Skocz do zawartości
  • 0

jakie echo za około 3-4tyś z gps

lewyspec

Pytanie

Wita szanowną brać.Przez wiele lat posiadam echosondę x-125, a teraz mam ochotę coś zmienić. Jak kupować to już coś porządnego na wiele lat.Czy mogę poprosić o sugestie jaki model echo z gps jest wart zachodu, batdzo ciekawią mnie nowe technologie (sonar boczny, wizualizacje dna, itp).czy ktoś z kolegów posiada takie cuda i czy one faktycznie się sprawdzaj a w praktyce.W tej chwili mam kolegę w Kanadzie i czeka na mój sygnał co nam kupić. dziękuję i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dla ścisłości dodam tylko, że jest to możliwe w echosondach Humminbirda, które mają możliwość aktualizowania software poprzez połączenie z komputerem lub bezpośrednio z karty SD. Czyli musi mieć slot na karty lub łącze komputerowe. Tym samym wszystkie proste modele odpadają.

• 0

A tutaj kolego to bym polemizował :) tyle wody co jest u nas (jeziora łączące się z rzekami i zalewem Szczecińskim), kamieni, dołków, górek itd, nie da się zapamiętać, ten sprzęt się przyda nie tylko w namierzaniu domków ryb :-) ale w ich zapamiętywaniu też.Ostatnio wypływałem z kolegą na jeziorze Dąbie we mgle, i chociaż od kilkunastu lat on tam pływa mgła zrobiła z nas ślepców pływaliśmy około godziny na slepo. Gps na tak dużych jeziorach i obszarach (zapamiętywanie kamieni itd)naprowadzanie do celu- domu, plus dobre odwzorowanie dna, a przy okazji przy szybkich przelotach łuki , to super narzędzie i frajda.Ale dzięki za wyjaśnienie :rolleyes: pozdrawiam

boczny sonar to zupełnie nowa/wyższa płaszczyzna badania wody, trudno porównać ze zwykłym stożkiem (z wyłączeniem DI/DS bo to lipa jakim mało i tutaj lepszy wg mnie jest klasyczny stożek)

• 0

wgrywanie Softu z systemem metrycznym u "tego Pana" 400-700zł, ale do następnej aktualizacji :) potem znowu kasa

Pytanie było czy się da a nie za ile... A koszt kolejnej aktualizacji jest w zasadzie symboliczny :) . I pytanie kolejne czy następna aktualizacja jest potrzebna. Bo co nam po aktualizacji która uruchamia np. tylko protokół NMEA 2000, skoro nie mamy żadnego urządzenia które będzie z tego korzystało ? Aktualizacje mają w zasadzie tylko dawać  poczucie, że producent myśli o kliencie. Wgrywanie wszystkich kolejnych aktualizacji to nieporozumienie. Zawsze warto przeczytać co nowa aktualizacja wnosi nowego i wtedy okazuje się, że wgranie co którejś kolejnej ma sens. No chyba, że jak tylko raz w historii aktualizacji  się zdarzyło aktualizacja do urządzeń wyposażonych w SideImaging dodawała DownImaging.

• 0

spokojnie można dla 798 zostać przy 5.59, np. 6.57 dodała mnóstwo błędów i szybko musieli wypuścić 6.61, aby to wyprostować :)

ja kupiłem z chyba 3.25 i w między czasie parę ważnych rzeczy dodano lub poprawiono

a co do symbolicznej kwoty to nie do końca, bo 100zł + przesyłka kurierska w obie strony to parę groszy już jest

Edytowane przez bazyloss

• 0

Witam . Pozwolcie Ze sie Podlacze do tematu. Z echosadami mam juz kilka lat do czynienia, powiem krotko tanie modele to bezsensowna inwestycja . Dzialaja poprawnie gdy sa tylko nowe nastepny sezon to 85% to bledne informacje , powod malo stabilne oprogramowanie , szlabsze przetworniki itd , niejednokrotnie to przerabialem , w Ubieglym sezonie plywalem na HDS 8  2gen  i powiem wam tragedia na wodzie , ten sezon to HB 1198c si . Polecam Zakupy w USA tam sprzet polowe tanszy a z polskim softem niema problemu , kazde echo czy to Hb czy lowrance posiadam softy w pl 

Dlaczego tak sądzisz, że tylko nowe są dokładne ,a po jakimś czasie tracą swoje parametry ? Seria HDS to już wysoka półka w sonarach i cieszy się uznaniem,coś mi się w to nie chce wierzyć.Dla przykładu kilkuletnie Lowrance X-125 pracują mimo upływu lat, ludziska mało narzekają.Seria starsza LMS ci co mają do dziś użytkują i jakoś pozbyć się ich nie chcą.

Edytowane przez Kajtelek2

• 0

oj nie wszystkie, mailowalem z wieloma internetowymi kanadyjskimi sklepami i tylko jeden mial interesujace mnie echo z systemem metrycznym, oczywiscie drozsze niz w usa i sklep ten nie wysyla poza kanade. Mowie o humminbirdzie.

fakt, to zależy, w której części się znajdują

http://www.gpscentral.ca

ceny prawie jak w US, ale bardzo droga wysyłka EMS i prawie pewne cło

• 0

oj nie wszystkie, mailowalem z wieloma internetowymi kanadyjskimi sklepami i tylko jeden mial interesujace mnie echo z systemem metrycznym, oczywiscie drozsze niz w usa i sklep ten nie wysyla poza kanade. Mowie o humminbirdzie.

Nie maja tylko proste modele, mieszkam tutaj wiec wiem co oglądam w sklepie. Wszystkie modele mają system metryczny. A ceny sa porównywalne

• 0

kazde echo co jakis czas powinno sie kalibrowac od nowa , Tak bynajmniej zaleca producent , ja osobiscie na lowrance narzekam i to bardzo seria hds 8 gen2 dwa to najwieksza porazka lowrance . za top chwale Humminbird wszystko od 700 w gore 

kazde echo co jakis czas powinno sie kalibrowac od nowa , Tak bynajmniej zaleca producent , ja osobiscie na lowrance narzekam i to bardzo seria hds 8 gen2 dwa to najwieksza porazka lowrance . za top chwale Humminbird wszystko od 700 w gore 

A czym Ci tak ten HDS 8gen2 zawinił? Dlaczego mówisz, że to największa porażka Lowrance? Ja używam i sobie chwalę.

• 0

Witam

czy te modele posiadają polskie menu.

http://www.basspro.com/Lowrance-Elite7x-HDI-Fishfinder-83/200-&-455/800-kHz/product/1210111021/

http://www.basspro.com/Lowrance-HDS5x-Gen2-Fishfinder/product/53520300/

a może co byscie z tego polecili o ile ma polskie meni ( tak do 600$)

http://www.basspro.com/Boating-Marine-Electronics-Fish-Finders-Navigation/_/N-1z0ux98/Rpp-2#Category

kolega mozed mi te zabawke przywieść bądz inna- moze coś polecicie z polskim meni (zabawki z USA)

Pozdrawiam

Danek

Edytowane przez danek

• 0

Elite 7 jeszcze miesiąc temu sie miała blokady, ale najprawdopodobniej z pierwszą dostępną aktualizacją będzie wprowadzona, tak było z HDS Gen2

menu to nie problem kolego, co innego blokada z fixu GPS i komunikacik, że echo znajduję się strefie geograficznej dla której nie jest przeznaczona tzn poza terytorium USA, Kanady i Hawajów :)

w Humminbird wraca wtedy do jęz ang i systemu imperialnego

Edytowane przez bazyloss