Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

2. Przy 0,5 metra mamy komfort. Jeśli jest płycej również zwodujemy, ale ze względu na kil łódka ma tendencję do kładzenia się na boki.

4. Problem akumulatora możesz rozwiązać tak jak ja. Zdjęcie 2,3 czyli w pojemniku. Pojemnik z Biedry za naście złotych przymocowany do desek za pomocą wkrętów.

Edyta: Muszę oczywiście dodać, że wspomniany akumulator to Trojan 100 Ah.

Edytowane przez ptychoo
  • Like 1

• 0

Tak, będzie stała na miejscu parkingowym pod klatką, na ogrodzonym zamkniętym osiedlu (niestety bez monitoringu ani ochrony).

Stąd dziś jeszcze przypięta zwykłym łańcuchem do płotu. Po pracy jadę w poszukiwaniu jakiegoś solidniejszego zabezpieczenia przed niepowołanym zniknięciem. Może ktoś ma jakiś dobry patent na zabezpieczenie stojącej przyczepy z łodzią?

Na ten sezon, z powodu braku funduszy, łajba musi zadowolić się 5KM Marinerem. Na przyszły poszukam jakieś 10-ki, może 15-stki ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

• 0

Tak, będzie stała na miejscu parkingowym pod klatką, na ogrodzonym zamkniętym osiedlu (niestety bez monitoringu ani ochrony).

Stąd dziś jeszcze przypięta zwykłym łańcuchem do płotu. Po pracy jadę w poszukiwaniu jakiegoś solidniejszego zabezpieczenia przed niepowołanym zniknięciem.

Na ten sezon, z powodu braku funduszy, łajba musi zadowolić eis 5KM Marinerem. Na przyszły poszukam jakieś 10-ki, może 15-stki ;)

Wspólnota albo "życzliwi sąsiedzi" nie będą się czepiać??. No chyba, że to twoje wykupione miejsce parkingowe

Edytowane przez pmiszk1

• 0

Wspólnota albo "życzliwi sąsiedzi" nie będą się czepiać??. No chyba, że to twoje wykupione miejsce parkingowe

Każde mieszkanie ma przydzielone 1 miejsce, przyczepa stoi na moim prywatnym wykupionym miejscu. A ja parkuję na "użyczonym" miejscu od sąsiadki (3 miejsca powyżej ;) )

Załatw jeszcze jakąś plandekę, nawet taka zwykła ogrodowa sprawdzi się przez kilka miesięcy.

Jestem właśnie w trakcie organizowania takiej plandeki.

Edytowane przez Żbiku

• 0

Jest i moja jednostka ;) Przywieźli ja dzis o 1:00 w nocy ;)

Jeszcze nie miałem czasu jej dokładnie obejrzeć, tyle, co przy porannym wyjściu z psem.

Ale sie cieszę!

Dobry sprzęt dobrze pływa nawet na sporej fali dzielna chociaż potrafi chlupnąć czasami fala. Mam 10 dwu suwa i we 2 osoby prawie jak 3 idzie 25. Sporo miejsca, stabilna do spiningowania zaczepista. Mam tez taki kolor tylko relingi przednie duże. Trochę trzeszczy jak się siedzi na bakistach mógł by być grubszy laminat w tych miejscach.

Widzę że rolki kotwiczne scotty? ja mam z przodu ale nie obrotową bo nie wiedziałem czy podstawa będzie pasowała. Teraz to mi się chcę aż kotwiczyć :) jedną ręką operować kotwicą.

Edytowane przez ememiks

• 0

Rolki Scotty kupiłem we własnym zakresie i dosłałem do pracowni do zamontowania. Faktycznie, ich obsługa jest bajeczna.

Odnośnie plandeki, to nie pomyślałem o tym przy zamawianiu łodzi. W ABC Boats są bez problemu dostępne pod wymiar i kształt kadłuba... Będę musiał domówić.

Teraz muszę wymyśleć jakiś patent na zabezpieczenie kradzieżowe całości z miejsca parkingowego, a także wynaleźć gdzieś 4 kłódki z 1 kluczykiem do bakist (czytałem, że są takie zestawy do kupienia)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

• 0

Teraz muszę wymyśleć jakiś patent na zabezpieczenie kradzieżowe całości z miejsca parkingowego, a także wynaleźć gdzieś 4 kłódki z 1 kluczykiem do bakist (czytałem, że są takie zestawy do kupienia)

Co do kłódek to sprawa prosta http://allegro.pl/zestaw-4-klodek-z-jednym-kluczem-y110-klodki-yale-i6221177633.html

lub dowolna ilość kłódek http://e-klamki.pl/systemy-1-klucza-klodki-na-1-klucz-c-50_67.html

Edytowane przez karbusd

• 0

Serdeczne dzięki! Zestaw kłódek z 1 kluczem zamówiony ;)

A macie jakieś ciekawe patenty na zabezpieczenie antykradzieżowe przyczepy z łodzią? Myślałem o jakiejś blokadzie na koło albo coś podobnego.

Pomyślałem również o przykręceniu do słupka płotu takiej kuli haka http://www.norauto.pl/transport/przyczepy/akcesoria/koncowka-haka-holowniczego-50-mm-norauto i wpinaniu przyczepy na ten "hak", a na to zabezpieczenie kradzieżowe http://www.norauto.pl/transport/przyczepy/akcesoria/zabezpieczenie-antykradziezowe-przyczepy-norauto

Dodatkowo, takie zabezpieczenie mógłbym wozić ze sobą i zapinać na pustej przyczepie nad brzegiem wody.

Edytowane przez Żbiku

• 0

Serdeczne dzięki! Zestaw kłódek z 1 kluczem zamówiony ;)

A macie jakieś ciekawe patenty na zabezpieczenie antykradzieżowe przyczepy z łodzią? Myślałem o jakiejś blokadzie na koło albo coś podobnego.

Pomyślałem również o przykręceniu do słupka płotu takiej kuli haka http://www.norauto.pl/transport/przyczepy/akcesoria/koncowka-haka-holowniczego-50-mm-norauto i wpinaniu przyczepy na ten "hak", a na to zabezpieczenie kradzieżowe http://www.norauto.pl/transport/przyczepy/akcesoria/zabezpieczenie-antykradziezowe-przyczepy-norauto

Dodatkowo, takie zabezpieczenie mógłbym wozić ze sobą i zapinać na pustej przyczepie nad brzegiem wody.

nie lepiej ubezpieczyć od kradzieży ? każde zabezpieczenie mogą obejść

• 0

Ubezpieczenie to nie taka prosta sprawa... Już to przerabiałem, a pracuję w podobnej branży (sprzedaż nowych aut). Żaden ubezpieczyciel nie chce ubezpieczyć łodzi na przyczepie (sama przyczepa to co innego) od kradzieży, jeśli nie jest ona parkowania podczas postoju na strzeżonym parkingu/osiedlu itp.

Samą przyczepę ubezpieczyć oczywiście można od kradzieży, tak jak auto, i to wykonuję już dziś. Łodź zdecydowanie ciężej ubezpieczyć...

Edytowane przez Żbiku

• 0

Jestem właśnie na etapie wyboru ubezpieczenia na łódź (przyczepka już ubezpieczona), na chwilę obecną najatrakcyjniejszą ofertę mam od Gothaer, podobne ubezpieczenia oferują jeszcze PZU, Warta i Allianz ale sporo droższe i z wieloma wyłączeniami.

Może komuś się przyda, ja wstępną wycenę dostałem po wypełnieniu  ankiety na stronie:

http://www.kalkulator-ubezpieczeniowy.pl/ubezpieczenia_jachtow.php

• 0

Upewnij sie, czy w ogole ubezpiecza Ci lodz od kradzieży, jesli w okresie postoju nie stoi ona na strzeżonym parkingu lub strzeżonym osiedlu. U mnie nie było problemu z takim ubezpieczeniem kradziezowym dopóki nie okazało sie, ze bedzie stała na niestrzeżonym parkingu pod domem. Wtedy wszyscy ubezpieczyciele zaczęli sie wycofywać z ubezpieczenia takiej lodzi.