Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Za namową Tornado (który jest takim duszkiem opiekuńczym moich zmagań zarówno z łodzią jak i silnikiem) zacząłem się rozglądać za bass boats z USA i udało się znaleźć taką już na miejscu w Irlandii - jest to tracker pro, 17 stóp, cały z aluminium. Do łodzi dokupiłem feralny silnik johnsona 25hp, dwusówa, niestety jest on źródłem nieustających problemów - kłopoty z regulacją (niestety na sucho przez mojego fachofca :angry: ) spowodowały uszkodzenie pompy wody->przegrzanie->woda w cylindrach :angry:

Jednym słowem mimo posiadania nowej łodzi od około dwóch miesięcy jeszcze nie udało się nią spokojnie popływac i połowić - zawsze dzieje się COŚ.

post-236-1348913576,4565_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Kuba bardzo ciekawy temat poruszyłeś silnik dla Ciebie chyba już się znalazł.Ja poszukuje rozrusznika do suzuki 30hp,abym nie musiał się szarpać jak ze swoim Evinrude który na razie wylądował na koziołku bo osobisty sponsor paliwa z arabi jakoś się nie spieszy z tankowaniem :lol: a tak na prawde to temat do działu zrób to sam bo koledzy nawet nie wiedzą jaki w nich potencjał drzemie aby samemu zacząć budowe swojej łajby.

• 0

Publikowałem juz, ale nie w tym watku. Drewniana pychówka, długość 6,70 m (pierwotnie 7,5 m). Wiek - 20 lat. Serwisowana przez Argrabi Hand Made Corporation. Aktualnie napęd podstawowy stanowi silnik zaburtowy Honda Twin 60 (6 konna wersja silnika B75). Napęd rezerwowy to trzymetrowe wiosła pychowe.

post-279-1348913577,6308_thumb.jpg

• 0

Moja plywajaca przygode zaczalem od plywadelka kiedy to zauroczony muchowaniem uganialem sie za zebatymi....

http://img117.imageshack.us/img117/3477/f776e09e7c8e491f15bc3beyz5.jpg

...za ktorymi uganiam sie i dzis lecz w bardziej komfortowych warunkach, zakupiony na ebay rok temu typowy bass boat 16 stop, silnik Mecury 90 KM, elektryczny motor, itd. Jak na razie bez problemow.

http://img208.imageshack.us/img208/158/dsc00069ue0.jpg

• 0

A o to moja łódz.Na jeziorku pomykam na wiosełkach.Waży z plecakiem 19kg,wiec śmiało wciskam się w każde leśne jeziorko.Podłoga utwardzana,wiec na stojaka mogę poszarpać przynętę.

@Taps - o czymś takim sam myślałem. Mógłbyś podać co to za model i kto jest producentem?

Nie mam zbytnio możliwości zaparkowania łódki pod blokiem, stąd pomysł pontonu.

btw - czy rejestrowałeś ten ponton ? (jakoś nie widzę oznaczeń na burcie)

• 0

Ponton kupiłem w Tokarexe przez Allegro.Zapłaciłem coś około 1200 PLN-ów.Jest to ponton Fiord,ale widziałem ,ze od tego roku mają bogatszą ofertę.

Numerki są.I zapłaciłem za nie 17 PLN.A kontrole na wodzie już miałem.

post-382-1348913585,8088_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Witaj Standerus.Ten temat jest bardzo ciekawy i postanowilem w najblizszym czasie zaprezentowac swoja skorupke.Niebawem dobiegna konca prace przy nowej wersji downriggera elektryka (uklony dla kolegi Tornado)i bede mogl poddac sie krytyce .Jestem rowniez otwarty na dobre rady i nowe pomysly.Pozdrawiam Cale Forum Bodzios. B)