Skocz do zawartości

Nici - jakie wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Koledzy jak umiałem przeszukałem zasoby forum, by znaleźć odpowiedź, ale widocznie jestem gapa.

Pomóżcie - jaki będzie najbardziej zbliżony kolor nici ProWrap bądź Fishhawk do koloru blanku ze zdjęć - CD  Blue Rapid

post-50797-0-10959900-1441376589_thumb.jpgpost-50797-0-11714200-1441376598_thumb.jpg

Ewentualnie jakie inne kolory byście polecili ?

Wczoraj przeglądałem na forum temat, w którym pokazane były 2 nici na BR. Jedną na pewno robił Rafał @Dąbek, druga była bardzo ciekawa (pamiętam, że bodajże na dolnej części szczytówki). Niestety nie mogę znaleźć teraz tergo tematu (tu w dziale RB)

Pogadaj z Rafałem @Skałkiem, zbroi mi właśnie BR w takie nici pasujące do blanku. Nie znam jednak jej modelu ani symbolu.

Edytowane przez Żbiku

:) ,

Dzięki Koledzy za odpowiedzi.

Choć odcienie fioletu, czy jasnoniebieska nitka pewnie nie bardzo by uszczęśliwiła właściciela wędki (choć może się mylę - ale nie zaryzykuję :D )

464 - to może być to, wysłałem Priva do Kolegi @Skalek-77   jak składa taki kij, to pewnie ma doświadczenie z kolorem.

Jacku, zawsze można zrobić właścicielowi wizualizację - zdjęcie blanku z kilkoma opcjami koloru omotki. Photoshop czyni cuda. Jak chcesz to wyślij mi dobre zdjęcia Blue Rapida na mail, wezmę próbki koloru z wątku, nadam fakturę omotki i odeślę Ci "nałożone".

• Like 1

Zrobiłem zdjęcia z nitką koloru 445 - Cobalt  ProWrap (nitka przesączona lakierem do omotek)

post-50797-0-26914800-1441458351_thumb.jpgpost-50797-0-88992400-1441458359_thumb.jpgpost-50797-0-89819100-1441458367_thumb.jpg

Niestety jest dosyć pochmurny dzień zdjęcia bez lampy (1) i z lampą błyskową (2 i 3).

Wydaje mi się, że ta nitka jest za jasna, lepsza by była o ton, dwa tony ciemniejsza  - choć może się czepiam ?

446 lub 484 tak na szybko.

Jeśli 446 czyli Regal Blue jest odpowiednikiem tej samej nazwy koloru w paletach drukarskich RAL to bedzie najbardziej stonowany z zachowaniem barwy.

484 pozornie nieco odbiega kolorem od blanku, ale dzięki bardziej zgaszonej barwie też będzie się dobrze zlewał. Ludzkie oko tak pracuje, że jak nakładamy mały element w ciemniejszym i bardziej szarym odcieniu na wiekszą powierzchnię, to pomija tą barwę i ona się "zlewa". Natomiast jaśniejsza plama na ciemnym tle, nawet bardzo zbliżona kolorem będzie rejestrowana jako wyraźny kontrast.

Lakier przyciemnia ale też uwydatnia barwę, da się do lakieru dodać szarości w jakiś sposób? Pył grafitowy? Albo zmniejszyć jego transparentność w pierwszej warstwie.

• Like 1

Raczej daj ciemniejszą. Nie wiem niestety, jakie ja mam na kijkach ale, w realu nieźle się zlewają

Właśnie taki kolor byłby dla mnie odpowiedni.

446 lub 484 tak na szybko.

Jeśli 446 czyli Regal Blue jest odpowiednikiem tej samej nazwy koloru w paletach drukarskich RAL to bedzie najbardziej stonowany z zachowaniem barwy.

484 pozornie nieco odbiega kolorem od blanku, ale dzięki bardziej zgaszonej barwie też będzie się dobrze zlewał. Ludzkie oko tak pracuje, że jak nakładamy mały element w ciemniejszym i bardziej szarym odcieniu na wiekszą powierzchnię, to pomija tą barwę i ona się "zlewa". Natomiast jaśniejsza plama na ciemnym tle, nawet bardzo zbliżona kolorem będzie rejestrowana jako wyraźny kontrast.

Lakier przyciemnia ale też uwydatnia barwę, da się do lakieru dodać szarości w jakiś sposób? Pył grafitowy? Albo zmniejszyć jego transparentność w pierwszej warstwie.

446 wydaje mi się być idealny  :good:

Trzeba będzie więc kupić i wypróbować.

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

• 11 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...