Skocz do zawartości

Czym polakierować blank?

kesur

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotuj blank do lakierowania (odtłuść).Rozrób lakier do omotek .Ja nakładam rozrobiony lakier na kawałek ścierki do naczyń ,tej z cienkiej gąbki i przeciągam równomiernie wzdłuż blanku.Dość konkretnie ale z wyczuciem trzeba zacisnąć gąbkę aby pozostawić jak najcieńszą warstwę.Na drugi dzień powtarzam zabieg.Jeśli trzeba to można i trzeci raz powtórzyć.Mam wędki z przed dwóch trzech lat i nic się z powłoką nie dzieje.

• Like 2

Wszystko wydaje się być bardzo proste a ja myślę ze nie jest tak do końca co gdy chcemy uzyskać jakiś kolor fabryczny transparentny, co w przypadku blanków wersji travel gdzie jest 4 do 7 złącz i tu juz każda setna milimetra się liczy, to samo tyczy się blanku gdzie oryginalnie jest goły grafit złącza już są na styk i kolejne warstwy lakieru spowodują pogrubienie i lipa nie żebym się uważał za jakiegoś pachowca bo człowiek cały czas się uczy ale troche już temat poznałem .kolejnym problemem jest to ze węgiel nie chłonie lakieru i tu trzeba użyć odpowiedni podkład jak i lakier.

Opisałem jedynie swoje doświadczenia, nie stosuję koloru. Problem ewentualnych złącz przy travelach ,jest banalny.Każdy myślący zdaje sobie z tego sprawę i wystarczy odciąć element złącza od lakierowanego odcinka nawijając taśmę,którą zdejmuję zraz po wtarciu lakieru.

To jest mój sposób na swój własny użytek.Jeśli ktoś chce inny kolor transparentny,powinien oczywiście skorzystać z usług profesjonalnych.

Czy robiac to lakierem do omotek rozgrzewasz ten lakier czy na gesto?

Do lakieru daję kroplę lub kilka spirytusu .

Przygotuj blank do lakierowania (odtłuść).Rozrób lakier do omotek .Ja nakładam rozrobiony lakier na kawałek ścierki do naczyń ,tej z cienkiej gąbki i przeciągam równomiernie wzdłuż blanku.Dość konkretnie ale z wyczuciem trzeba zacisnąć gąbkę aby pozostawić jak najcieńszą warstwę.Na drugi dzień powtarzam zabieg.Jeśli trzeba to można i trzeci raz powtórzyć.Mam wędki z przed dwóch trzech lat i nic się z powłoką nie dzieje.

Potwierdzam, najlepszy sposób. Też go stosuję.

• 8 miesięcy temu...

Panowie mam do polakierowania kawałek blanku w miejscu gdzie znajdował się uchwyt na przynętę (został zdjęty). Proszę o podlinkowanie najmniejszej możliwej do zakupu ilości odpowiedniego do tego lakieru bezbarwnego.

To może lakier do omotke wystarczy?

Pozdrawiam, Tomasz eS

• 1 rok później...

Cześć wszystkim!

Mam pytanie co do blanków w kolorze metalicznym niebieskim. Mam projekt wędki i do niego właśnie poszukuję blanku w kolorze metalicznym niebieskim, coś takiego jak StC Legend Tournament lub MHX Metallic Color Series. Nie chciałbym wydawać fortuny na blank, dlatego raczej StC odpada, MHX byłby bardzo w porządku, tylko jest w jednym składzie, a ten kij raczej przewiduję jako 2-skład. Jeżeli nic nie znajdę to wtedy wezmę tego MHX.

Czy jest jakaś alternatywa na rynku?

Dodam, że chodzi mi o kij 12lb, dł. 6'6''-7'2'', akcja fast.

Dzięki za pomoc i pozdrowienia ;)