Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie kazdy jest mistrzem marketingu ale dla mnie najwazniejsze to znajomisc budowy i dobor materialow a na tym to sie akurat Jacek zna. Ps na targach w Olsztynie horn byl najczesciej wyplywajaca jednostka na wode z klientami a dzieki pomocy Jacka wogole niektore jednostki wyszly na wode tak wiec wiedza i doswiaczenie jest jedynie marketing troche kuleje

Edytowane przez kapi81

• 0

Nie kazdy jest mistrzem marketingu ale dla mnie najwazniejsze to znajomisc budowy i dobor materialow a na tym to sie akurat Jacek zna. Ps na targach w Olsztynie horn byl najczesciej wyplywajaca jednostka na wode z klientami a dzieki pomocy Jacka wogole niektore jednostki wyszly na wode tak wiec wiedza i doswiaczenie jest jedynie marketing troche kuleje

Jakby jeszcze coś pod rumpel zrobił to by może lepiej schodziły :)

• 0

Pan Horn bardzo sympatyczny gość może przesadził z promocją ale nie mnie to oceniać,każdy robi błędy w życiu.

Wydaje mi się że ma pojęcie o produkcji łodzi i jeśli miałbym kupić łódź z laminatu na dzień dzisiejszy to kupił bym łódź od tego Pana .

Polecił mi silnik i jestem bardzo zadowolony 25 z super kopem w dwu strzale nowej gen nie dymi Ewinrude.

Nie jesteśmy spokrewnieni ani nie mam żadnych korzyści z tej działalności.

Spójrzcie na Jego projekty czy nie wybiegają w przyszłość?

To jest konstruktor przyszłość.

Spójrzcie na dno łodzi a inni walą na to samo kopyto projekty z przed trzydziestu lat.

Nie znaczy że nie są sprawdzone ale czemu nie spróbować inaczej.

Ale się rozpisałem :-)

Edytowane przez brig

• 0

Wszystko pięknie ale okiem laika muszę powiedzieć że Semper jedną wielka zaletę. Dużo wyższą burtę. A to w warunkach silnego wiatru na dużym jeziorze w porywach do 40-50 km/h niezaprzeczalna zaleta.

Bo ta kołdra jest za krótka...

Gdyby Fox 390 miał wyższa burte, to by był cięższy, miał wieksze zanurzenie, mniej wygodnie by się wędkowalo na spokojnej wodzie, byłby wolniejszy, może na 15 koniach by szału nie było etc.

• 0

Dlaczego porównujemy Sempera 440 z Fox 390 przecież są to dwie inne łodzie.

To tak jakby porównanie butów za kostkę do kaloszy.

Każdy kupuje to co mu bardziej pasuje .

Dlatego producenci robią różne wersje.

A koło siebie postawił bym raczej Fox 420 i Sempera 440 są podobne.

A co do pływania to nie pływałem żadną z tych łodzi więc nic na ten temat nie napiszę :-)

Foxa lubię za rozwiązania techniczne są bardzo pomocne.

Edytowane przez brig
  • Like 2

• 0

Kurcze wiosna lada dzień, a tu taka zimowa dyskusja.

Panowie wstawilibyście jakieś fotki swoich łodzi, opisy z przygotowań do sezonu, chętnie byśmy pooglądali, poczytali i pouczyli się.

Ja sam za kilka tygodni jak już odbiorę swoją to też coś wstawię ;)

• Like 1

• 0

Dobre stwierdzenie o zimowej dyskusji. :-)

Moja łajba daleko od domu i się kurzy.

Jedno co planuje na ten sezon - mam 3 lampki Led na, które oświetlają mi pokład. Kupiłem kolejne 3 i jak plan wypali, to domontuję.

A nie, jest jeszcze jedna rzecz. Na targach widziałem w Semperze 440 fajnie zmodyfikowaną rurę pod fotel. Powiedzmy w kształcie cyfry 4. Przy obracaniu powodowało to zmianę położenia fotela - patent, który mi się spodobał i myślę nad wprowadzeniem u siebie czegoś takiego

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Arek, ale na filmie jest czterysta dziesiątka :)

Inna sprawa - panowie, my na ryby te łodzie mamy, czy do ścigania :)

Moja w maxie płynie 40 km/h a i tak użytkowo pływam około 30 - mi starcza, a paliwa jakby mniej znika.

Edytowane przez Dano-G
  • Like 1

• 0

Panowie nawiązując do river foxa 390.
To było kiedyś moje 'marzenie'. Ale zycie tak chciało że posiadam starszą motorówke z przednią szyba + wysokie burty.
Łowiąc na jeziorze przy mega silnym wietrze z walami, na których były juz białe bałwany, czułem sie na swojej łajbie bezpiecznie (nawet staliśmy z kolegą) i woda bryzgała, ale ewentualne rozpryski zatrzymywały sie na przedniej szybie.
A koledzy na RF wygladali jakby wyszli z pod prysznica..  Wiec moim zdaniem Foxikowi poprostu brakuje wyzszych burt, które kilka razy w sezonie napewno sie przydają.

• 0

Tak na szybko dziś przygotowania numery itp.

Jeszcze linia paliwowa w tylnej bakiście z odpinanym zbiornikiem na paliwo i  montaż przetwornika echosondy ale tu muszę się zastanowić czy na sztywno czy nie i powoli projekt będzie ukończony.

post-60356-0-41816200-1458411216_thumb.jpg

Edytowane przez ememiks
  • Like 3

• 0

Tak na szybko dziś przygotowania numery itp.

Jeszcze linia paliwowa w tylnej bakiście z odpinanym zbiornikiem na paliwo i  montaż przetwornika echosondy ale tu muszę się zastanowić czy na sztywno czy nie i powoli projekt będzie ukończony.

Ten grzybek jaką ma wagę ?

• 0

Zapomniałeś dodać (wedlug mnie) najważniejszego - Fakt, że kosztują trochę, ale MOIM ZDANIEM nie mają konkurencji w kraju, w swojej klasie.

Zakładam, że pływałeś wszystkimi dostępnymi jednostkami tej klasy i porównanie testowe możesz nam udostępnić.

Wtedy będziesz mógł obronić swoją tezę, a wszyscy radośnie ci przyklasną.

Ale tylko wtedy, gdy z tego porównania River Fox wyłoni się, jako niekwestionowany lider klasy.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Przepraszam, jak najbardziej masz rację, nie dopisałem swojej myśli. Chodzi o łodzie produkcji polskiej i o łodzie na których pływałem osobiście. Nie wypowiadam się o łódkach na których nie pływałem. Trudno odnosić się do czegoś, czego się nie używało, sądziłem że to oczywiste. Dzięki za czujność i zwrócenie uwagi.

• 0

Mogę tylko dodać że nie każda łódka spełnia w 100% swoje zadanie  tzn spełnia pływa ale..  na rzeki wygodniejsza jest z niską burtą ale na sporych jeziorach, zalewach lepiej mieć z wysoką burtą itp itd.

Wydaje mi się że nie można tu wyłonić lidera bo jakby nie patrzeć każda budowa łodzi najlepiej odpowiada do danego akwenu jak i przeznaczenia i metody łowienia.

Dla jednego ideałem będzie typ. basstracker dla innego pychówka.