Skocz do zawartości

Zmiana kotwiczek w woblerach

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

Owner, seria ST36. Wielkosc kotwiczek uzaleznilbym od rodzaju woblera. Wobler typu Rapala original wymaga innych kotwiczek niz jakis pękatek np., mimo ze tez bedzial mial te 5cm.

Jezeli dobrze pracowal przy danym rozmiarze kotwiczek to zamienilbym na ten sama wielkosc, nie przesadzajac zbytnio, zwlaszzca ze te, ktore podalem beda z pewnoscia ciezsze...

Wielkosci te beda oscylowac w granicach 12 - 8

Gumo

siek ma akurat calkiem dobre kotwice, hektor ma najczesciej kotwiczki VMC i w obydwoch woblerach wymienilby dopiero jak sie stepia lub jakis klen je powygina, w twoim przypadku kupilbym oczywiscie czarne albo czerwone VMC, masz doskonaly dostep nie musicsz szukac daleko, gamakatsu tez dostaniesz w hesji bez problemu

• 5 lat później...

Witam.Zamierzam wymienić kotwice (pod brzuchem) w woblerach trociowych Kenart Dynamic 6cm oraz Kenart Fox 6cm.Oryginalnie są założone kotwiczki nr.6.

I tu pytanie.Czy warto wymienić je na firmowe szóstki (gamakatsu,owner) czy może na kotwice nr.4 ? Czy większe kotwice popsują pracę woblera ?

Pozdrawiam 

A ja często gęsto zakładam różne kotwice... Jak sie np. wymienia 2 szóstki, to pod brzuch np. cięższą nieco czwóreczkę, a za to na ogon ósemkę. Taki układ poprawia czasem np. stabilność woblerka w nurcie, dodatkowo lżejszy ogonek ciut żwawiej zamiata...

Te szóstki, to był tylko taki "ogólny przykład".. :)

Takie 3,5 - 4 cm, to ja uzbrajam i w czternastki czasem (takie np. wąziutkie "igiełki" z maciupcim sterkiem a'la narybek czy np. Tiny ze zmniejszanym sterem też miewają "na dupie" 14 i chodzą prawie tak drobniusio jak chruściki :D )

Te szóstki, to był tylko taki "ogólny przykład".. :)

Odpowiadałem Lenemu odnośnie dynamiców, zauważ że podpiął się ze swoim pytaniem pod temat z sierpnia 2007, też się na tym wcześniej złapałem ;)

Leny zauważ, że gamaki są cięższe od oryginalnie zakładanych kotwic w kenartach, jak dasz większe kotwice to może przygasić Ci trochę wobka, chyba że dasz radę podgiąć przednie oczko wobka, tak aby agresywniej chodził, to próbuj z większym rozmiarem, pozdro.

Ps. jeszcze 11 dni i się zacznie :D

Edytowane przez Bartek85