Skocz do zawartości
  • 0

jakie echo za około 3-4tyś z gps

lewyspec

Pytanie

Wita szanowną brać.Przez wiele lat posiadam echosondę x-125, a teraz mam ochotę coś zmienić. Jak kupować to już coś porządnego na wiele lat.Czy mogę poprosić o sugestie jaki model echo z gps jest wart zachodu, batdzo ciekawią mnie nowe technologie (sonar boczny, wizualizacje dna, itp).czy ktoś z kolegów posiada takie cuda i czy one faktycznie się sprawdzaj a w praktyce.W tej chwili mam kolegę w Kanadzie i czeka na mój sygnał co nam kupić. dziękuję i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Kolego poznałeś swoje wody,miejscówki na "starym"echu.jeśli myślisz,że kupując echo za cztery tysiące będziesz lepszym wędkarzem to się mylisz.Co się liczy,ukształtowanie dna,kamienie,dołki,górki,wszystko Twoje stare echo pokazało,jeśli byłeś spostrzegawczy to wszystkie charakterystyczne  obiekty byłeś w stanie zapamiętać.Prawidłowością jest,że każdy zmierza ku lepszemu,ale szczerze powiedziawszy co Ci nowe echo pokaże,kolorowy ładniejszy obraz,będziesz mógł pochwalić się przed kolegami,że masz wysoki model.

Ps.Łowię na bardzo dużym jeziorze,poświęciłem na zbadanie zbiornika kilka sezonów,teraz pływam bez echa i lokalizuję swoje miejscówki na podstawie charakterystycznych miejsc na lądzie.

• 0

Kolego @skampi po co Ci w takim razie wogóle echo? Mapa batymetryczna i ogień, świetne rozwiązanie jeżeli w roku łowisz w kilku różnych wodach to po kilkudziesięciu sezonach może je poznasz...

O ile nie widzę praktycznej przewagi wędek i kołowrotków po 3-4 tysie nad takim 1-1,5k to lepsze i niestety droższe echo - zawsze

• 0

Nie jestem pewien ale chyba nie .Jak ja bralem nie bylo jeszcze covera ale widze ze juz sa  http://www.wmjmarine.com/c46736.html

Chodziło mi czy wejdzie do standardowej torby - covera . Np. takiego:  http://allegro.pl/torba-cover-na-echosonde-firmy-parker-i3038576471.html

• 0

Witam...też zamierzam kupić echo tylko ELITE 5 DSI z gps, a teraz patrzę, że ta 7 ma DSI i także możliwość klasycznego obrazowania. Może warto dołożyć jakieś 1200zł (bo taka jest różnica w cenie) i kupić 7. Nie wiem jak sprawdza się DSI, czy lepiej niż klasycznie...? Może doradzicie.. Dzięki

• 0

Witam

Kolego poznałeś swoje wody,miejscówki na "starym"echu.jeśli myślisz,że kupując echo za cztery tysiące będziesz lepszym wędkarzem to się mylisz.Co się liczy,ukształtowanie dna,kamienie,dołki,górki,wszystko Twoje stare echo pokazało,jeśli byłeś spostrzegawczy to wszystkie charakterystyczne  obiekty byłeś w stanie zapamiętać.Prawidłowością jest,że każdy zmierza ku lepszemu,ale szczerze powiedziawszy co Ci nowe echo pokaże,kolorowy ładniejszy obraz,będziesz mógł pochwalić się przed kolegami,że masz wysoki model.

Ps.Łowię na bardzo dużym jeziorze,poświęciłem na zbadanie zbiornika kilka sezonów,teraz pływam bez echa i lokalizuję swoje miejscówki na podstawie charakterystycznych miejsc na lądzie.

A tutaj kolego to bym polemizował :) tyle wody co jest u nas (jeziora łączące się z rzekami i zalewem Szczecińskim), kamieni, dołków, górek itd, nie da się zapamiętać, ten sprzęt się przyda nie tylko w namierzaniu domków ryb :-) ale w ich zapamiętywaniu też.Ostatnio wypływałem z kolegą na jeziorze Dąbie we mgle, i chociaż od kilkunastu lat on tam pływa mgła zrobiła z nas ślepców pływaliśmy około godziny na slepo. Gps na tak dużych jeziorach i obszarach (zapamiętywanie kamieni itd)naprowadzanie do celu- domu, plus dobre odwzorowanie dna, a przy okazji przy szybkich przelotach łuki , to super narzędzie i frajda.Ale dzięki za wyjaśnienie :rolleyes: pozdrawiam

• 0

Witam . Pozwolcie Ze sie Podlacze do tematu. Z echosadami mam juz kilka lat do czynienia, powiem krotko tanie modele to bezsensowna inwestycja . Dzialaja poprawnie gdy sa tylko nowe nastepny sezon to 85% to bledne informacje , powod malo stabilne oprogramowanie , szlabsze przetworniki itd , niejednokrotnie to przerabialem , w Ubieglym sezonie plywalem na HDS 8  2gen  i powiem wam tragedia na wodzie , ten sezon to HB 1198c si . Polecam Zakupy w USA tam sprzet polowe tanszy a z polskim softem niema problemu , kazde echo czy to Hb czy lowrance posiadam softy w pl