Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wreszcie i ja się doczekałem. :D

LINDER 400 Sportsman + HONDA 8 HP 4-suw + wózeczek SNIPE + PAJERO 2800 TD do ciągania, wodowania, wyciągania.

zanuza ci sie ten trailer board w wodzie przy wodowaniu? to sie przygotuj na 50 euro na nowego - moj sie nie zanurza i co kilka miechow cale styki zasniedziale...

• 0

tam powinna być kostka na wiązce świateł którą rozpinasz do wodowania i demontujesz profil z lampami wtedy nic nie śniedzieje bo nie moczysz lamp.

ok. mogli to troszke lepiej wymyslec (widzialem swiatla bez deski mocowane na magnes - tylko je 'odciagasz od ramy z tylu i przylepiasz gdzies z przodu gdzie woda nie siegnie. ale generalnie i tak jest lepiej niz myslalem jesli tylko ta kostka sie nie zanurza..

Mam w domu chyba z 6 tych desek ze swiatlami i tyle co sie z nimi na mordowalem to moje (funkiel nowki czasami dzialaja przez kilka dni...) wszystko zrobione z blaszek jak wlos... + pies musial mi pokazac, ze da rade przegryzc kable etc.. stad mam wglad w ceny

• 0

Wreszcie i ja się doczekałem. :D

LINDER 400 Sportsman + HONDA 8 HP 4-suw + wózeczek SNIPE + PAJERO 2800 TD do ciągania, wodowania, wyciągania.

zanuza ci sie ten trailer board w wodzie przy wodowaniu? to sie przygotuj na 50 euro na nowego - moj sie nie zanurza i co kilka miechow cale styki zasniedziale...

zdejmuję i zakładam za każdym razem

• 0

Pompom to phoenix psd 100. Kilka lat temu były sprzedawane w zestawach z silnikami tohatsu (w UK, nie wiem jak gdzie indziej).

Rozmiar to 305cm szer zew/wew 145/66, moc max 15HP (10,5KW)

Kółka wyglądają na fabryczne, albo jakieś kupne. Ja go wziąłem przez allegro jako używkę w komplecie z kółkami i nadmuchiwanym siedzeniem dla sternika. I jak go noszę i ładuje do samochodu to cieszę się jak głupi że nie kupiłem większego/cięższego (głównie sam łowie, 2 osoby to tylko sporadycznie jak nad Zatoką) :D

BTW normalnie pływałem na silniku, ale u nas jest żwirownia z zakazem używania spalin (zakaz wydany przez pzw, więc pewnie mogliby mi... gdybym chciał tylko popływać...). Zwodowałem ponton i pierwszy raz płynąłem nim na wiosłach. Szło ciężko jak cholera, ale się zaparłem i machałem. Po kilku godzinach pakowania muskułów skojarzyłem że cały czas pływam z opuszczonymi kółkami.

Podniosłem je i nagle ponton zaczął fruwać jak motorówka

• 0

Fajna gumka. :D Mam 270cm z yamką 9.9 dwutakt i myślę, że za kilka dni ruszę na zatokę poszukać rybek. :mellow:

40 kilo silnika na rufie jednak jest nieco za dużo myślę o zmianie na 8 konna yamaszke w dwutakcie.

A tu kilka minut

zabawy na gumce

• 0

Ja też właśnie kupiłem silnik 10hp 2t, w sobotę rano go odebrałem, wsadziłem do bagażnika, pojechałem załatwić jedną sprawę i kobieta przywaliła w d.. klapa w kombiaku się rozleciała, silnik wyleciał na ulicę, zatrzymał się kilkadziesiąt metrów dalej z ułamaną płytą antykawitacyjną, mocowaniem rumpla i uszkodzoną śrubą.

Likwidacja szkody w warcie, więc spodziewam się problemów (z oc sprawcy) :-/

BTW czemu podnosiłeś pawęż ? Masz wersje L czy pawęż jest za niska do pawęży S ?

• 0

Kurde przykra sprawa z tą kraksą oby szybko Ci kasę oddali.

Mój silnik jest długi ale teraz żałuję ze podnosiłem pawęż a nie dorobiłem przedłużki mocowania w silniku. W ten sposób teraz mogę zakładać tylko L ale wezmę się i to przerobię przywrócę pawęż do S a do silnika dorobię specjalne mocowanie.