SPIDERLING84 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Witam,Chcę wymienić Ownery w moich stormach na Gamakatsu Treble 16. Kotwice będę kupował przez internet ( http://www.tamaj.pl/haczyki-kotwice/3597-gamakatsu-kotwice-treble-16-10-szt.html) i nie jestem w stanie dopasować zdalnie rozmiaru kotwic do wielkości woblera. Poniżej zdjęcie przedstawiające proporcje uzbrojenia w moich przynętach. Chciałbym je zachować - tyle, że z Gamakatsu. Jaki rozmiar zamówić? Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Zapewne pod wąsa, więc przy tak małej przynęcie zrezygnowałbym z brzusznej kotwicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 o dziwo wówczas wobler nie pracuje właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Duża, ciężka kotwica na ogonie może go gasić. A gdyby zastąpić brzuszną kotwice odpowiednim śrutem (analogicznie jak kleniowe wobki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Tylna kotwica go nie gasi - jeśli jest osamotniona, to wobler nie trzyma się w nurcie. Jaki sens ma zastąpienie dolnej kotwicy śrucinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 A nie masz problemu z plątaniem przy takim rozmiarze kotwic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 ... nie mam najmniejszego pojęcia o łowieniu sumów (złowiłem przypadkiem tylko "jednego")... ale gdybym miał zostawić na tym wobie tylko jedną kotwicę była by to brzuszna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Nie mam problemu z plątaniem. Może dlatego, że stosuję dość gruby i raczej sztywny przypon. Przeprowadzaliśmy z kolegą próby jednej brzusznej kotwicy i przynęta zachowywała się zgodnie z oczekiwaniami. Ale przy dwóch kotwicach również tak się zachowuje. Sumy to nie okonie, raczej nie można zaliczyć 15 brań na jednej wyprawie. Dlatego jeśli już weźmie, to staram się drobiazgowo zadbać o wszystkie szczegóły aby nie było spięć. Wcześniej miałem mniejsze kotwice i zacinałem 15% ryb. Teraz odsetek jest o wiele większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 proporcje przynety podobne do kwadraciakow bombera, ja bym sprobowal szerokich #8 lub #6, na krotkim trzonku i wykonanych z grubego drutu ... srucina pod brzuchem bedzie wobler stabilizowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Dalej nie wiem, dlaczego sugerujecie rezygnację z dolnej kotwicy. Czemu ma służyć ten zabieg? Na krótkim trzonku i z grubego drutu? Już zdecydowałem, że będzie to Gamakatsu - konkretny model, zatem chodzi mi bardziej o podpowiedź, który rozmiar tych kotwic wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 skoro decyzja zapadla, to tylko udanych zakupow zyczyc pozostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Zmierz sobie woblera suwmiarką w najszerszym miejscu, dodaj dwa milimetry i będziesz znał maksymalną dopuszczalną przepisami wielkość kotwiczki. Dokładne wymiary z pewnością znajdziesz na stronie producenta.A gdybym miał zrezygnować z którejś kotwiczki, to z pewnością nie z brzusznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi