Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A wiec pierwszy i chyba najwazniejszy szczegol to MIEC KASE  :P  :D , a reszta to juz nic !!!

A tak na powaznie to znalezc lodke od jakiegos deelera wiarygodnego i wplacic kase,potem przewoznik a potem odbior  z portu do jakiego powiesz zeby Ci dowiezli !

Jak masz jakies jeszcze inne pytania to wal smialo na kazde odpowiem jak bede wiedzial.

zakładam że mam łódkę wybraną i opłaconą. Jakie są kosztyt kontenera? Jak zorganizowałeś transport do miejsca ząładowania do kontenera.

Jak jest z legalizacją przyczepki ? ładowałeś na kolejnyy transport  wiozłeś do siebie z portu europejskiego czy załatwiałeś sprawę na miejscu i potem ciągnąłeś już na kołach?

Wysyłałeś do jakiego portu?

• 0

A wiec tak koszt kontenera to w Moim wypadku 2865 dolcow. Transport zorganizowalem przez kolege( Guzu) bo on juz mial wczesniej z tym doczynienia.Jakbedziesz chcial to Ci podam adres do nich.Transport z miejsca kupna do miejsca wysylki (portu) organizuje sobie juz ta firma co wiezie towar do ciebie ,dlatego cena kontenera z transportem moze byc rozna!!!  Im dalej od portu tym drozej wychodzi .

Z legalizacja przyczepki niby narazie nie ma problemu ( ale to jeszcze musze dowiedziec sie sam i dokladniej) bo jedni mowia ,ze trzeba zmieniac os i zaczep drudzy mowia ze tylko zaczep.

Przyczepki nie ladowalem na kolejny transport BO bedac przyczepka do 750kg zalozylem tablice rej. od samochodu i pociagnolem na kolach.

Ja swoja lodz wysylalem do Valenci bo to najblizszy port jaki mam odemnie z domu.

I to chyba by bylo na tyle,jak masz jeszcze jakies pytania to dawaj.

Mysle ze cos pomoglem.

• Like 1

• 0

Nie ma co zazdroscic !Trzeba tylko MOCNO czegos chciec i dazyc do tego ! Ja o takiej lodzi marzylem chyba odkad ZACZOLEM MARZYC ;) .

Wiem jak to jest, też kiedyś zachodziłem w głowę jak to zrobić żeby mieć dwie pełnoklatkowe lustrzanki i worek jasnych profesjonalnych szkieł ot tak dla hobby... Tym bardziej Ci gratuluję. 

Możesz napisać w dwóch słowach czemu akurat taka łódź, czemu z USA? W europie takich nie ma, są droższe? Generalnie jestem świeży i nie mam takiej wiedzy.

• 0

Pogoda na testy Armady 180 i piknik nad jeziorkiem była świetna,

wiatr i fale pozwolił wstępnie przetestować łódeczkę a do prawdziwego

i dokładniejszego sprawdzenia przydałby się raczej bezwietrzny dzień.

Łódka raczej mnie nie zaskoczyła i mniej więcej wiedziałem,

czego można się po niej spodziewać, myślałem tylko,

że będzie trochę bardziej stabilna i pozwoli na skromne manewry z wędką na stojący,

ale mogła to być przyczyna zbyt dużej fali i małego obycia z tą łódką.

Więcej informacji i zdjęć postaram się umieścić jak najszybciej.

PS Wróciłem suchy a łódka ani razu się nie przewróciła,

jak na te wymiary 180/118 myślę, że jest wystarczająco stabilna.   

post-53605-0-85451900-1366567964_thumb.jpg

• 0

Jak widać na zdjęciu fala była nawet spora i wiatr wiał dość szybko, naprawdę jak na swoje wymiary łódka zachowuje się świetnie i na to jezioro (67 h) będzie się nadawała. Oczywiście kapok lub co najmniej kamizelkę lepiej założyć na siebie, ostrożności nigdy za wiele a strzeżonego Pan Bóg strzeże. Wędkowanie stojąc odpada, ale spinning i spławik siedząc tak. Na pewno łowienie sumów byłoby mało bezpieczne, ale przy odrobinie wprawy i 5 kg szczupaczka uda się wyholować. Super łódka wędkarsko to to nie jest, jednak przy odrobinie rozsądku można z niej wędkować.post-53605-0-67281900-1366644523_thumb.jpg

• 0

..moje pływadełko na odrzański sezon A.D 2013

zestawl.jpg

Uploaded with ImageShack.us

P.S fota "chropowata" -komórkowa :-)

Widzę że masz zamontowany hydrofil do silnika. Czy rzeczywiście pomaga łatwiej wchodzić w ślizg itp...? Pływałeś tą samą jednostką bez tego stabilizatora? Chodzi mi o twoje spostrzeżenia, czy to pomaga również przy małych silnikach.

Pozdrawiam