Skocz do zawartości

Czym polakierować blank?

kesur

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że to mój pierwszy post, witam zacne grono forumowiczów JB..pl.   A wracajac do tematu elastycznosci farb np.akryli bądz bazowych farb metalicznych(samochodowych). Elastyczność powłoki uzyskuje się dodajac uelastyczniacza,jeśli dobrze pamietam w granicach 10%. to samo możemy zrobic z lakierem bezbarwnym.Taki właśnie dodatek zastosowany jest w lakierach do zderzaków i jak widać spełnia swojezadanie. Ogólnie zasada jest taka im więcej uelastyczniacza tym powłoka staje się coraz bardziej elastyczna a co za tym idzie bardziej miekka.Dla tego nie należy przesadzać,te 10% do blanków powinno przynieść zadowalajacy efekt B) . dodatek ten powinna posiadać każda profesjonalna mieszalnia lakierów.(jest on stosowany do tych że farb zderzakowych) Czyli lakier+uelastyczniacz=farba do zderzaków. i tyle,pozdrawiam

Ja malowałem Gudebrodem Werniksem pędzelkiem, grubo nanosiłem i starałem się w miarę szybko rozprowadzić, ale to było przed 10cioma laty więc nie jestem do końca pewien czy dokładnie tak to robiłem. Pewnie ze względu na grubość powłoki nie jest ona taka powierzchniowo twarda, tzn. twarda z wierzchu ale w głębi miękkawa. Werniks jest utwardzany dzięki parowaniu, czyli dostępu powietrza?

O sposobie z filmu słyszałem legendy: że ładnie wychodzi bardzo cienka powłoka. Ale słyszałem to w dawnych czasach, jeszcze za dekady świetności sklepu "Aquarius" na Waliców? Może ktoś tak nakładał werniks Gudebroda? Przyznać się :angry: .

Ja stosowałem też półmatowy lakier gotowy w aerozolu, ale teraz nie mam pomieszczenia w którym mógłbym zastosować lakiery po ciśnieniem. Chyba pozostaje pędzel. Więc może warto spróbować dwuskładnikowy FlexCoat Light?

pozdrówka

kesur 

Podrzucam link do japońskiego sklepu, w którym są wszystkie potrzebne materiały aby pokolorować blank.

http://www.shimayaturigu.jp/product-list/71

Mowa jest tam o farbach uretanowych (poliuretanowych??) tłumacz jest nie dokładny. 

Dodatkowo filmik na którym pokazane jest co i jak

Można w łatwy i tani sposób skonstruować takie coś z pojemnika plastikowego odpowiednio przygotowanego plus kawałek gumy z wypaloną odpowiedniej średnicy dziurką. W ten sposób blank może być pokryty kilkoma warstwami o minimalnej grubości.

Edytowane przez Cezary.Łoskot
  • Like 1

• 11 miesięcy temu...

Witam

Jakoś w lecie zarysowałem sobie lakier na talonie podczas mało przyjemniej i długiej wędrówki po opasce. Oczywiście ja też się wtedy dość mocno porysowałem , no ale u mnie ślady zniknęły a z Talona nie :-\

Jest to raczej kwestia estetyczna, rysik są dwie od dwóch kamieni przy upadku. Nie są głębokie i nie przechodzą do czystego blanku.

Mam teraz pytanie czy mogę jakoś spróbować je zamaskować? Jakiś lekki szlif czy coś? Nie chce wymieniać lakieru o pierdołe, która wadzi tylko mojej głowie.

Jesli blank jest lakierowany na kolor to moga powstac takie przeszlifowania do koloru grafitu jesli przesadzisz. Zabieg uda sie jesli sa to naprawde nie wielkie rysy i zazwyczaj wystarczy pasta polerska. Moja rada: olej to bo moze to gorzej wygladac niz wyglada.

Można by zrobić zaprawkę klarem samochodowym,są też dodatki barwiące do klaru (Spies Hecker chyba coś takiego ma),ale nigdy się tym nie interesowałem,możesz zajrzeć na forum lakiernik.info.pl,tam są spece od materiałów i mogą coś doradzić,w każdym razie zamiast szlifować to miejsce lepiej troszkę nadłożyć lakieru i dopiero potem próbować delikatnie wyrównać :) .

To oczywiście gdybanie,bo bez dokładnego zdjęcia to nic więcej powiedzieć się nie da.

W każdym razie z tego,co opisałeś,to można zrobić to tak,że nie będzie praktycznie widać,jednak trzeba sporo umiejętności i odpowiednich narzędzi,nie każdy pędzelek się do takich rzeczy nadaje,ja odkryłem ostatnio do robienia zaprawek samochodowych ciekawy patent -stomatologiczne aplikatory,które fajnie dozują lakier ;) .

Edytowane przez CM Punk

• 1 miesiąc temu...

a ja przy okazji mam takie pytanko do rodbuilderów:

Jaki lakier zastosować do polakierowania całego blanku? O dolną część, która ma niewielkie ugięcie nie martwiłbym się, lecz chodzi mi o część szczytową. Czym to ''psiknąć'' aby nie pękało ani nie odpryskiwało?

Edytowane przez dygac

• 3 tygodnie później...

Cześć. Zdarzyła mi się mała wpadka... Podczas finalnej obróbki korka oparłem na chwilę drewienko o lakier i na 1/3 obwodu banku mam rysę na o grubości ~1mm. Nie jest to taka głęboka rysa a raczej zmatowienie wierzchniej warstwy lakieru. W tym miejscu będzie położony lakier do omotek. Czy jest szansa, że po jego położeniu zmatowienie zniknie, a jeśli nie to czy jest jakiś sposób by to zamaskować? Aha ten blank to St.Croix Elite.

Edytowane przez Robson1981

Papier 2000 i woda, żeby wygładzić, pasta polerska do usuwania rys, pasta polerska do polerowania lakieru, pasta do zębów (ale jakaś bardzo delikatna, nie wygłupiam się). W ten sposób można skutecznie usunąć nawet b. gruuuube wtopy. Tylko poczekaj, aż lakier dobrze stwardnieje, bo nie uzyskasz połysku. BTW - używam past do lakierów samochodowych, łatwo je kupić i są ok.

EDYTA - doczytałem, że chodzi o blank, a nie omotkę. Jak o blank, to papier sobie daruj, bo zjedziesz lakier do żywego. Lepiej użyć past dwóch granulacji. Pastę do zębów też sobie daruj, nie musi się błyszczeć jak psu jaja. A jeżeli to będzie pod lakierem - to ja bym nic nie robił. Lakier wypełni rysę i nie będzie śladu (na 100%, przerabiałem wiele razy - chyba że jest zajechane do żywego).

Edytowane przez krzysiek

• 10 miesięcy temu...

Kolego wacik lub szmatka wetrzeć 2razy poczekać aż podeschnie i wypolerowac , najlepsze rozwiązanie.

Myślisz że kłaczki z tych materiałów nie popsują jakości ? 

Czym polerować?

Szczytówka leży już gotowa do lakierownia i czeka na decyzję. :unsure:

Edytowane przez trout master