Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak jak myślałem - na moim leśnym jeziorku Zafira nie dała rady wyciągnąć łodzi z przyczepą na piasku/mokrej trawie.... :(

Łańcuchy śniegowe ratują sprawę,lub długa lina i wyciąganie na wstecznym.Optymalny jest napęd na 4 koła ale zdaje sobie sprawę że to dość wysoki koszt.

• 0

Założenie było takie, że łódka ma być mobilna, do lekkiego rozpoznania walką :). Żeby ją było łatwo złapać i zrzucić na wodę nawet bez slipu - w dwóch spokojnie da radę. Miała płynąć około 40/h we dwóch na 15-20KM. I te warunki spełnia. Poza tym do tych wycięć można łatwo wiązać różne rzeczy, a bakista jest co prawda spora - 1,6x0,31x0,31 ,  ale jedna. Znajomy miał taką łódkę i chlapania nie odnotował, ale pływał po rzece i my też zamierzamy. Być może na dużej, sfalowanej wodzie było by to odczuwalne, ale nie takie jest jej przeznaczenie. Jak mi się tak zachce, to wyciągnę z wody Al 5x1,9m z wyższą burtą :).

• 0

Łódź Nicki 420, silnik mariner 30 Km power trym, dwóch na łodzi ja prawie 100, kolega prawie 120, oczywiście w obu przypadkach tylko tkanka mięśniowa + wyposażenie, graty kuchenki, akumulator, przynęty, 2 kotwice itd max 46 km/h, samemu max 51 km/h, a świeżo przy skompletowaniu zestawu, pusta łódź itd 55 km/h - ten wynik udało mi się uzyskać tylko raz, trochę zabawy trymem itd.

A dorzucę filmik ostatnio nakręcony trochę słaba jakość , łódka praktycznie na pusto, silnik po wymianie termostatu i regulacji gaźnika - 58 km/h,  Tak patrze na filmik i chyba mogłem deko lepiej ją wytrymować , troszkę podnieść dziub może 60 by osiągneła ;)