Skocz do zawartości
  • 0

Alternatywa dla Lowrance/Humminbird - Raymarine Dragonfly

rower26

Pytanie

Witam wszystkich,

Poniżej info nt. nowego sonaru z gps od Raymarine - model Dragonfly.  Na zdjęciach wygląda ineteresująco. Downscan + tradycyjny sonar czyli alternatywa dla nowości od Lowrance czyli Elite 7.

Cena w stanach ok 650 dolarów. Jakieś doświadczenia ze sprzętem elektroniką Raymarine ?

http://www.raymarine.com/view/?id=6854

Pozdr,

Rower

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanie do kogoś zorientowanego w temacie echo : czy to prawda ze Raymarine bardziej na słone wody i głębsze tylko niż na nasze jeziora ??? Czy lepiej kupic na jezioro gdzie woda ma od 2-3 M do 28 M lepiej Lowrenca ???

Będę wdzieczny za wyjaśnienie ?

• Like 1

• 0

Mam pytanie do kogoś zorientowanego w temacie echo : czy to prawda ze Raymarine bardziej na słone wody i głębsze tylko niż na nasze jeziora ??? Czy lepiej kupic na jezioro gdzie woda ma od 2-3 M do 28 M lepiej Lowrenca ???

Będę wdzieczny za wyjaśnienie ?

Nie to nie prawda. W zależności od głębokości po jakich pływasz możesz pokombinować z przetwornikiem, szerokością wiązki. Niezależnie od firmy każde urządzenie się sprawdzi na twoje potrzeby.

• 0

Ciekawe jak potraktują polskie jeziora? Czy mapami mozna sie podzielić  ;) ? Oczywiscie odpłatnie?

Navionics miał zawsze licencję przypisaną do nośnika. Spokojnie możesz pożyczać kartę z mapami. No chyba, że masz na myśli jakiś inny sposób podzielenia się... Utworzenie kopii zapasowej (na własny użytek) nie jest możliwe.

• 0

http://www.globalsupplystore.com/marine-electronics/gps-fishfinders-combos/raymarine-e70085-gd-dragonfly-gps-sonar-europe-world-small-gold-charts.html

10 kwietnia stałem się właścicielem sprzętu z linku, który podałem na górze.

Dzisiaj był 3 godzinny test na wodzie na jeziorze i bardzo, ale to bardzo mi się sprzęcicho spodobało.

Wszystko widać idealnie, obsługa prosta, fajne funkcja. Za te pieniądze to bajka. ;-)

P.S.

Paprykarz, dziękuję za wskazówki.

• 0

Witam

Czy ktoś wie jak odłączyć kabel z echosondy Dragonfly Raymarine ?

Z tyłu jest zielony motylek, który oczywiście przekręcam na pozycję otwartej kłódki, ale i tak kabel nie chce wyjść z gniazda.

Musisz go odkręcić i lekko szarpnąć, bo tak tak zrobiony, że wchodzi na ciasna z takim podłużnym ząbkiem.

• 0

Panowie, prośba o opinię po dłuższym czasie użytkowania, jak wypada w stosunku do konkurencji no i jak z bezawaryjnością.
Jestem na etapie wyboru nowej echo i RAYMARINE Dragonfly 4DV CHIRP wydaje się najkorzystniejszą opcją w stosunku jakość/cena w sprzętach za około 1k PLN.

Echo będzie używane głównie na Wiśle w trollu, ale też czasem Narew i ZZ.