Skocz do zawartości
  • 0

Zalew na rzece Brok

adamek

Pytanie

Witam. W mojej okolicy w miejscowości Czyżew Osada na mojej rzece Brok ruszyła budowa zalewu. Zalew ma być forma rekreacji dla miejscowych ale czy to nie popsuje rzeki ?? Jakie będą konsekwęcje tej budowy?? Co się stanie z rzeka na dolnym odcinku gdzie podczas niżówki w niektórych miejscach jest 20 cm wody ?? Ja nie jestem ichtiologiem ani chydrotechnikiem i chciałbym żeby ktoś wyjaśnił jakie będą wady czy zalety tamy wybudowanej na tej niewielkiej rzece. Zapraszam do dyskusji.  

http://www.wysokomazowiecki24.pl/czyzew/3248-czyzew-budowa-zalewu-rozpoczeta-powstana-sciezki-rowerowe-i-spacerowe-oraz-molo.html

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Salmo,

Toc pisalem :) To piekna rzeczka, jako dzieciak ganialem tam za kleniami, france byly tak ostrozne ze najmniejszy ruch wystarczal by bylo po ptokach. Widok ryb w granicach 60 cm w takim ciurku jest piekny ( kleni oczywiscie) :)

Na Mazowszu ciezko takich rzek jest malo :(

Peace, ok?

A była wojna? Sam prowadziłeś dziwną gierkę na forum i priv.

Miało być wcześniej koniec, ale jak off topic zakończony to można normalnie rozmawiać... z kolesiami :angry:

Pozdrawiam

Salmo

• 0

Potwierdzam że Brok to fajna rzeka. Nie raz jak przejeżdżam w pobliżu to wyskoczę choćby na chwilę żeby pooglądać rybki które kręcą się w okolicach mostu. Nie raz widziałem ładne kluski które się tam kręciły. Rzeczka chociaż nie jest ogromna to ma potencjał i jest niedoceniana przez niektórych... @adamek, ja mieszkam nad Nurcem i mimo tego że kilka lat temu kilka kilometrów powyżej miejsca mojego zamieszkania na rzece powstał zbiornik to rzeczka jakoś się trzyma. Co prawda poniżej zbiornika jest niższa woda niż przedtem to z rybostanem jest w miarę ok. Lecz też mam pewne obawy co do przyszłości mojej rzeczki bo u mnie w miejscowości w tym roku też rusza budowa zbiornika więc na 2-3 km rzeki będą się znajdować teraz 2 zalewy. Jeden 3-4 ha, i ten u mnie 9-10 ha a to może już ostro namieszać w mojej rzeczce :(