wiadomo o 10zł nie chodzi bo np niebieskiego einhella kupię za 120zł...Ryobi 160... Podejrzewam,że wszystkie są na podobnym poziomie tylko trzeba sobie coś wybrać-bo żywotność wszystkich taka sama (tak sądzę)Szału nie oczekuję bo go nie będzie-ma mi to ze 3 lata powiercić w drewnie przy wobkach ,więc życie będzie miała życie lekkie i przyjemne:) Edytowane 15 Maja 2013 przez bobesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Do drewna każda będzie dobra i nie do zajechania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aTomek Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Maktec (amatorska seria Makity) i Skil (grupa Bosch) to dobre sprzęty. Przy woblerach ich raczej nie zajedziesz. Black Decker też dobry - jest to sprzęt dla amatorów, profesjonalnego sprzętu B&D nie robi bo mają profesjonalną markę DeWalt.Generalnie sprzęt, którym znajomi górale budują domy z drewna, to Makita, Metabo, DeWalt, Hilti i niebieski Bosch. Do domu kup sobie zielonego Boscha, Maktec lub Skil i "będzie Pan zadowolony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Wypowiadali się już fachowcy, ale potwierdzę, że jeśli mówić o cichych sprzętach w wersji mini (w sensie rozmiarowym) to Proxxon elegancko się sprawdza w domu. Cichy i niezawodny, rowki pod stelarze i stery tnie aż miło, nawet tymi najtańszymi tarczkami można sporo natrzaskać za jednym posiedzeniem. Przy bardziej wygrzbieconych korpusach pogłębienie rowka brzeszczotem to kwestia chwili. Faktycznie trzeba uważać z tarczkami, potrafią trzaskać, więc okulary rzecz podstawowa, lepiej nie ryzykować tak bez sensu. Wiercenie wszelkich otworków bezproblemowe, nie zdarzyło mi się jeszcze, aby wiertło nie dało rady czy coś tam. Z wałkiem giętkim można się pobawić w różne dodatkowe akcje. Jak na razie sprzęcik bez zarzutu, a mam go z rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Ja używam brzeszczota, scyzoryka und papieru ściernego, gdyż jestem konserwatywnym handmadziarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Ja używam brzeszczota, scyzoryka und papieru ściernego, gdyż jestem konserwatywnym handmadziarzem. No super a otwory na ołów to paznokciem wydłubujesz? Według strony internetowej Praktikera mają aktualnie zielonego Boscha za 159zł..to dobra cena i produkt na miejscu ( w rrazie oddania na gwarancję to 10min i mają maszynę oddaną na ladzie w sklepie)Jadę zobaczyć bo na maile nie odpisują...Jak będzie w tej cenie dostępna to ją wezmę a jak nie to wrócę i zamówię czarnego Skila . dzięki za rady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Otwory poszerzam ostrym scyzorykiem. A tak na poważnie to przymierzam się do kupna dremela 300 z wałkiem giętkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) No i byłem..Bosche były ,ale te droższe (mocniejsze)Ogólnie fajne małe ,ale jakieś takie plastic -fantastic..Natomiast wziąłem do ręki tą wiertarkę (foto)-większa cięższa,ale jakoś wydawała się dla kogoś kto się na tym nie zna dużo mocniejsza -czułem ,że mam jakieś elementy metalowe w łapie a nie sam plastik.....Troszkę droższa ale te 30zł mogę do niej dołożyć...Co powiecie o niej?? Edytowane 16 Maja 2013 przez bobesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi