Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

za cholerę nie wiem po co użyli przyczepy. Taniej, lepiej byłoby zbudować domek z kantówki i np OSB. Można by też docieplić. Przyczepa ma niewiele miejsca w środku i że względu na aerodynamikę nie jest optymalnie wysoka.

Bo po pływaniu odpina pływaki i nie przepakowując maneli jedzie sobie na weekend do lasu a nadbudówki z płyty OSB by nie zabrał

• Like 2

• 0

za cholerę nie wiem po co użyli przyczepy. Taniej, lepiej byłoby zbudować domek z kantówki i np OSB. Można by też docieplić. Przyczepa ma niewiele miejsca w środku i że względu na aerodynamikę nie jest optymalnie wysoka.

bo tak zwanego pierd....ia nie bylo duzo, ryp, cyk cyk i gotowe :) 

• Like 2

• 0

Na rozsądek mało liczę. Niestety, zakazy i wysokie kary u nas tylko działają. Dotyczy to także rybostanu.

Cenię sobie ciszę i spokój. Ganianie po 100-200 ha wodzie 40-50 km na godzinę nie ma sensu dla wędkarzy. Nikogo minuta nie zbawi.

Co innego wielkie akweny i morze. Ewentulnie duże rzeki gdy mamy wiele kilometrów do przepłynięcia na miejscówkę.

To może podzielimy wody i na jednych korzystajmy z ciszy i kontemplujmy, a inne oddajmy tym co sobie chcą popływać. Póki co na z znakomitej większości jest strefa ciszy, wiec na tych 3 na krzyz pływa się sobie po plecach.

• 0

Trochę żartowałem  ;)  , tzn. to faktycznie moja łódka ale foto sprzed miesiąca. Łupinka jest już po remoncie do którego zabierałem się bez mała 3 lata, aż ostatniej jesieni powiedziałem, że do niej nie wsiadam bo po pierwsze się brzydzę a po drugie bałem się przeokropnie że skończę z nią na dnie.

Po oskrobaniu, załataniu i pomalowaniu oraz przyklejeniu nowej gumy prezentuje się jakby lepiej:

post-50850-0-71202800-1426358364_thumb.jpg

post-50850-0-71392000-1426358460_thumb.jpg

post-50850-0-91116700-1426358529_thumb.jpg

post-50850-0-57496900-1426359083_thumb.jpg

A tak przy okazji odnośnie pawęży. Czy możecie mi powiedzieć jak konkretnie wpływa na stabilność i sterowność łódki używanie silnika ze zbyt długą stopą? Chodzi o to, że moja pawęż ma 40cm a silnik zakładam z długą stopą przez co płyta antykawitacyjna jest sporo pod wodą. Wg instrukcji silnika ma być 25mm pod dnem.

Łódka ma 3.1m na 1.45m i podczas pływania w jedną osobę doskonale widzę niebo ale nic co jest z przodu tak wysoko jest dziób, w dwójkę już całkiem spoko.

• 0

Na wstępie gratuluje uporu , jak widać jeśli się chce to można samemu - jeszcze raz gratuluje.

Poza niebem , ciężkim wejściem w ślizg o ile wogóle wejdzie w ślizg jednym z większych problemów jest podatnośc na uderzenie w przeszkody podwodne  szczególnie przy dobijaniu do brzegu, spalanie tez będzie większe...

Chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem  (  poza zmianą silnika na krótką stopę ) było by  podniesienie pawęży i tym samym wzmocnienie jej , w tym celu trzeba by grubą blachę ( nie wspomne o nierdzewce) np. ryflowaną  odpowiednio wygiąc w  literkę C  lub wyspawać  i nałożyć na pawęż , przykleić ją np klejem do szyb ( ten czarny mocny), dodatkowo przyłapać nitami, śrubami  itp i  po problemie...

Taki myk robiłem z kolegą przy jego łódce z silnikiem 40konnym  i wszystko jest ok, nadal pływa patrząc przed siebie , niebo zostawił już w spokoju ;)

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Poza niebem , ciężkim wejściem w ślizg o ile wogóle wejdzie w ślizg.... 

Właśnie o to mi chodzi. Womaly, czy chcesz powiedzieć, że podniesienie silnika do zalecanej wysokości wyeliminuje te dwa objawy o których wspomniałeś?

Od kilku dni wertuję fora ale 100 procentowej odpowiedzi nie znalazłem.  A może silnik za słaby? Mam yamahę 4hp.

Tak u mnie wygląda motorek zawieszony normalnie (w cholerę nisko):

post-50850-0-28233100-1426373928_thumb.jpg

A tak na zasymulowanej, podniesionej pawęży:

post-50850-0-47497300-1426374079_thumb.jpg

post-50850-0-44439700-1426374182_thumb.jpg

Podwyższenie już sobie przygotowałem (mniej więcej) ale zanim zamocuję to wolę zapytać Was czy to coś pomoże bo nie po to kleiłem wszystkie dziury w łódce żeby teraz wiercic od nowa na daremnie, rozumiecie... :)

post-50850-0-27474100-1426374490_thumb.jpg

post-50850-0-58880700-1426374531_thumb.jpg

PS. Ta osłona na silniku jest odkąd go kupiłem (ponad 3 lata) ale teraz ją zdejmę bo być może powoduje ona słabszy przepływ wody i śruba "mieli powietrze". Jak myślicie?

Edytowane przez vBartek

• 0

Silnik za mocny nie jest, ale tak czy siak musisz podnieśc go. To że widzisz niebo to wina tego ze silnik jest za bardzo pod łódka tzn zły kąt, trzeba go podnieść o zabek może dwa może trzy ale żeby cokolwiek zacząć robić musi być na odpowiedniej wysokości... Osłony śruby nie ściągaj ona niczemu winna nie jest..

• 0

@newrom

Trafiłeś w sedno sprawy "Jak na wodzie będzie tłok to nikt rozsądny nie będzie tak pływać.".

Trzeba mieć wyobraźnie i wiedzieć gdzie i kiedy można sobie pozwolić na odkręcenie manetki.  Odrobina instynktu samo-zachowawczego też wskazana i odjąć gazu przepływając koło innych łodzi żeby jak to koledzy wyżej opisywali nie marnować czasu na poszukiwanie oponiarza w najbliższej okolicy ;-).

a pro po tłoku.....

ot taka sytuacja 

post-55024-0-63168900-1426520847_thumb.jpg

• 0

Łódka Gobbi Fisherman 15  4,6 m.

Do zmiany : 

zabudowa przodu na płaską platformę i dodatkowe bakisty

dodatkowe siedzenie teleskopowe na platformie do wędkowania

Silnik zmieniony na yamaha 40 

Dorobienie tylnego relingu z oparciem

Instalacja elektryczna do oświetlenia oraz dodatkowego silnika elektrycznego oraz kilka dodatkowych włączników w konsoli :) 

Planuje również ale to raczej nie w tym sezonie coś w rodzaju bimini tylko trochę bardziej zabudowanego w przedniej części łodzi.

A poza tym dość gruntowne czyszczenie wszystkich okuć malowanie antyporostem i nowe materace :)

• 0

Dzięki, teraz tylko czekam na pierwsze bolenie :D
Nie podałem nic o łodzi :

Długość 455

Szerokość 175

Waga ok 200kg

Kategoria C

Silnik Honda BF 9.9

Elektryk MinnKota Endura Max50lb

I kilka fotek drobnych rzeczy które cieszą

post-55398-0-50857900-1426829124_thumb.jpg

post-55398-0-35909600-1426829126_thumb.jpg

post-55398-0-32568600-1426829127_thumb.jpeg

post-55398-0-16838000-1426829130_thumb.jpeg

Edytowane przez tobiasz92
  • Like 5

• 0

Łódeczka łajna. Ale z tej sztucznej trawki nie bedziesz zadowolony (przerabiałem temat). Szybko sie wygniata,pleśnieje od wilgoci itp. Kup welur strzyżony gumowany od spodu. Ładnie wygłusza pokład,łatwy w utrzymaniu czystości,używam dwa sezony  i wszystko ok.  

ps. Pomyśl o patencie,w jeden weekend można ogarnąć temat. ;)