Skocz do zawartości

Woblery Gutka czyli HM.G.J.

Rekomendowane odpowiedzi

No i ukończony łamaniec. Chyba się w nie wkręcę :D  Wyszedł tak jak chciałem, czyli pływa, ma 9cm i 14gram. Ostro pracuje i nie trzeba grzechotki, tak ładnie zamiata :D W maju zobaczymy czy nie koziołkuje a co do smaku, to szczupaki określą czy jadalny czy nie.

post-50649-0-06946600-1425499688_thumb.jpg

post-50649-0-93526100-1425499695_thumb.jpg

post-50649-0-21287000-1425499702_thumb.jpg

I jeszcze jego praca:

https://www.youtube.com/watch?v=kNlH3tNtiEE                slow motion

https://www.youtube.com/watch?v=CWxmpkJM1nU           normalny filmik

• Like 6

• 2 tygodnie później...

Faktycznie ster mało wpuszczony w korpus ale jeśli kolega @gutekjelonki  dał tam dużo mocnego kleju to połączenie w drewnie lipowym powinno się sprawdzić. Odpowiada mi pod szczupaka jego praca przy wolnym prowadzeniu. Nie jestem specjalnym fanem łamańców ale czuje, że ta przynęta powinna spodobać się kaczodziobym :)

O ster się nie mam co martwić. Jest wystarczająco wpuszczony, do tego ma małe dziurki, był matowiony i wciśnięty na sztywno z dużą ilością kleju. Powinien wytrzymać tsunami ;)

Teraz czeka mnie szpachlowanie pocisków boleniowych. Muszę się wyrobić do maja, bo w pudełku jakoś tak za pusto :) No i 3 smużaczki jeszcze do zrobienia, ale z nimi mam czas do lata.

post-50649-0-29686700-1426671995_thumb.jpg

post-50649-0-28051700-1426672003_thumb.jpg

post-50649-0-58164700-1426672017_thumb.jpg

Jeśli tak zrobiłeś jak piszesz to ewentualnie ster może się wyrwać z kawałkiem drewna korpusu:) Z tym, że jak czytałem jego przeznaczenie to starorzecza, a tam mu to raczej nie grozi. Fajnie zapowiadają się te szczupłe boleniówki. Ten z lewej z uwagi na ponad przeciętną ilość ołowiu będzie lotny niczym pocisk :) Jedyny problem to zmniejszona ilość boleni w ostatnich latach w naszej lokalizacji.

Edytowane przez Robson2

No właśnie z tym pokazywaniem się jest bardzo słabo. Połowa radochy z łowienia boleni to czytanie z ich ataków na wodzie i odpowiednie dopasowanie do tego rzutu i prowadzenia przynęty. Tymczasem nie ma za bardzo z czego czytać :) W tym roku będę chciał ruszyć nieco dalej w górę i w dół rzeki.

• 2 tygodnie później...

Mały zapasik miał być zrobiony na maj, a udało się skończyć przed kwietniem :) Tym razem trochę inne wyważenie niż ostatnio. Może nie będą koziołkowały w locie :P 9cm i od 14gram do 17.5g także jak udało się wykluczyć koziołki, to powinny być daleko zasięgowe. Praca bez wychyleń bocznych, czyli same lusterko. No to teraz czekam do maja na testy.

post-50649-0-70183700-1427622748_thumb.jpgpost-50649-0-12106600-1427622757_thumb.jpgpost-50649-0-58342300-1427622764_thumb.jpgpost-50649-0-47902100-1427622771_thumb.jpg

Edytowane przez gutekjelonki
  • Like 2

Robiłem podobne jak te Twoje ostatnie, potem odkryłem - jak każdy ;) - folię alu. Też godne polecenia, choć nieco więcej paprania niż przy samym malowaniu.

Boleniówki to mimo wszystko nie jest prosty temat, bo i polecieć musi, nie koziołkować, lusterkować i nie wyskakiwać z wody, a jeszcze przy okazji nie zaszkodzi lusterko w opadzie. No i do pełni szczęścia musi jeszcze boleń pływać w rzece :)

Te ostatnie są właśnie w foli alu :) Nie widać za dobrze, ze względu na takie a nie inne warunki fotografowania. Na żywo ładnie błyskają. Zastanawiam się jeszcze, czy te koziołki to może być sprawa dłuższych sterów <_<  Poprzednia partia fikała i w tej trochę przesunąłem środek ciężkości.

Hehe, no to nie widać folii, myślałem, że wyłącznie malowane :)

Koziołkowanie najlepiej skasować, jak wiadomo, takim obciążeniem, żeby w czasie lotu tył woba ciągnął resztę wystarczająco mocno ;)  :) . Lepiej też lecą bardziej zbite korpusy, mniej wygrzbiecone, ster też swoje zrobi. Ale to takie teoretyzowanie, bo trudno żeby nagle wszystkim woblerom obciążać najmocniej dupkę. Mowa oczywiście o typowych, bo cegłą 80g to się chyba zawsze miotnie pod horyzont (nie mam takiego ani jednego to nie wiem). Z moich doświadczeń przy niektórych konstrukcjach bardzo ciężko zupełnie wyeliminować koziołkowanie, trzeba by kompletnie zmienić ich pracę, zgasić ogon i praktycznie zostać przy lusterku, a to nie zawsze jest przecież celem. Przy boleniówkach akurat można z tym pocudować. Przy swoich pierwszych miałem ten sam problem co Ty i w efekcie powstały wobki na raczej krótki dystans. Przy następnych, już cięższych i bez sterów, było znacznie lepiej. Małe i lotne boleniówki jeszcze przede mną. Daj znać co dały u Ciebie zmiany, ciekaw jestem. Pozdrówka :)

Dam znać jak je przetestuje. Generalnie mam jeszcze trochę wystruganych korpusów tego kalibru, ale resztę jak boleniówki nie wypalą, przerobię na sandaczówki. Pytanie tylko, czy przy płaskiej powierzchni bocznej, praca z wychyleniami bocznymi, będzie łatwa do zrobienia... Czas pokaże ;)

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Masakra, jak mnie tu dawno nie było :) Od ostatniego razu sporo sobie odpuściłem. W tym roku też nie zamierzałem finiszować wobków, a tylko skupić się na struganiu korpusów na zimę. 3 sztuki na testy musiałem jednak jakieś wykonać. Jutro sobie zrobię test pracy nad wodą :)

post-50649-0-16451900-1463844592_thumb.jpgpost-50649-0-09463600-1463844602_thumb.jpg

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Maluch, ale bardzo cieszy, że w końcu na swojaka. To motywuje i to bardzo ;)

Naprawdę się cieszę, że złowiłeś rybę "na swojaka", ale regulamin zamieszczania zdjęć obowiązuje również w wątkach autorskich. Zdjęcie usunąłem.

Edytowane przez woblery z Bielska