propolak Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Dzień dobry. Panowie chciałbym zadać parę pytań stosownie łowienia na odcinku rzeki wymienionym w tytule tematu. Będę tam w ten weekend i napaliłem się jak szczerbaty na suchary aby połowić chodź parę godzinek.Nie chciałbym żeby mój entuzjazm wyparował kiedy dowiem się na miejscu, że z różnych przyczyn nie będę mógł pomoczyć kija, związku z tym mam pytania. 1. Czy mogę tam łowić na spinning?2. Czy w tym okresie łowienie tą metodą, w tej rzece ma w ogóle sens (w kontekście rezultatów)?3. Czy jest możliwość kupna zezwolenia jedniodniowego? Jesli tak, to czy gdzieś bliżej niż w Nowym Targu? Będę zobowiązany za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Witam Kolege AD 1 - połów tyko na sztuczna mucheAD 2 - czytaj AD 1 + o tej porze roku odradzam tam wedkowanie - przemysl lepiej opcje podlodowego wedkowania na zb. CzorsztynskimAD 3 - niestety nie orientuje sie gdzie mógłbys kupic dniówke blizej niz N. TargPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Pozdrawiam pkt 2 - O tej porze roku w tej uroczej rzeczce momentami... brakuje wody !!! ( Została przepompowana na stoki narciarskie).Zdarza się,że zamarza do dna. NIE KOMENTUJĘ - ne chcę używać słów nieparlamentarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 WitamBędę w Bukowinie w połowie stycznia z rodziną. Liczę ,że kilka godzin urwę z nart. Gdzie w okolicy jest sens próbować i czy w ogóle można w tym czasie.Wypadłem kompletnie z fly fishig kilka lat i nie wiem jak wygląda sytuacja obecnie na Podhalu. Łowiłem kilkukrotnie przed laty na Białym Dunajcu,na Białce tez ze 3x ale wiem ,że na tych wodach sytuacja zmienia się z roku na rok (zarybienia,zawody,niżowki). Na OS przy rodzinnym wyjeździe za daleko.Doradźcie gdzie tam najrozsądniej spróbować-no kill na Białce?-te kilka lat temu i latem było b słabo,no kill na Białym? Gdzie byście próbowali?może na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz90 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Biały zawsze lepszy pod względem ryb moim zdaniem ( nie pamiętam kiedy ostatnio miałem cokolwiek sensownego miał na kiju na Białce ) , ale dla mnie samo wędkowanie na Białce ma klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 Cześć, będę w okolicach Czorsztyna na urlopie. Mam pytanie odnośnie bialki i dunajca powyżej zbiornika, orientuje się czy można tam coś polowić, ewentualnie podpowiedzieć gdzie mniej wiecej próbować. Najbardziej interesowały by mnie lipienie, w drugiej kolejności pstrągi. Z góry dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 (edytowane) poniżej...Sromowce Powyżej to jest wyższa szkoła jazdy i nie polecam tego osobie ,która przyjedzie na krótki czas . A z tego Sromowce będą najpewniejsze. Białki od dłuższego czasu nie tykam , ale jest podobnie .Może nawet ciut lepiej jak na górnym odcinku Dunajca , ale trzeba wiedzieć gdzie. Ewentualnie jeszcze niżej to jest Szczawnica /Krościenko. Żeby znaleźć takie bankowe pewne miejsce na lipienia to chyba trzeb aby było an Czarny Dunajec jechać np. do Ludźmierza . Edytowane 30 Lipca 2023 przez Misiek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 A pstrągi powyżej Czorsztyna na bialce czy dunajcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Weźcie też pod uwagę, że Sromowce w okresie letnim to autostrada zapełniona tratwami flisackimi. Sensowne łowienie raczej o świcie i przed zmrokiem.Co do pstrągów się nie wypowiem, termika ostatnimi laty tak daje w dupę rybom, że możesz trafić na okres kompletnego braku aktywności (poza klenikami itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Można spróbować wyżej w Sromowcach przy boisku lub przy wodomierzu. Tam tratw tak nie ma. Co do wyboru Białka czy Dunajec. Ja łowie na Dunajcu , ale proponowałbym Białkę .Z prostej przyczyny -zdecydowanie ładniejsza rzeka pod względem wizualnym/krajobrazowym. A z rybami to różnie jest. Dodatkowo zdecydowanie szybciej się od Dunajca po deszczach czyści 1 max 2 dni. Z pewniaków powyżej to chyba łączenia Dunajcy ew. most w Ostrowsku (ale to zasłyszenia) .Białka to Trybsz raczej ew. Nowa Biała , wyżej można tez podskoczyć. Bo rozumiem ,że mówimy o metodzie muchowej bo jak spinning to nie masz byt wielkiego pola manewru i powiem szczerze kiedyś obławiałem przez 2 lata odcinek Knurów -cofka Czorsztyna i fakt przy mnie wyjęli jednego ogromnego pstrąga , ale sam łowiłem tam 1 niewymiarek na sezon na spinning. Ja ze swojej strony polecam jednak Sromowce. Woda przy tych deszczach pewniejsza -podobno to tez zasłyszane . Znajomi po ulewach łowili i podobno było ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi