pablo208 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Cześć. Panowie zaczynam swoją przygodę z Lurebuildingiem i mam pytanie odnośnie wyrzynarki do drewna. Chodzi mi o cięcie listewek z desek lipy oraz twardej balsy plus wycinanie gotowego kształtu korpusu. Czy urządzenia tego typu by sie nadawały do cichej pracy z małym przydomowym warsztaciku ? http://www.narzedzia.pl/artykuly/wyrzynarka-brzeszczotowa-dremel-moto-saw-2-w-1,2523.html Ew coś takiego ? http://allegro.pl/pila-wyrzynarka-stolowa-do-drewna-warszawa-i3028477965.html Nie mam doświadczenia w tym temacie więc liczę na pomoc kolegów , którzy lizneli już nieco tematu Do tej pory używałem piły tarczowej, ale nie jest to zbyt dokładne urządzenie. Zależy i na dosyć precyzyjnym wycinaniu ksztaltów tak aby korpus po wycięciu był gotowy już do strugania Myślę, że taka opcja zaoszczędzi nieco czasu , którego i tak mi ciągle brakuję.Myślałem też o kupieniu lepszej piły tarczowej , ale sam nie wiem co będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem. Dodam , że wobki robię tylko dla siebie i potrzeba mi urządzenia do zrobienia max kilkunastu przynęt w miesiącu Jak Wy sobie radzicie z tym ? Ps. Mam nadzieję, ze nie dubluje tematu bo nic nie mogłem o podobnej tematyce zlokalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scca Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Właśnie temat przerabiałem.Wszystkie wyrzynarki "pseudo" podobne do tej z allegro którą pokazałeś są dość głośne,nieumocowane w trakcie pracy wpadają w wibracje i "jeżdżą" po całym stole.Co do Dremela się nie wypowiem bo nie znam.Osobiście znalazłem i wylicytowałem na allegro starszej wersji Proxxona:http://allegro.pl/wyrzynarka-stolowa-proxxon-ps-200-e-gwarancja-i3005673029.html tu masz podobną:http://allegro.pl/wyrzynarka-proxxon-i3056317459.html różni sie od mojej brakiem regulacji obrotów i kolejna:http://allegro.pl/wyrzynarka-precyzyjna-proxxon-ds-220-e-i3050826556.html taka jak moja z regulacją obrotów Proxxon to super dokładne,precyzyjne narzędzia niemieckiej firmy,do tych wyrzynarek stosuje się tradycyjne brzeszczoty bez tzw bolca myślę że to też ważne. 100% nawet używana Proxxona posłuży ci dłużej niż tania bezfirmowa chińszczyzna. Edytowane 25 Lutego 2013 przez scca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) A mam pytanie do kolegi.... udaje Ci sie na tym urządzeniu wyciąc gotowy już korpus do strugania ?? Wyglądają fajnie a cena jak najbardziej wporzo ....z tym , że boje sie takich opisów .."sprzedaje jako uszkodzoną " kurcze niby sprawna ale.... Edytowane 25 Lutego 2013 przez pablo208 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scca Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 A no właśnie..."sprzedaje jako uszkodzona"....te aukcje tylko poglądowo ci pokazałem że takie coś jest.Decyzja i wybór należy do ciebie,oczywiście że się da wyciąć korpus,wycinam z lipy,balsy...ale lipa lipie nie równa,jak jest ze starego grubego drzewa to jest dość twarda i wtedy wyrzynarka ma "ciężej" ale daje radę.Przy balsie zero problemów.Jednak dokładne wycięcie korpusu zalezy od odrobiny wprawy,i przede wszystkim super ostrego brzeszczotu(myślę że wchodzą w grę tylko firmowe proxxona ok.13 zł za opakowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Propozycja ciekawa , zwlaszcza , że nowa to koszt ok 500 zl A propo brzeszczotów to musza to być pilki proxxona czyli jakies dedykowane do danej maszyny czy pasuja od innych urządzeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scca Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Mogą być inne,aby były bez bolca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 ja używam tej http://allegro.pl/wycinarka-wyrzynarka-proxxon-ds-230-e-85-w-nowa-i3051293399.html cicha zajmuje mało miejsca i tnie lipe bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Właśnie o tym modelu myslalem .... fajna i całkiem w normalnej cenie do naszych poczynań chyba będzie najbardziej oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Mogą być inne,aby były bez bolca.Można kupować i z bolcem usunięcie nie sprawia kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scca Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Można kupować i z bolcem usunięcie nie sprawia kłopotuZgadza się Do naszych celów te Proxxon-ki są super,małe ciche,bardzo poręczne.Mój "starszy" DS/220 model jest bez żadnych wodotrysków ale ten nowy to nawet ma gniazdo do rury odkurzacza żeby wióry zasysać w trakcie pracy.Jak będzie ktoś kupował używanego zobaczcie czy w komplecie są prowadnica i kątomierz do cięcia i przede wszytkim klapkę zaślepiającą pojemnik na wióry jak nie ma jest okazja by zbić cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 jest na allegro jedna sztuka ...koleś chce 180 zł, ale sama wyrzynara bez akcesoriów Chyba jednak warto wydac te 550 zeta i kupic nową. Tak myslę jeszcze nad tym dremelkiem MOTO-SAW ms20. Nikt nie używał ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scca Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 jest na allegro jedna sztuka ...koleś chce 180 zł, ale sama wyrzynara bez akcesoriów Chyba jednak warto wydac te 550 zeta i kupic nową. Tak myslę jeszcze nad tym dremelkiem MOTO-SAW ms20. Nikt nie używał ??Nie używałem Dremela....hym cena podobna do Proxxona (504zł) ale z tego co widzę Dremelek jest przykręcany do blatu stołu i raczej musi trochę ten blat wystawać by się zmieściła ta "rękojeść",Proxxona stawiasz na stół,taboret i do dzieła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Mam tego Dremelka - fajnie wycina, można w razie czegoś wyciągnąć i ciąć z ręki.Piankę przecina 5 cm ze spokojem, listewki 2 cm na razie bez problemu, teraz będę testować z deseczkami grubości 3cm.Jedyny problem to trochę delikatne mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Chiński badziew taki jak na alle.., zaakceptowałem. Jest głośny jak diabli- kupiłem ochronę na uszy. Jeździ po stole prawda, ale to są wszystko klony więc można znaleźć taki który ma w korpusie otwory. Trafiłem na taki i przykręciłem do stołu. Precyzja cięcia do przyjęcia. Największy minus to moc, wymięka przy lipie 30mm, chociaż jest napisane że tnie 50mm drewna, a lipa przecież miękka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Proxxon jest na 100% lepszy od Dremela.Sama jakość materiałów jest super.Mam stojak wiertniczy Dremela i widziałem go w wydaniu Proxxona-nie ma porównania na plus dla tego drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Proxxon jest na 100% lepszy od Dremela.Sama jakość materiałów jest super.Mam stojak wiertniczy Dremela i widziałem go w wydaniu Proxxona-nie ma porównania na plus dla tego drugiego.W tym segmencie narzędzi, to nawet nie ma co się zastanawiać. Przeszedłem obie firmy i nie niestety Dremel jest zabawkowy.Druga sprawa to prowadnice w Proxxonie. Bardzo przydatna rzecz, której chyba nie oferują Lidle/Einhele i tym podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Za co lubię Jb ?? Za konkrety chwila i mam odp na nurtujące mnie pytania Konkretne pytanie i konkretne odp . Więc sprawdzimy proxxonika cena 504zeta wydaję sie byc oki . Tomy ? Używasz tej wyrzynarki proxxona ? Jak z dokladnościa cięcia i trwałością ? Ew może , któryś z kolegów użytkowników owego urządzenia sie wypowie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Jakość cięcia to zależy od wielu czynników (częstotliwość, rodzaj brzeszczota, prędkość podawania itd). Wprawy troszkę trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Za co lubię Jb ?? Za konkrety chwila i mam odp na nurtujące mnie pytania Konkretne pytanie i konkretne odp . Więc sprawdzimy proxxonika cena 504zeta wydaję sie byc oki . Tomy ? Używasz tej wyrzynarki proxxona ? Jak z dokladnościa cięcia i trwałością ? Ew może , któryś z kolegów użytkowników owego urządzenia sie wypowie ??Ja używam szlifiery tarczowej ale widziałem maszynki Proxxona w akcji i znam ludzi którzy pracowali na Dremelu i Proxxonie.Dużo lepsze opinie ma Proxxon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Ja mam proxxona tylko wieksza niż ta o której wspominacie - maszyna precyzyjna dokladna cicha i nie do zaje.... polecam ( z reszta wszystko co mam w pracowni jest zielono-żółte) haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Nie wiem gdzie Wy te dremele takie drogie znajdujecie. Ja swojego kupiłem za 364zł z wysyłem Jak za te pieniądze, to na prawde uważam, że warto. U mnie jednym z ważniejszych kryteriów było to, żeby maszyna była kompaktowa, tylko dlatego wybrałem dremela, byłem w stanie kupić i Proxxona, ale ten już nie da sie schować w walizkę w 5min. Ogl. ja używam jej do różnej twardości balsy, do tego sprawdza sie znakomicie. Z lipą od Tomka też sobie radzi. Lipe najgrubszą jaką na niej ciąłem to ok 8cm i już sie męczyła nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 To zdradź jaki model i gdzie dopadłeś "tak tanio". U mnie lokalnie jeszcze drożej niż na All.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 A co myślicie o tym ? Czy brzeszczot z innych będzie pasował ? Wygląda na naprawdę solidny sprzęthttp://allegro.pl/wyrzynarka-wycinarka-pila-wlosowa-proxxon-i3070027055.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Kupiłem to samo z tym ,że nowy model. jak na razie jestem bardzo zadowolony...proxxon to bardzo dobre i dokładne narzędzia. Szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scca Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Kupiłem to samo z tym ,że nowy model. jak na razie jestem bardzo zadowolony...proxxon to bardzo dobre i dokładne narzędzia. Szczerze polecam.Potwierdzam Proxxon jest super,jeżeli używka to zwrócić trzeba uwagę jaki to jest model,najlepjej jak będzie z regulacją obrotów i całym osprzętem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi