Skocz do zawartości

Wymarzona okoniówka....

ŁukaszN

Rekomendowane odpowiedzi

• moja ulubiona okoniówka to konger paladin river raid spin 274/2-14g . łowię nia zarówno z łódki jak i z brzegu.
  • kiedyś miałem jeszcze tango 270/1-10 też fajna była

Paladin- bardzo fajna weka, tylko jak na taką cenę mogła by być trochę lepiej wykonana...

Shimano Catana super sensitive 270 ML od 3 do 15 g jest fajną okoniówką.

Witam,

Moja wymarzona okoniówka to PHENIX KARABELA FX 803-2, długości 2,44 cm, moc 4-10 lb, c.w. 4-14g, którą łowiłem w poprzednim sezonie i będę nadal nią łowił.

To wymarzony kijek pod pasiaczki, który posiada szczytową akcję o pracy parabolicznej, bardzo lekka o dużym zapasie mocy. Kijek wykonany pod moje zamówienie w pracowni Pana Z.Kawalca - po prostu rewelacja. Idealnie trzymający rybki, z uwagi na pracę paraboliczną w duecie z plecionką 0,08 tworzy ideał na okonie...i nie tylko.

Obecnie posiadam już 4 kijki na blanku PHENIX i uważam, że są rewelacyjne, nie żałuję zakupu a w przyszłości kolejne moje wędki będą na pewno na blanku PHENIXA.

Bardzo polecam. 100% zadowolenia i myślę, że o to chodzi.

Pozdrawiam.

MHX Gabriela - S871-2-MHX zdjęcia przykładowych ugięć pod obciążeniem 1. 65g, 2. 85g, 3. 118g

post-46596-0-05759200-1363096217_thumb.jpg  post-46596-0-16490700-1363096223_thumb.jpg  post-46596-0-39284300-1363096229_thumb.jpg

Właśnie zbroję podobnego Phenix-a tylko model Karabela FX793-2 długość 236 cm, c.w. 5-14g, moc 4-10 lb faktycznie fajny kijek po okonka.

Edytowane przez Zdzisław Czekała

Już nie moge doczekać sie kiedy zejdzie lód - wtedy napisze cos wiecej.

@Dienekes masz racje -chodzi o numeracje zdjęć -ale czytanie ze zrozumieniem jako obowiązkowe wprowadzili dopiero ostatnimi czasy w gimnazjum :) Nie wszyscy mieli przyjemnośc doświadczyć darów współczesnje edkacji :)

Tak się rozglądam za jakimś kijkiem i sam nie wiem na co się zdecydować. Kijek ma typowo służyć do połowu okoni na paprochy jak i gumy do 4-5 cm na główkach 4 max 5 gramy. Okazyjnie do przejścia się za jaziem / kleniem. Zastanawiam się nad Robinson Diaflex perch. Jednak szczerze to wolał bym chyba coś bez wklejanki. Kijek z pracowni raczej odpada ze względu na cenę. Macie coś ciekawego na oku co możecie polecić?

W moim przypadku była to Catana BX 240cm do 20gr wybór hmm na szybko i na lekko miało być, głównie okoń i białoryb na spina, po kilku sezonach korek zaczął się wyraźnie kruszyć, lekko obluzował się uchwyt kołowrotka, co do akcji kija to faktycznie krowi ogon, ma to wady i zalety ogólnie kij mi nie podszedł zdecydowanie i służy już innemu wędkarzowi  ;)