Mekamil Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Nie wiem, czy dobrze rozumiem pytanie, ale większość dostępnych blanków jest już polakierowana i nie trzeba nic z nimi robić (a jeśli już to właśnie można je z lakieru oszlifować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Jak juz chcesz z czegos zrezygnowac, to lepiej z omotek niz z lakierowania Odnosnie lakierowania, to temat rzeka - nawet na forach rodbuildingowych kazdy spec ma swoja ulubiona marke i rodzaj lakieru oraz swoja wypracowana technike... Polakierowac i polakierowac to tez dwie pary butow... ale diabel nie taki straszny, zakup dwukomponentowy lakier (faktycznie obojetne jakiej renomowanej marki- wszystkie sa dobre, bo by zniknely z rynku), zmieszaj wg. zalecenia producenta, miekki pedzelek... i wypracuj sobie technike. Po n-tym blanku bedzie calkiem dobrze Jakby Ci to nie wyszlo - zwykle to tylko sprawa optyki, kij zawsze bedzie sie nadawal do uzytku Dokladniejszy opis znajdziesz np. na stronie www.flexcoat.com pod rubryka Tips. Powodzenia! Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Sa dwie opcje odpowiedzi, w zaleznosci o co Ci chodzilo:1. Jezeli omotki to bezapelacyjnie lakierowac.2. Jezeli blank to nie lakierowac. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskulap Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 A jeśli przerabiam kij, który już ma przelotki, zdzieram z niego tamte, a nowe wstawiam w innych miejscach, to co zrobić z miejscami po starych przelotkach? Tam nie będzie już chyba lakieru, bo zejdzie razem z omotką? Czy się mylę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Osobiście polecam przeszlifowanie całego kija do gołego blanku. Jest z tym sporo upierdliwej roboty, ale efekt jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Mekamil-nie szlifowanie ,a zdrapanie lakieru.To są dwie zupełnie różne sprawy.Mało wprawiona osoba może zniszczyć blank.Szlifować owszem można ,ale po zdrapaniu lakieru papierem 1500-2000 na mokro.Jeszcze można uzyskać połysk poprzez polerowanie pastą.Ale to jest zabawa na minimum godzinę aby było widać efekt.Najlepiej błyszczą się wedki RST po 2-3 godzinnej polerce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 No tak, najpierw nożyczkami, prostopadle do blanku, potem pozostałości bardzo drobnym papierem ściernym, kończę doszlifowując filcem, aż mi się znudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Można też na koniec ,wieńcząc dzieło ,wetrzeć w blank kawałkiem szmatki lakier poliuretanowy albo jeszcze lepiej żywicę epoksydowa( tą do omotek)i blank jest jak ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikosz Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Witam kolegów! Chcę zmienić kolor przy mocowaniu przelotek z brązowego na czarny. Przelotka przymocowana jest jakimś włóknem koloru brązowego i naprowadzony jest tam lakier bezbarwny. Po prostu cucę żeby kij był jednolity czarny. Może być matowe lub połyskujące. Jak i czym to zrobić żeby było trwałe i żeby była cieniutka warstawa. KIJ SHIMANO LESATH AX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 nie no od biedy kolega moze sobie polakierowac SAME omotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 no przeciez nie od dzisiaj wiadomo ze czarne jest piekne.... szczegolnie jesli dodac tam niewielkie akcenty czerwieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Kolega chce poprawić estetykę kija bo podobno dziewczyny już nie lubią brązu a tu drą z niego łacha.ZŁOŚLIWCY!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikosz Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Czyli można polakierować czy omotki trzeba wymienić? Bo widzę, że poczucie humoru dopisuje - tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 @garowy dobrzer Ci podpowiada. Zrobić można wszystko, jak się uprzesz to możesz sobie pomalować ten fragment i potem znowu polakierować, ale nie będzie już widać omotki, bedzie zwykły czarny pasek innego koloru. No i sumaryczna warstwa lakieru będzie dosyć gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikosz Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Jak wiecie jak to zrobić lub macie jeszcze jakieś pomysły i opinie na ten temat to piszcie a ja dam znać co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 tasma papierowa - dla odciecia od reszty wedki i zabezpieczenia przelotek przez pomazaniem odpowiednia farba - sprawdz watek o malowaniu blankow - mozliwie cieniutka warstwa lakeru prosciej byc nie moze kazdego etapu krok po kroku opisywal nie bede bo ... jest wyszukiwarka a ty nei ejstes na forum od wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikosz Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Prawdopodobnie podejmę się tego. Poczytam temat o malowaniu blanków ale jaki odpowiedni lakier wybrać i gdzie taki nabyć (bo przeciez nie kupię takiego do paznokci za 3zł )? I żeby mi nie odpadł przy ugięciu kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Ja taką pierdułkę, to bym pomalował zwykłą farbą akrylową, strzelijłbym z aerofrafu uprzednio skrzętnie okleiwszy brzegi dobrą taśmą maskującą a potem polakierował zacnym lakierem marki Trondak i odstawił do kręcenia . Tyle, że ja to wszystko mam pod ręką . Myślę, że w innych okolicznościach zaniósłbym to do kogoś kto kręci wędki i już. A tak wogóle, to bym zdarł starą z nawinął nową czarną omotkę z fajną wstawką i byłoby Miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikosz Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Teraz problem gdzie znaleźć takiego konstruktora wędek. Jeżeli chodzi o zmianę omotek to sam na pewno tego nie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 No to jeśli już zdecydowałeś się na oddanie tego komuś to najbliżej Ciebie jest chyba Paweł Olszewski we Wrocławiu. Namiary masz na stronie fishingcenter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikosz Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Dla zainteresowanych omotki pozostały takie jakie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 WitamCzy są jakies przesłanki które są szkodliwe dla blankujeśli pozbawić go lakieru ??Na forum przeczytałem relację rodb.że pozbawia on przy kijachdla siebie lakieru ,czy chodzi o wzgledy tylko estetyczne ??Czy blanki przez to więcej zyskują czy tracą a jeśli tak to co ??Tracą wagę to np dla mnie ok..... a reszta ?-proszę o komentarze Pozdrawiammaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Wagę i wygląd Ale za to mogą przybrać inny kolorek. Ja osobiście mam 2 kije oskurowane z lakieru obydwa z rx 6 czy sa jakieś różnice trudno powiedzieć dużo daje brak refleksów na kleniach gdyż blank jest matowy. Estetycznie to za fajnie nie wygląda nawet pomimo zmatowania na mokro papierem 800 lub 1000. Ale wędkarstwo to nie wybieg mody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Jak masz super-mega ultrlajta o odpowiedniej zbiezności tak, że jest szansa na wyważenie bez dodawania ołowianego ciężarka i lubisz bić rekordy wagowe, to wtedy gra warta świeczki. No i taki gangsta-mat fajnie wygląda w niektóryc kijkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Wagę i wygląd Estetycznie to za fajnie nie wygląda nawet pomimo zmatowania na mokro papierem 800 lub 1000. Ale wędkarstwo to nie wybieg mody Wyglą fajnie, pod warunkiem, że się fajnie zrobi. Ja skrobię skalpelem, szlifuję na mokro granulacją 1000, potem 1500, potem 2000, a na koniec poleruję szmatką z pastą polerską do lakierów samochodowych. Robię to tylko, jak zdejmę stare przelotki, a razem z nimi złazi lub uszkadza się farba. Blank umieszczam w wiertarko-wkrętarce i kręce na niskich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi