Skocz do zawartości

Uniwersalny Ultralight

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze zadziała?.... No jak blank zdoła się naładować pod obciążeniem przynęty a potem odprężając się nada przynęcie taką energię że wystarczy jej na wprawienie w ruch obrotowy szpulki kołowrotka i na przelot na odległość conajmniej 20m. Wtedy powiem że dobrze działa. Przynęty które mam na myśli pod enigmatycznym określeniem 2g.+ ... będą to woblery , w drugiej kolejności gumki , w trzeciej blachy.

Jeśli zamierzasz łowić tak jak to opisałeś to myślę, że powinieneś zdać sobie sprawę z kilku faktów.

Ograniczenia wynikające z właściwości aerodynamicznych takich kształtów i praw fizyki powodują że większość małych woblerów po prostu nie lata. Uzyskanie odpowiedniej dynamiki, powtarzalności rzutu oraz odpowiedniej trajektorii lotu woblerem 2-4gr (np. 3-4cm) na odległość co najmniej 20m przy delikatnej 2m wędce jest w praktyce nie realne. Przy łowieniu małymi 4cm gumkami na 2-3gr główce, obrotówką nr 1 również nie będziesz osiągał podobnej odległości.

Czyli jednym słowem, nie zadziała dobrze :)

Wiesz Sławku . Nie miałem jeszcze tak lekkiego casta ( ten etap życia jeszcze przedemną )ale gdzieś tam zdaję sobię sprawę z ograniczeń które się wiążą z ultralekkim łowieniem. Koncepcja tego zestawu który planuję skompletować uległa w toku dyskusji pewnej dość istotnej modyfikacji . Postanowiłem że zamiast blanku FX 701-2 użyję FX 802-2 ( nieco mocniejszy i nieco dłuższy ); ten blank kapitalnie obsłuży mi wszelkie przynęty w zakresie 5-12g ale pozwoli też na zabawy przynętami 2g+ . Ja wiem że to nie będzie tak daleko latać i nie ma wędki z której by poleciało , ale w moim pudełku będzie zawsze trochę miejsca na takie groszki i paproszki bo jednak będę miał narzędzie którym coś z nimi można zrobić.

@samwieszkto nie rezygnuj z UL patyka na rzecz L. Jak pisałeś masz kijek pstrągowy , który cię do końca nie za dowala(duża moc) i teraz chcesz zrobić UL , który nie jest do końca UL i nie będziesz mega zadowolony przy 2-3 gr. A chyba cel jest taki zeby ogarnąć te przynęty od 2 gr (lotne) powiedzmy do tych 7 :D

To nie do końca jest light. To taki mocniejszy i dłuższy ultralight. Dolne parametry są takie same.

http://www.phenixrods.com/index.php?main_page=page&id=24

Co do innych właściwości - nie wiem , blanku w ręce nie miałem a nawet gdybym miał to nie mam odniesienia .