Skocz do zawartości
  • 0

Tuningowany silnik elektryczny

drago75

Pytanie

Panowie, znalazłem ofertę tuningowanych silników elektrycznych Minn Kota z 55lb na 85lb. Miał ktoś z tym styczność? Daje to rzeczywiście więcej mocy, jak z trwałością i zużyciem energii (12V)? Warto czy to tylko pic na wodę. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek opinie.

Tutaj link:

http://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-minn-kota-traxxis-5585-mctuning-85lbs-p-142.html?manufacturers_id=17 

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam go.

Zacznijmy od tego że to nie śruba nie prędkościowa, wg GPS udało mi się płynąc samemu przy małym wiaterku na łodzi 3,80 około 7 km/h. Przy dużym wietrze i pod falę też samemu niecałe 5km/h. Jak na silnik elektryczny zapewnia bezpieczeństwo dopłynięcia do brzegu na typowe niesprzyjające warunki atmosferyczne na jeziorach (pomijam szkwał na Śniardwach)

Uciąg śruba ma niesamowity, na wiosnę znalazłem w czcinach po zimie kawał oderwanego pomostu drewnianego, gdzieś 2 na 2 m.

Zaczepiałem go i na holu ponad 1 km ciągnąłem, siła była taka, że konstrukcja idąc pod wodą stawiała duży opór że w ręku nie dało się trzymać liny, trzeba było przywiązać do łodzi, a na łodzi sprzęt plus trzech chłopa.

Jeśli chodzi o czas pływania to Ci nie powiem zbyt dużo bo pływam na zużytych akumulatorach od diesla (rozruchu nie zrobi ale w elektryku hula), nie  płynąc na maxa można naprawę dużo popływać.

Szwagier ma standard 55, chyba Osypian, próbowaliśmy się przeciągać kiedyś, nie miał szans na dużo mniejszej łodzi.

Czyli coś w tym silniku jednak jest.

Brakuję mi tylko bardziej płynnego (czulszego) ustawiania prędkości w pełnym zakresie. Niby jest wszystko ok, ale czasami mam wrażenie że są skoki, albo jestem przewrażliwiony.

Myślałem jeszcze o 24V, ale koszty silnika i dwóch takich samych aku były zbyt duże.

• 0

Nnie ma oryginalnej

To jest przerobiony silnik SC, wstawiony jest maximizer jest ich produkcji,

Poczytaj tam jest wszystko opisane. A najlepiej zadzwoń, Właściciel Ci wszystko wyjaśni. 

A nie zostawiaj zakupów na ostatnią chwilę przez sezonem. Tam jest młyn wtedy, przerabiałem to jak mi się spieszyło.