Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Łódka waży około 160kg. Mam podobną, ale z niższą burtą i bez zabudowy. Pływadło około 50 na 20HP. Ta była robiona pod zamówienie klienta i jeszcze nie pływała. Co do ceny - jest to kwestia indywidualna i zależy od zabudowy i stopnia skomplikowania projektu. Staramy się robić wszystko co sobie klient zażyczy, wszystko to indywidualne projekty. W każdym razie łódź z indywidualną zabudową wychodzi podobnie jak seryjny golas. Nie klepiemy że sztancy i unikamy mówienia "nie da się".

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

• 0

A dalo by rade zrobic pychowke z alu ?

Dać by dało, tylko pytanie jaka długość. Jest problem z dostępnością materiału w dużych kawałkach. 6m to maks. 8m to jak na razie Yeti - są w ofercie, ale nikt nie widział. Niby można pospawać, ale burta najlepiej wygląda w jednym kawałku.

• 0

Obiecałem to wrzucam foty mojego tajtanika:

1462644500img_20160503_154420.jpg

146264453020160422_110857.jpg

146264455420160418_100927.jpg

146264458120160503_134430.jpg

1462644681img_20160503_181430.jpg

majówka bez szału ale w jeden dzień złowiłem 6 bolków 40-50cm .. a do łowców tego gatunku nie należę więc ogólnie na plus

Co do łajby, ciężko cokolwiek powiedzieć, stabilna obszerna, do bakist można sporo napchać ... Tosia 9,8 hp pcha ją max 12km/h co do spokojnego przemieszczania na moich łowiskach wystarcza:) Kilka udogodnień sobie wprowadziłem (nie przewraca mi się i wala po łodzi cover od echo ... aku zamontowane na stałe zbiornik też .. czas slipowania skrócony do minimum.
Wady tego zestawu ? Dopakowana kilogramami rufa sprawia problemy (bo wydaje mi się, że to o to chodzi) przy wjechaniu na autostrade i rozpedzeniu do 110km/h zaczęło tak rzucać przyczepą na boki że ledwo wyhamowałem do bezpiecznych 80-90 ... myślę, że doradzono mi zbyt krótka przyczepkę i do tego to rozłożenie kilogramów też bardzo złe ... 

Edytowane przez Sandre
  • Like 3

• 0

Nie napiszę nic odkrywczego, ale spróbuj przesunąć jakieś ciężkie elementy do schowków dziobowych (bak, jeśli masz linię paliwową, aku).

Dodatkowo na przyczepie, przesunąłem bloczek do wyciągania łodzi maksymalnie w przód, tak aby właśnie przesunąć środek ciężkości maksymalnie do przodu. Trzeba tylko uważać aby po wyciągnięciu łodzi, jej dziób nie wjechał nam w tylną szybę samochodu :-).

• 0

Nie miales chyba solara 430. Sama łódź 190kg dwa aku dwie osoby zbiornik paliwa pinkle wedkarskie... i archaiczna konstrukcja dna ... no i jest 12 i ani centa wiecej

Do niego to optimum 20HP, miałem i w pojedynkę na Suzuki DF20 40km/h w 2 osoby 35km/h. On dosyć ciężko wychodzi z wody i wchodzi w ślizg; tu może być problem braku mocy aby pokonać tą barierę wejścia w ślizg właśnie w okolicach 10-15km/h; później już jest bajka.

Za to mega stabilna i bezpieczna :).

Ja woziłem swoją na Brenderupie 8116 B i była stabilna nawet powyżej 130km/h.

Edytowane przez wilk325