Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Daniel, wpadnij Riverem w kamienie...

Nigdy więcej tworzywa....

Nurek, mamy nowego producenta? Rodos?

Widziałem Rados.

Nie porównuj jakości Skylla do Rados.

Kolego Pietruk a jakie Rados ma felery w porównaniu ze Skyllą.

Posiadam Radosa tego co kolega nurek 28 widział i jestem szczęśliwy jak dziecko w piaskownicy :-).

Ale przyznam, że się nie znam na wykonaniu.

Nie bronię swego ślepo i jestem ciekaw Twojej opinii.

Edytowane przez brig

• 0

@Pietruk, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Nie zachwalałem tu wcale River Foxa :)

Generalnie - niczego nie zachwalałem :) Ja tylko zachęcam do dyskusji osoby, które twierdzą, że taki River Fox  to jest the best of the best i w ogóle cacy i najlepszy oraz takich jak ty, którzy twierdzą że Skylla ponad wszystko.

Po prostu kocham takiego stwierdzenia - nikt nie ma prawa tak twierdzić, bo nikt nie pływał wszystkimi dostępnymi jednostkami i nie wiemy, czy przypadkiem nie czai się gdzieś mały, wręcz garażowy producent, który takiego FOXa zdeklasował w przedbiegach lub inny, który robi takie łodzie z amelinium ,że Skylla wypada przy nich blado.

Po prostu - tak zwyczajnie, staram się zachować chłodny umysł i zdrowy rozsądek do tego.

• Like 1

• 0

Arek masz blisko Skylle, jedź obejrzyj.

Daniel - raz miałem z tworzywa, nigdy więcej na nie nie spojrzę, choćby nie wiem jak fajne były. 

Rozeznanie przed zakupem zrobiłem, wybrałem co było w kraju wg mnie najlepsze w tych pieniądzach, rozmiarze i założonych kryteriach. Kiedyś złożę sobie 440 jak już PLNów uzbieram.

Nie mam zamiaru udowadniać nikomu wyższości tej nad inną. Wątek o Skylla jest osobny.

Wyraziłem swoją subiektywną opinię i radę dla kolegi Spinner. A co on z tym zrobi, to jego sprawa i pieniądze. 

Ty Danielu masz blisko również - jedź zobacz. A kup to co Ci się spodoba i tam gdzie Ci się spodoba.

Czy ja użyłem słów zachwytu "najfajniejsza" - Daniel nie fantazjuj.

Napisałem dwa którkie zdania, a Ty powieść z tego zrobiłeś.

A tym temacie EOT. Resztę omówmy może kiedyś przy piwku lub na rybkach.  :D

• 0
Arek masz blisko Skylle, jedź obejrzyj.

Daniel - raz miałem z tworzywa, nigdy więcej na nie nie spojrzę, choćby nie wiem jak fajne były. 

Rozeznanie przed zakupem zrobiłem, wybrałem co było w kraju wg mnie najlepsze w tych pieniądzach, rozmiarze i założonych kryteriach. Kiedyś złożę sobie 440 jak już PLNów uzbieram.

Nie mam zamiaru udowadniać nikomu wyższości tej nad inną. Wątek o Skylla jest osobny.

Wyraziłem swoją subiektywną opinię i radę dla kolegi Spinner. A co on z tym zrobi, to jego sprawa i pieniądze. 

Ty Danielu masz blisko również - jedź zobacz. A kup to co Ci się spodoba i tam gdzie Ci się spodoba.

Czy ja użyłem słów zachwytu "najfajniejsza" - Daniel nie fantazjuj.

Napisałem dwa którkie zdania, a Ty powieść z tego zrobiłeś.

A tym temacie EOT. Resztę omówmy może kiedyś przy piwku lub na rybkach.  :D[/quote

Mam 800 metrów oglądałem i.

• Like 1

• 0

Ja osobiście posiadam pontonik z pompowanym kilem i aluminiową podłogą dł, 3.60 m.

ale jestem już nastawiony na łódkę Skylla, ponieważ znajomy ma taką i po kilku wyprawach z nim jestem zachwycony jego łodzią.

Mimo tego że jest głośniejsza to ma wiele zalet np; możliwość zagospodarowania przestrzeni lub wytrzymałość w przybijaniu do brzegu.

Ale co kto lubi, coś kosztem czegoś.

• Like 1

• 0

Co do materiałów ... wyszedłem z innego założenia ... lepszy laminat do pvc hypalonu itp itd .. :) pływałem potonem teraz mam łódź i czuję się bezpieczniej, a że pracuje w fabryce żywic poliestrowych to mam czym łatać w razie w ;) chociaż na zaporówkach mało zdarzeń z kamieniami ... częściej można wycedzić w jakieś zatopione drzewo czy cuś.

W kwestii wysokości burty ... solar bije foxa o kilkadziesiat cm 

Edytowane przez Sandre

• 0

Poza Tobą nikt nie napisał że coś jest tu najlepsze. Sam siebie nakrecasz. A moźe lobbysta.

Jedz kotlety. Smacznego.

EOT

Piotrek trąca to złością.

A lobbysta czego , łódki daj spokój musiał bym coś na tym zarobić ja tylko pływam.

Łódka to narzędzie kocham kajak.

• 0

Ponoć nowy Semper 440 xt to jedyna konkurencja dla foxboat stąd wzmożona liczba ofert sprzedaży riverfoxow przez zawodnikow z kadry polski... i ich przesiadaka na sempery.

Ale równie dobrze może to być sam marketing bo semper został sponsorem kadry.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• 0

No tak niesławne Horny, które próbował nachalnie swego czasu promować tu ich producent.

Nikt nie o nich nie zapomina, bo też niewielu te łodzie pamięta. Są wyjątkowo niepopularne :)

I znowu powtórzę - pływałeś rozumiem Semperem 440 XT czy 410  czy też   Foxem 420 czy 390 i umiesz ze szczegółami opisać różnice oraz wskazać punkty, które jasno jakością biją na głowę te jednostki?

Szczerze wątpię :) Acz mogę się mylić....

• Like 2