Skocz do zawartości

MIKADO AIRSPACE 2008 FD

krakus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów .

Pytanie czy którys z Kolegów mial okazje pokrecic tym mlynkiem ?

Jezeli tak to prosze o opinie na temat tego kolowrotka

Cena tego mlynka to ok. 213 zl i dowiedzialem sie ze wazy 246,6 g wiec dosc przyjemna jak na materialy z którego jest zbudowany

Dodam ze chcialbym go podpiac pod ulx

ps nie wiem czemu nie moge wrzucic strony mikado z tym kreciolkiem wiec podam moze tak :

www.mikado.pl/kolowrotek-airspace/

Witam

Przyszły ostatnio. Kręciłem nimi. Model 4000 waży ok 260gr także niewiele. 3000 ok 250 a 200 ok 240. Zmierzone na wadze mało szczegółowej ale daje pogląd.

Bardzo przyjemny kołowrotek, szczególnie w tej cenie. Dwie metalowe szpule. Nie bije, mocno spasowany, płynnie pracuje. Świetna stylistyka. Miły w dotyka, obity pianką uchwyt rączki. Bardzo precyzyjny hamulec.

Minus - klips do składania rączki. Może, choć nie musi, kiedyś być problemem.

Wezmę go dla siebie na sezon i potestuję. Idealnie się zgra kolorystyczny z patykiem :)

To tyle na "sucho".

Pozdrawiam

Dziekuje za szybka ,, suchá ,, odpowiedz :)  -  co do klipsa w raczce to ja raczke rozkladam raz i na tym koniec nie ma potrzeby jej po kazdym wedkowaniu skladac bo to przeciesz  tylko kwestia odpowiedniego transportu :)

ps jezeli ktos jeszcze mial doczynienia z tym kolowrotkiem prosze o opinie

Tak czy inaczej mam również nadzieję, że w tym miejscu nie pojawią się żadne luzy.

Kołowrotek zaskakuje wagą. Bardzo lekki, jak na full metal, dwie szpulki, ciekawy design, bardzo ciekawie wygląda precyzja nastawu hamulca. Generalnie potwierdzam słowa kol. @Marcyś.

Pozdrówka

Kamil

Gdzie tam jest plastik?

Tez sie nad tym zastanawiam czy przypadkiem w srodku nie czai sie jakis psikus bo z tego co zrozumialem to odkrecic i zobaczyc jak wygladaja ,, bety ,, w tym mlynku to sie chyba nie da < brak srub > wiec ...

Edytowane przez krakus

Witam

Przyszły ostatnio. Kręciłem nimi. Model 4000 waży ok 260gr także niewiele. 3000 ok 250 a 200 ok 240. Zmierzone na wadze mało szczegółowej ale daje pogląd.

Bardzo przyjemny kołowrotek, szczególnie w tej cenie. Dwie metalowe szpule. Nie bije, mocno spasowany, płynnie pracuje. Świetna stylistyka. Miły w dotyka, obity pianką uchwyt rączki. Bardzo precyzyjny hamulec.

Minus - klips do składania rączki. Może, choć nie musi, kiedyś być problemem.

Wezmę go dla siebie na sezon i potestuję. Idealnie się zgra kolorystyczny z patykiem :)

To tyle na "sucho".

Pozdrawiam

Witam.

A możesz nam powiedzieć czy wszystkie wielkości mają taką samą wielkość korpusu i różnią sie tylko szpulą, czy korpus ma inną wielkość np. przy 2000 i 4000. Jakbyś wstawił jakieś foty real to by było miło :)

Pozdro.

Tez sie nad tym zastanawiam czy przypadkiem w srodku nie czai sie jakis psikus bo z tego co zrozumialem to odkrecic i zobaczyc jak wygladaja ,, bety ,, w tym mlynku to sie chyba nie da < brak srub > wiec ...

Wystarczy blaszkę spod przełącznika blokady odgiąć i już mamy dostęp do środka od spodu. Nie robiłem tego i nie zrobię, ale tak mi powiedział przedstawiciel. 

Witam.

A możesz nam powiedzieć czy wszystkie wielkości mają taką samą wielkość korpusu i różnią sie tylko szpulą, czy korpus ma inną wielkość np. przy 2000 i 4000. Jakbyś wstawił jakieś foty real to by było miło :)

Pozdro.

Miałem taki plan ale dziś nie miałem czasu.

Postaram się jutro.

Pozdrawiam

Witam

Więc tak. 

Waga 2000 to 242,6gr

3000 to 252,7gr

4000 to 259,8gr

Średnica szpuli przy górnym rancie:

2000 to 42mm

3000 to 46mm

4000 to 51mm

I dwie fotki:

Widać, że kołowrotki mają korpus tej samej wielkości, różnią się wielkością szpuli i rotora.

dsc00655iu.jpg
dsc00654kopiowanie.jpg

Pozdrawiam

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Panowie mialem dzis okazje pokrecic tym kolowrotkiem w zaprzyjaznionym sklepie i bylem mile zaskoczony jego pracá , spasowaniem  i tym kosmicznym wykonczeniem , ktora robi koncowá robote :)

Mam nadzieje ze nie sprawi mi jakiegos psikusa nad woda i bedzie mi poczciwie sluzyl :)

ps. model 2008 FD

Edytowane przez krakus

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Kręciłem 2 egzemplarzami. Gustowne pudełeczko, kuszący wygląd i cena, która strasznie kontrastuje z wyżej wymienionymi. Chyba miałem pecha, bo obie sztuki pracowały tak, że dobre wrażenie gdzieś uciekło. Bałbym się zaryzykować zakup. Ale może to tylko pech i akurat dwie słabe sztuki...

Zawsze mnie zastanawiała ta naiwność (bez obrazy).

Co roku wychodzą na świat "hiciory". Jakieś Penny, Ryobi czy inne takie. Zawsze zachwyty, praca "mientkie" masełko i te umizgi. Nowe wzory borowań, i innego pozłotnictwa.

No i oczywiście test proroczy na fishing-test.pl z podsumowaniem "Przy prawidłowym użytkowaniu będzie jednak cieszył przez kilka sezonów", tyko podnosi poziom podniety.

Rok mija i się chrobotanie "ze mieleniem" zaczyna. Cztery stówy w piach po roku i po roku już "bogowych pinów" też jakby mniej.

Co roku tak jest... a co roku od "roków" Emblemy i inne Stradicki kosztuje też te cztery stówy.

• Like 3

Co roku tak jest... a co roku od "roków" Emblemy i inne Stradicki kosztuje też te cztery stówy.

Biorę te stradicki po cztery stówy... gdzie?

A teraz poważnie, Mikado 200zł a Stradicki czy Emblemy to od 550zł w górę - widzisz pewną różnicę?

Biorę te stradicki po cztery stówy... gdzie?

A teraz poważnie, Mikado 200zł a Stradicki czy Emblemy to od 550zł w górę - widzisz pewną różnicę?

Fakt, to potwierdza skuteczność działań Panów z Abramisa skoro tylko taką różnice widzisz.

Za 550 to można już - panie - piękne sztuki kupić... takie, że hoho. Nawet jakaś Fuego się trafi, gdyś potrzebował jakiegoś gorszego zamiennika w kolorze tematowego Mikado.

Niestety odpadnie frajda z corocznych zakupów, ale nie można mieć wszystkiego.

Edytowane przez krzychun

Coroczne pytania o sezonowe nowości sprzętowe, zwłaszcza te „wypasione”, ale atrakcyjne cenowo najczęściej są retoryczne, może z 10% pytających naprawdę bierze pod uwagę odpowiedzi, których się im udziela, znakomita większość, niestety, chce się jedynie utwierdzić w decyzji już podjętej, ewentualnie pocmokać nad nowym kolorowym sprzętem w gronie sobie podobnych. Co roku bierzemy w tym udział i co roku jest równie wesoło, bo odradza się, przekonuje a i tak spore grono łasi się na ten czy inny przełom technologiczny za dwie stówki i najczęściej pod koniec roku mamy laurkę, a ukochany i chwalony wcześniej sprzęcik przyrównywany jest wtedy do tego co koń na bruku lubi zostawić.

• Like 5

Fakt, to potwierdza skuteczność działań Panów z Abramisa skoro tylko taką różnice widzisz.

Naprawdę uważasz, ze jestem aż tak naiwny?

Chyba się nie zrozumieliśmy. Fakt, że trochę przejaskrawiłem z tymi cenami wiec zrobię to jeszcze bardziej.

Nie 200 zł a 20 000zł za jeden i nie 400zł, a 40 000 za drugi - produkt dowolny. Jak ktoś nie ma kasy to może trochę poczekać i dozbierać - to najczęściej słyszymy na forum :).

Wybór sprzętu zależy od wielu czynników. Zdaję sobie sprawę, że to forum promuje dobry sprzęt i to się chwali. Z drugiej strony irytuje mnie strasznie, że coś nowego pojawia się na rynku i od razu "znani fachowcy" wypowiadają się o danej rzeczy, ze chujnia bo tylko Twin Power z 95' się liczy, a inne to się nie nadają.

Zakładam, że jakbym takiego Airspaca kupił ojcu to pewnie by łowił do końca życia - takich jak mój ojciec jest zdecydowana większość niż nas tu na forum. My sobie możemy psioczyć, ale wiele osób faktycznie uzna to za cud techniki.

Edytowane przez Jack__Daniels
  • Like 1