saw Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Dobrze zadziała?.... No jak blank zdoła się naładować pod obciążeniem przynęty a potem odprężając się nada przynęcie taką energię że wystarczy jej na wprawienie w ruch obrotowy szpulki kołowrotka i na przelot na odległość conajmniej 20m. Wtedy powiem że dobrze działa. Przynęty które mam na myśli pod enigmatycznym określeniem 2g.+ ... będą to woblery , w drugiej kolejności gumki , w trzeciej blachy.Jeśli zamierzasz łowić tak jak to opisałeś to myślę, że powinieneś zdać sobie sprawę z kilku faktów. Ograniczenia wynikające z właściwości aerodynamicznych takich kształtów i praw fizyki powodują że większość małych woblerów po prostu nie lata. Uzyskanie odpowiedniej dynamiki, powtarzalności rzutu oraz odpowiedniej trajektorii lotu woblerem 2-4gr (np. 3-4cm) na odległość co najmniej 20m przy delikatnej 2m wędce jest w praktyce nie realne. Przy łowieniu małymi 4cm gumkami na 2-3gr główce, obrotówką nr 1 również nie będziesz osiągał podobnej odległości. Czyli jednym słowem, nie zadziała dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Wiesz Sławku . Nie miałem jeszcze tak lekkiego casta ( ten etap życia jeszcze przedemną )ale gdzieś tam zdaję sobię sprawę z ograniczeń które się wiążą z ultralekkim łowieniem. Koncepcja tego zestawu który planuję skompletować uległa w toku dyskusji pewnej dość istotnej modyfikacji . Postanowiłem że zamiast blanku FX 701-2 użyję FX 802-2 ( nieco mocniejszy i nieco dłuższy ); ten blank kapitalnie obsłuży mi wszelkie przynęty w zakresie 5-12g ale pozwoli też na zabawy przynętami 2g+ . Ja wiem że to nie będzie tak daleko latać i nie ma wędki z której by poleciało , ale w moim pudełku będzie zawsze trochę miejsca na takie groszki i paproszki bo jednak będę miał narzędzie którym coś z nimi można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 @samwieszkto nie rezygnuj z UL patyka na rzecz L. Jak pisałeś masz kijek pstrągowy , który cię do końca nie za dowala(duża moc) i teraz chcesz zrobić UL , który nie jest do końca UL i nie będziesz mega zadowolony przy 2-3 gr. A chyba cel jest taki zeby ogarnąć te przynęty od 2 gr (lotne) powiedzmy do tych 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 To nie do końca jest light. To taki mocniejszy i dłuższy ultralight. Dolne parametry są takie same. http://www.phenixrods.com/index.php?main_page=page&id=24Co do innych właściwości - nie wiem , blanku w ręce nie miałem a nawet gdybym miał to nie mam odniesienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi