Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W mojej 20 hondy  też były 4 łopaty i w 3 os ciężko wchodziła w ślizg teraz mam 3 łopaty i wszystko ok. Tylko jest jeden minus. Jak pływam samemu dochodzi do max obrotów i następuje odcięcie. A tak pozatym wszystko ok . 

No i pojawia się pytanie, czy jest sens kombinować.

W ślizg wchodzi bez większego problemu, 40 dyszki leci, mało pali :)

Żebym nie był, jak ten stryjek od siekiery :)

• 0

Panowie mam pytanie do was , czy silnik z dluga kolumna na przyklad 20cv da rade wprowadzic w slizg ponton 4,5m !Bo wiem ,ze 15 z krotka kolumna da rade.

Czy sila 20 cv z dluga kolumna zrobi ta sama robote co krotka 15!?

Pytam bo jestem zielony w tym temacie pontonow i silnikow do nich , pytam bo mam okazje kupic dobry silniczek ale z dluga kolumna.

Dzieki za odpowiedzi i wyrozumialosc  :ph34r:

Edytowane przez CLAUDIO

• 0

Bardzo ładna łódka Dano-G. Wysoka burta i proporcje praktycznie identyczne jak w mojej łodzi, które zapewniają sztywność i stabilność całości. Ciekawi mnie, czy producent wstrzykuje pianę szkutniczą między poszycia? Orientujesz się może?

Polecam wsparcie łodzi na rolkach kilowych a boczne, żeby pełniły rolę stabilizacji na boki.

odpowiadam - nie ma pianki.

• 0

Dziękuje. Nie mam spaliny, na zbiornikach gdzie pływam obowiązuje strefa ciszy. Mam plan żeby w przyszłym roku kupić spalinę bo czasami bywam na Turawie lub gdzieś za miedzą, wtedy się przyda. Mam jeszcze do niej pantograf który nie jest jeszcze zainstalowany, pokrowiec transportowy, pokład słoneczny dla mojej lepszej połówki :-)

• 0

Jak wszyscy się chwalą to ja też ;)

Tak wyglądała moja łódka po kupnie:

A tak w tej chwili

Bardzo fajnie uzbrojona łódź :)

Można się dowiedzieć jak zamontowane fotele ??

Podstawa z nierdzewki na jakiś klej ?? czy w jaki sposób zostało rozwiązane ??  :)

Edytowane przez Sebo0707

• 0

W trakcie produkcji łodzi zostały zalaminowane podstawy pod fotele , są to podstawy odlewane ze stopu aluminium i wykonane dla producenta tej łodzi (Fox Boats) . W konstrukcji łodzi nie ma żadnego drewna.

Dzieki za info ;-)

Przerabian łódke na wiosne i moze takie rozwiązanie właśnie zrobię że zalaminuje w podłoge.