Skocz do zawartości
  • 0

Alternatywa dla Lowrance/Humminbird - Raymarine Dragonfly

rower26

Pytanie

Witam wszystkich,

Poniżej info nt. nowego sonaru z gps od Raymarine - model Dragonfly.  Na zdjęciach wygląda ineteresująco. Downscan + tradycyjny sonar czyli alternatywa dla nowości od Lowrance czyli Elite 7.

Cena w stanach ok 650 dolarów. Jakieś doświadczenia ze sprzętem elektroniką Raymarine ?

http://www.raymarine.com/view/?id=6854

Pozdr,

Rower

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niby zawsze można po Wifi rzucić na tablet dowolnej wielkości, ale to już trochę rzeźba :(
W tej samej cenie w Juli jest Lowrance Elite-4X CHIRP.

Choć biję się z myślami, czy jednak nie wziąć monochromatycznej 5 calówki np: http://www.sonarsklep.pl/echosonda-humminbird-571-hd-di-down-imaging-3d-640-pix-p-1061.html

• 0

Niby zawsze można po Wifi rzucić na tablet dowolnej wielkości, ale to już trochę rzeźba :(

W tej samej cenie w Juli jest Lowrance Elite-4X CHIRP.

Choć biję się z myślami, czy jednak nie wziąć monochromatycznej 5 calówki np: http://www.sonarsklep.pl/echosonda-humminbird-571-hd-di-down-imaging-3d-640-pix-p-1061.html

@kaczynumer sprawdź sobie dobrze co mają w tej Juli. Koleś kupił i okazało sie, ze to Elite4xCHIRP ale z przetwornikiem 83/200 . Tylko echo bez obrazowania DSI.

Nie wszystko złoto co się swieci - szczególnie gdy to niebywała okazja.

Akurat teraz w zwykłych polskich sklepach jest promocja na Lowrance. I Elitę 4xChirp 83/200 455/800 jest tańsza chyba o 140 niż w cenniku na stronie Parkera.

• 0

Gdzie słyszałeś,?

Kilku Kolegów mi mówiło, którzy mieli okazję poużywać przez moment. Tak więc jest to tylo ze słyszenia, ja nie używałem. Mam swojego X125 i nie planuję zmieniać. Swoją drogą to na logikę, ile można pokazać na ekraniku 4 cale? albo wyraćźnie i mało albo dużo i mocno nie wyraźnie, wystarczy popatrzeć po telefonach z ekranami 4-o calowymi. Tego się po prostu nie da oszukać.

• 0

Szukam opinii o tej echosondzie, może ktoś ktoś ma wersję 5Pro/7pro i może coś napisać

chodzi mi używanie z GPS, jak z ergonomią tego urządzenia ewentualnie jakieś porównanie do innego sprzętu kogoś kto używał Raymarine i czegoś innego.

Jak z tworzeniem własnych map na tym sprzęcie? i jak z prądożernością tego sprzętu?

• 0

Ja w zeszłym sezonie używałem raymarine 6 (z ekranem 5.7). Wcześniej pływałem z Lowrence Elite 5x. Co do różnic: dragonfly (ten model który ja mam) jest w moim subiektywnym odczuciu znacznie prostszy w obsłudze. Pięknie odwzorowuje: ja cały czas pływam mając ekran podzielony: klasyczny/downvision - te obrazy się świetnie uzupełniają. W Szwecji pokazywał szczupaki schowane całkowicie w morszczynie, jak też dzięki downvision dokładnie wiedziałem jaki rodzaj "zielska" mam pod sobą co przy Elitce 5 (z całym do niej szacunkiem bo to fajne echo) było niemożliwe.  Odwzorowanie dna jest rewelacyjne jak też czułość (w odniesieniu do Elite 5x - z innym nie pływałem). Na jednej baterii (zaznaczam, że nowej - gdyż z echem zakupiłem w promocji torbę, podstawkę, + dwie baterie + ładowarkę) wytrzymuje ok 8-9 godzin - sonar oczywiście cały czas był włączony. Generalnie jestem zadowolony, jakkolwiek ja jestem laikiem w tym temacie. Co do GPS'a to ja korzystałem tylko  z funkcji waypoint'ów oraz zapisywania ścieżki, które to funkcje działają bez zarzutu.

• Like 2

• 0

Ja w zeszłym sezonie używałem raymarine 6 (z ekranem 5.7). Wcześniej pływałem z Lowrence Elite 5x. Co do różnic: dragonfly (ten model który ja mam) jest w moim subiektywnym odczuciu znacznie prostszy w obsłudze. Pięknie odwzorowuje: ja cały czas pływam mając ekran podzielony: klasyczny/downvision - te obrazy się świetnie uzupełniają. W Szwecji pokazywał szczupaki schowane całkowicie w morszczynie, jak też dzięki downvision dokładnie wiedziałem jaki rodzaj "zielska" mam pod sobą co przy Elitce 5 (z całym do niej szacunkiem bo to fajne echo) było niemożliwe.  Odwzorowanie dna jest rewelacyjne jak też czułość (w odniesieniu do Elite 5x - z innym nie pływałem). Na jednej baterii (zaznaczam, że nowej - gdyż z echem zakupiłem w promocji torbę, podstawkę, + dwie baterie + ładowarkę) wytrzymuje ok 8-9 godzin - sonar oczywiście cały czas był włączony. Generalnie jestem zadowolony, jakkolwiek ja jestem laikiem w tym temacie. Co do GPS'a to ja korzystałem tylko  z funkcji waypoint'ów oraz zapisywania ścieżki, które to funkcje działają bez zarzutu.

Porównywanie Dragonfly z Elite 5x jest bezsensowne ponieważ sa to zupełnie inne urządzenia prezentujące inny poziom technologiczny

Elite 5 x to zwykła echosonda analogowa, nie produkowana od kilku lat.

Celowe by było porównanie z Elite 5x HDI lub CHIRP

• Like 1

• 0

Oczywiście, że technologicznie jest pomiędzy nimi przepaść, ale pytanie kolegi Wuran dotyczyło opinii oraz porównanie do innego sprzętu jakiego się używało. Używałem wcześniej tylko Elite 5x więc tylko takie odniesienie mam .. to i je opisałem ;) 

• 0

Na targach Rybomani w Poznaniu rozmawiałem z przedstawicielem Raymarine i powiedział on ze nadal niema możliwości wgrywania własnych map np.z reefmastera, jest tylko opcja zakupu map firmowych lub opcja wyślij dane Navinics i przetworzymy ja na mape.Troche spostrzezen opisałem tez w dziale Lowrance elite 4 GPS vs. Raymarine dragonfly 4 pro GPS.Natomiast na temat tych nowych wypustow niestety nie mogę się wypowiedzieć bo niemiałem z nimi styczności i nie wiem jak obrazują.Moze cos tu się polepszylo bo np.ta 4-ka pro nie zrobila na mnie wrazenia,zwłaszcza na dużej glebokosci 4 cale to porazka, na 7 calach mysle ze efekt już moglby być zajefajny.

• 0

ponieważ zajmuję się tymi echosondami to krótko na temat poruszony powyżej - kwestia przedstawiona przez Rafała powinna zostać rozwinięta o informację że jak masz na zbiorniku kilku ludzi którzy korzystają ze sprzętu Raymarine'a i którzy wysyłają swoje ścieżki z zapisaną batymetrią do Navionicsa to po zalogowaniu i wysłaniu swoich otrzymujesz po 2-3 tygodniach mapę uzupełnioną o batymetrię którą oni otrzymali od wszystkich użytkowników na  danym akwenie .

Druga sprawa to obraz przy pływaniu na dużej głębokości o czym z Rafałem pisałem w dziale  Lowrance elite 4 GPS vs. Raymarine dragonfly 4 pro GPS , taka sobie czytelność bierze się z tego że rozdzielczość ekranu , w Dragonfly 4 jest to 480 x 272 px a w Dragonfly 5 i 7 to 800 x 480 px czyli poza większym ekranem otrzymujemy zdecydowanie lepszą rozdzielczość i obraz jest naprawdę miodzio .

• 0

Witam , upatrzlem sobie takie echo :http://wedkarz.pro/dragonfly-4pro-echosonda-4-3-quot-wi-fi-gps-downvision,sp,66,1809?ad=ytdrgafly ale nie wiem czy ekran nie będzie zbyt mały , może lepiej kupić 5cali ? Z góry dzięki za pomoc

Jasne że im większy tym lepszy, to tak ogólnikiem ale chyba każdy przytaknie. 

• 0

Witam , upatrzlem sobie takie echo :http://wedkarz.pro/dragonfly-4pro-echosonda-4-3-quot-wi-fi-gps-downvision,sp,66,1809?ad=ytdrgafly ale nie wiem czy ekran nie będzie zbyt mały , może lepiej kupić 5cali ? Z góry dzięki za pomoc

różnica pomiędzy 4 Pro a 5 Pro poza wielkością ekranu to też większa rozdzielczość umożliwiająca wychwycenie większej ilości szczegółów .

Stąd się bierze ta różnica w cenie .

• 0

Mam pytanie odnośnie Dragonfly Rayamrine Pro. Jeden z naszych kolegów  uświadomił mnie, że żeby tworzyć własne mapy(poprzez Navionicsa) trzeba kupić echo z kartę i mapami. Dlatego chciałem zapytać jaka to ma być mapa. Na ebayu są echa z mapami:

-Navionics plus E70320-NAG+ U.S. Charts

-U.S. C-Map Essential Chart

-Navionics+,NAG Chart

• 0

Panowie, mam pytanie odnośnie poboru prądu w Dragonfly 7pro. Otóż, mam dwa akumulatory o pojemności 7ah, czyli razem 14ah. Więc dlaczego po około 6-7h włącza się komunikat o zbyt małym napięciu, które wynosi 10,8V?

Dodam, że po pierwszym rozładowaniu ładowałem ładowarką z zestawu z cowerem. Drugie ładowanie przeprowadziłem już z bardziej zaawansowaną ładowarką, efekt ten sam.

Ciekawe jest też to, że pewnego razu postanowiłem nie ładować echa, i po tym komunikacie, echo działało jeszcze przez 2,5-3h, czyli łącznie 9-10h.Nie doczekałem ile wytrzyma, bo poprostu na następne wędkowanie potrzebowałem pełnego akumulatora.

Ma ktoś jakieś sugestie, co może być nie tak?

Edytowane przez fish28
  • Like 1

• 0

-jesli echo wyje o zbyt niskie napiecie , to najprawdopodobniej tak jest... , mozesz to zweryfikowac woltomierzem.

- nie wiadomo przy jakim napieciu echo sie wylaczy... jesli zrobi to przy 9V to zabijasz akumulator

-laczenie rownolegle jest ok , ale jesli ktoras bateryjka jest slabsza, to dostaje popalic jeszcze bardziej

-lepiej stosowac jeden aku wiekszy niz dwa mniejsze

-sprawdz w instrukcji jaki apetyt na prad ma twoj sprzet i bedziesz wiedizla ile powinien wytrwac na 14Ah

Edytowane przez siarq