Skocz do zawartości

Czym polakierować blank?

kesur

Rekomendowane odpowiedzi

Jak juz chcesz z czegos zrezygnowac, to lepiej z omotek niz z lakierowania

Odnosnie lakierowania, to temat rzeka - nawet na forach rodbuildingowych kazdy spec ma swoja ulubiona marke i rodzaj lakieru oraz swoja wypracowana technike... Polakierowac i polakierowac to tez dwie pary butow... ale diabel nie taki straszny, zakup dwukomponentowy lakier (faktycznie obojetne jakiej renomowanej marki- wszystkie sa dobre, bo by zniknely z rynku), zmieszaj wg. zalecenia producenta, miekki pedzelek... i wypracuj sobie technike. Po n-tym blanku bedzie calkiem dobrze Jakby Ci to nie wyszlo - zwykle to tylko sprawa optyki, kij zawsze bedzie sie nadawal do uzytku :mellow:

Dokladniejszy opis znajdziesz np. na stronie www.flexcoat.com pod rubryka Tips.

Powodzenia!

Pozdrawiam --Yacar?--

• 1 miesiąc temu...

Mekamil-nie szlifowanie ,a zdrapanie lakieru.To są dwie zupełnie różne sprawy.Mało wprawiona osoba może zniszczyć blank.Szlifować owszem można ,ale po zdrapaniu lakieru papierem 1500-2000 na mokro.Jeszcze można uzyskać połysk poprzez polerowanie pastą.Ale to jest zabawa na minimum godzinę aby było widać efekt.

Najlepiej błyszczą się wedki RST po 2-3 godzinnej polerce.

• 5 miesięcy temu...

Witam kolegów!

Chcę zmienić kolor przy mocowaniu przelotek z brązowego na czarny. Przelotka przymocowana jest jakimś włóknem koloru brązowego i naprowadzony jest tam lakier bezbarwny. Po prostu cucę żeby kij był jednolity czarny. Może być matowe lub połyskujące. Jak i czym to zrobić żeby było trwałe i żeby była cieniutka warstawa.

KIJ SHIMANO LESATH AX

post-3055-1348914745,077_thumb.jpg

tasma papierowa - dla odciecia od reszty wedki i zabezpieczenia przelotek przez pomazaniem

odpowiednia farba - sprawdz watek o malowaniu blankow

- mozliwie cieniutka warstwa lakeru

prosciej byc nie moze

kazdego etapu krok po kroku opisywal nie bede bo ... jest wyszukiwarka a ty nei ejstes na forum od wczoraj :mellow:

Ja taką pierdułkę, to bym pomalował zwykłą farbą akrylową, strzelijłbym z aerofrafu uprzednio skrzętnie okleiwszy brzegi dobrą taśmą maskującą a potem polakierował zacnym lakierem marki Trondak i odstawił do kręcenia . Tyle, że ja to wszystko mam pod ręką B) . Myślę, że w innych okolicznościach zaniósłbym to do kogoś kto kręci wędki i już. A tak wogóle, to bym zdarł starą z nawinął nową czarną omotkę z fajną wstawką i byłoby Miodzio.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam

Czy są jakies przesłanki które są szkodliwe dla blanku

jeśli pozbawić go lakieru ??

Na forum przeczytałem relację rodb.że pozbawia on przy kijach

dla siebie lakieru ,czy chodzi o wzgledy tylko estetyczne ??

Czy blanki przez to więcej zyskują czy tracą a jeśli tak to co ??

Tracą wagę to np dla mnie ok..... a reszta ?-proszę o komentarze

Pozdrawiam

maciej

Wagę i wygląd

Ale za to mogą przybrać inny kolorek.

Ja osobiście mam 2 kije oskurowane z lakieru obydwa z rx 6 czy sa jakieś różnice trudno powiedzieć dużo daje brak refleksów na kleniach gdyż blank jest matowy.

Estetycznie to za fajnie nie wygląda nawet pomimo zmatowania na mokro papierem 800 lub 1000. Ale wędkarstwo to nie wybieg mody

Wagę i wygląd

Estetycznie to za fajnie nie wygląda nawet pomimo zmatowania na mokro papierem 800 lub 1000. Ale wędkarstwo to nie wybieg mody

Wyglą fajnie, pod warunkiem, że się fajnie zrobi. Ja skrobię skalpelem, szlifuję na mokro granulacją 1000, potem 1500, potem 2000, a na koniec poleruję szmatką z pastą polerską do lakierów samochodowych. Robię to tylko, jak zdejmę stare przelotki, a razem z nimi złazi lub uszkadza się farba. Blank umieszczam w wiertarko-wkrętarce i kręce na niskich obrotach.