Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja wczoraj łyknąłem łupinkę na solowe wypady po Holenderskich bajorach.

Z nazwy "Duba" czy jakos  tak.

Mieści się na pakę w Reno Masterze na styk ... postawiona na boku.

Totalna rozpierducha , którą będę targać po trawnikach i wrzucać do wody z betonowych brzegów.

Dałem 50 euro , to jak się znudzi zrobię z niej kwietnik w ogródku albo basen dla dzieciaków.

Dostałem jeszcze w gratisie podobnych rozmiarów drewniane pływadło , ale pójdzie do kominka.

post-50881-0-21162300-1367040905_thumb.jpg   post-50881-0-44406400-1367040928_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Zmieści się ,zmieści. :lol:

Ja 100 kilo , kompan 130 i 30 kilo przynęt.

Aż się boję ,że się nam będzie woda wlewać. :)

Bratku ale jeszcze przecież muszą pomieścić sie zimne napoje ;)

chyba ciężko będzie sie Wam pomieścić

Edytowane przez @Wojti

• 0

..moje pływadełko na odrzański sezon A.D 2013

zestawl.jpg

Uploaded with ImageShack.us

P.S fota "chropowata" -komórkowa :-)

Pikna Patryk gratki :-)))))))))0

W koncu wiosna trzeba się spotkać, teraz w hollandi jestem ale po powrocie dryndnę , Pozdrowionka

Edytowane przez lewyspec

• 0

Moja krypa pięknieje w oczach. :lol:

Wczoraj nie wytrzymałem ciśnienia i wieczorkiem zacząłem ją remontować.

Gruntowanie robiłem już w ciemnościach.

post-50881-0-38426700-1367754645_thumb.jpg post-50881-0-97573100-1367754653_thumb.jpg post-50881-0-37322900-1367754666_thumb.jpg post-50881-0-16992400-1367754674_thumb.jpg 

A rano wyglądała już tak.

post-50881-0-85903100-1367754685_thumb.jpg  post-50881-0-95872500-1367754693_thumb.jpg

Teraz zostaje tylko uzbroić i pomalować farbą końcową ale to już plan na następną niedzielę. :)

• 0

Widzę że masz zamontowany hydrofil do silnika. Czy rzeczywiście pomaga łatwiej wchodzić w ślizg itp...? Pływałeś tą samą jednostką bez tego stabilizatora? Chodzi mi o twoje spostrzeżenia, czy to pomaga również przy małych silnikach.

Pozdrawiam

http://jerkbait.pl/topic/22197-hydrostabilizatory-mity-i-fakty/

• 0

E to widze że łajba lata w ślizgu :P na wiosełkach jak talala :lol:  :lol:  :lol:

Chyba żartujesz nie mogę kupić największej to mam najmniejszą, ale pierwsze testy wykazały, że też można na niej pływać.

Oczywiście rozsądek jest wskazany, a tak nawiasem wystawiłem ją na alledrogo.