Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sławciu kolego szanowny ta na filmiku ma 20 km i widać że dęba staje

no więc pytam jak to jest z tą 40 km w Twojej barakudzie?Czy przypadkiem bezpieczne jest na dziobie siadać? :lol:

Toć to czyste szaleństwo będzie, i coś czuję że zamiast na ryby to bedziesz z bombardierami się ścigał na Krzywulcu :D

Pozdro

R.

p.s- jak wyjazd na Tro. się udał?

• 0
Arti-Zander ,jak się sprawuje ten Parsun ? ile godzin przepływałeś , jakies usterki?

Kupiłem go z myślą o oszczędności kilku tyś. w stosunku do tej samej mocy silnika Yamahy i nie żałuje.Przepływałem nim przez pół sezonu (będąc na wodzie co weekend).Żadnych usterek nie stwierdziłem,sinik pracował poprawnie,palił od pierwszego szarpnięcia,spalanie.... no cóż .... pozostawię bez komentarza,ale jak się ma 15km "pod maską" to się chce fruwać na wodzie,a nie pyrkać ;)

Ogólne wrażenia z użytkowania mam pozytywne , no może poza jednym : jego obudowa jest strasznie wielka w porównaniu z innymi silnikami tej samej mocy (strasznie dużo zajmuje miejsca w bagażniku)

• 0
nie chce sie wtracac ja slyszalem raczej kiepskie opinie o tych silnikach do tego sa olbrzymie (jak wozisz w bagazniku to robi roznice zresta na fotce widac) jak kiedys porownywalem to bodaj 6 czy 9km parsuna bylo wieksze jak 15km suzuki. Za to sa tansze.

To prawda, jak już pisałem powyżej gabaryty Parsuna 15KM w stosunku np do Yamahy są nieporównywalnie większe.

• 0

A wiec pierwszy i chyba najwazniejszy szczegol to MIEC KASE  :P  :D , a reszta to juz nic !!!

A tak na powaznie to znalezc lodke od jakiegos deelera wiarygodnego i wplacic kase,potem przewoznik a potem odbior  z portu do jakiego powiesz zeby Ci dowiezli !

Jak masz jakies jeszcze inne pytania to wal smialo na kazde odpowiem jak bede wiedzial.

• Like 1