Skocz do zawartości

Jaki rozmiar kotwicy do 5cm storma?

SPIDERLING84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę wymienić Ownery w moich stormach na Gamakatsu Treble 16. Kotwice będę kupował przez internet ( http://www.tamaj.pl/haczyki-kotwice/3597-gamakatsu-kotwice-treble-16-10-szt.html) i nie jestem w stanie dopasować zdalnie rozmiaru kotwic do wielkości woblera. Poniżej zdjęcie przedstawiające proporcje uzbrojenia w moich przynętach. Chciałbym je zachować - tyle, że z Gamakatsu. Jaki rozmiar zamówić? Proszę o poradę. 

post-48511-0-94946400-1361664258_thumb.jpg

Nie mam problemu z plątaniem. Może dlatego, że stosuję dość gruby i raczej sztywny przypon. Przeprowadzaliśmy z kolegą próby jednej brzusznej kotwicy i przynęta zachowywała się zgodnie z oczekiwaniami. Ale przy dwóch kotwicach również tak się zachowuje. Sumy to nie okonie, raczej nie można zaliczyć 15 brań na jednej wyprawie. Dlatego jeśli już weźmie, to staram się drobiazgowo zadbać o wszystkie szczegóły aby nie było spięć. Wcześniej miałem mniejsze kotwice i zacinałem 15% ryb. Teraz odsetek jest o wiele większy. 

Dalej nie wiem, dlaczego sugerujecie rezygnację z dolnej kotwicy. Czemu ma służyć ten zabieg? 

Na krótkim trzonku i z grubego drutu? Już zdecydowałem, że będzie to Gamakatsu - konkretny model, zatem chodzi mi bardziej o podpowiedź, który rozmiar tych kotwic wybrać. 

Zmierz sobie woblera suwmiarką w najszerszym miejscu, dodaj dwa milimetry i będziesz znał maksymalną dopuszczalną przepisami wielkość kotwiczki. Dokładne wymiary z pewnością znajdziesz na stronie producenta.

A gdybym miał zrezygnować z którejś kotwiczki, to z pewnością nie z brzusznej ;)