Skocz do zawartości
  • 0

Abu Record RCN41

dziadzia

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odpowiedz jest dość łatwa. tego pierwszego to chyba w ogóle nie ma.A ten drugi to odpowiednik 5601. Ma 6 łapek trochę więcej łożysk i przełożenie 6,3/1 Waży bez żyłki 329 gram. Można nawinąć około 135 yardów żyłki 12 lb.

Użytkowanie. średni casting. nadaje się też do cięższych gliderów.

W sumie trochę zmodernizowany klasyk. Niestety wodzik dalej chodzi przy rzucie.

• 0

Witaj Dziadzia,

kupilem ABU Record RCN41 w zeszlym roku na niemieckim e-bay za ok. 100€ + przesylka 6 € (nowy, od handlarza). Bardzo solidna maszynka, przelowilem nia prawie caly zeszloroczny sezon i jestem bardzo z niej zadowolony - jak z kazdego ABU do tej pory. Porownalem go do Ambassadora 4601, ktorego rowniez uzywa(le)m - czesci sa zamienialne, rama RN41 jest ale chyba z chromowanego mosiadzu, skad dosc duza roznica wagi calego kolowrotka rzedu 50 g (kiedys wazylem)na niekorzysc RC41. Chyba kiedys przeloze boczne panele na ta rame z 4601 (na poczatku probowalem, 5 min. roboty i gra). Konstrukcja szpuli w RN41 kompletnie inna, z wewnetrznym lozyskiem oporowym (nie dojrzalem walorow tego zastosowania). Nie wiem dlaczego, ale rzuty RN41 wychodza ciut dluzsze niz z 4601...

Wbrew innym opinia uwazam, ze ruchomy wodzik w multiplikatorach do sredniego/ciezkiego castingu (miotam nim spokojnie Fatso 10 S- ok. 56 g) nie ma najmniejszego wplywu na walory uzyteczne - wrecz przeciwnie, dziela on po wylaczeniu bloczkow hamulcowych jako ostatni mechanizm anti-backlash, a wystrzelone 50 g nie ma problemow z napedem wodzika. Wiecej jeszcze - przy przewidywanych przeciazeniach preferuje zdecydowanie zsynchronizowany ze szpula na stale wodzik (pilkowalem nim w tym roku w Baltyku).

Podsumowujac - maszynka znalazla u mnie stale miejse w kadrze :mellow:

(Zdjecia rozebranych czworek moge Ci podeslac na priv.)

Pozdrawiam --Yacar?--

• Like 1

• 0

@dziadzia: Jakos nie udalo mi sie skontaktowac bezposrednio, wiec zdjecia w zalaczniku - . Dlaczego potrzebujesz ten mlynek z USA? Jest bezproblemowo dostepny na niemieckim rynku...

@Mifek: Masz racje, szpula jest troche plytsza i bardziej filigranowa poprzez ten azur... za to ma dodatkowo lozysko oporowe wewnatrz...

Jedynym mankamentem tego mlynka jest jego ciezar - powaznie sie zastanawiam nad zmiana ramy na ta z 4601...

Na marginesie: Jak pmniejszyc zdjecie 3000 x 2000 pixeli na 100 kb, abe nie wyszlo takie mikroskopijne jak moje???

Pozdrawiam --Yacar?--

post-395-1348913571,5994_thumb.jpg

post-395-1348913571,7136_thumb.jpg