Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziś będę mierzył wymiary podłogi pod matę, to zmierzę też burty ;)

Testowałeś już łódeczkę? Mam prośbę zrobił byś zdjęcie przyczepki a dokładniej jak leży łódka na niej. Chodzi mi jak są zamontowane podpory itp.

Dorobiłem płozy i mam tylną rolkę kilową ale muszę coś lepiej pokombinować bo czasami spadnie z tej rolki podczas załadunku a jak jeszcze wieje to łódź szybko obraca i udręka z tą rolką zanim uda mi się wciągnąć na płozy.

• 0

Testowałeś już łódeczkę? Mam prośbę zrobił byś zdjęcie przyczepki a dokładniej jak leży łódka na niej. Chodzi mi jak są zamontowane podpory itp.

Dorobiłem płozy i mam tylną rolkę kilową ale muszę coś lepiej pokombinować bo czasami spadnie z tej rolki podczas załadunku a jak jeszcze wieje to łódź szybko obraca i udręka z tą rolką zanim uda mi się wciągnąć na płozy.

Testować bede dopiero za 2 tygodnie moze... Na razie trwają kwestie rejestracji lodzi i przyczepy, potem musze zamówić numery na burty. Moze weekend 11-12.06 wypłynę na Martwa Wisle potestować nowy nabytek ;)

Na razie lodz stoi przykryta plandeka, cieżko sie do niej dostać, by cokolwiek pomierzyć czy obfotografowac, bo obwiązalem ja taśmami jak baleron ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

• 0

Żbiku, zobacz jak ja miałem zrobione bałwanki na pręcie sześciokątnym. Zdjęcia 2 strony wcześniej. Podobnie ma Krzysio z Foxboats przy swoich przyczepach z Violi.

Bałwanki sprawdzają się przy fali, czy wietrze w burtę. Już widziałem miesięczną Alfę z dziurą od profila w burcie. Kolega "bardzo się cieszył".

• 0

Żbiku, zobacz jak ja miałem zrobione bałwanki na pręcie sześciokątnym. Zdjęcia 2 strony wcześniej. Podobnie ma Krzysio z Foxboats przy swoich przyczepach z Violi.

Bałwanki sprawdzają się przy fali, czy wietrze w burtę. Już widziałem miesięczną Alfę z dziurą od profila w burcie. Kolega "bardzo się cieszył".

A co te "bałwanki" dają? Chodzi o jakaś ochronę podczas wciągania lodzi na przyczepę?

• 0

To dają, że łódka się opiera podczas wyciągania lub wypuszczenia o te bałwanki. To powoduje, że profil przyczepy nie zrobi nam dziury, ani rysy. Oczywiście cały czas mówimy o sytuacji kiedy wieje i łódkę ustawia nam bokiem.

Kurde, nadal nie kumam istoty tych "bałwanków" na Twojej przyczepie... Tzn, że mają chronić, to ok, jasne. Ale zastanawiam się w jaki sposób? Te boczne rolki, które masz, stabilizują łódź przy wciąganiu. Bałwanki masz zamontowane na przyczepie czy demontowanym panelu oświetleniowym?

Przy moim Niewiadowie P400, po zdemontowaniu panelu oświetlenia, zostają wystające "gołe" końcówki profili, w które wsuwa się prowadnice od panelu świateł. Bałwanki miałyby za zadanie ochronić przed uderzeniem w te wystające profile właśnie?

Edytowane przez Żbiku

• 0

Bałwanki masz zamontowane na przyczepie czy demontowanym panelu oświetleniowym?

U mnie przechodziły przez profil przyczepy, Foxboat ma przyspawany profil do profilu przyczepy (ramy)

Bałwanki miałyby za zadanie ochronić przed uderzeniem w te wystające profile właśnie?

Taka jest właśnie idea owych bałwanków. Mają ochronić burtę łodzi przez urazami. Uwierz mi, że napór burty na te wystające, kanciate profile to w najlepszym wypadku głęboka rysa.

• Like 1

• 0

Ok, teraz kumam ;)

Muszę zatem pomyśleć zabezpieczeniu tych końcówek profili ale jakąś otuliną piankową lub gumową (na samych końcach), bo konstrukcja przyczepy nie pozwala na nasunięcie dłuższego odcinka zabezpieczenia (zacisk i odblask), a nie chcę spawać do przyczepy dodatkowych elementów.

• 0

Dzięki za zdjęcia, teraz zyskała na atrakcyjności.

Pod względem wędkarskim fantastyczna, szkoda tylko, że w większości to dzikie slipy i bida z wodowaniem.

się ciesz, że dzikie! u mnie na jednym jeziorze to nawet dzikie to rarytas wszystko już pogrodzone (tak wiem wiem przepisy) co z tego jak nikt tego nie pilnuje albo pogrodzone dalej, a do wody drogi nie ma :(

• 0

Najczęściej w sezonie wypływam w piątek około 19 i wracam nazajutrz około 12

,także kabina jaknajbardziej wykorzystana.( trzy osoby spoko mogą spać)

Dosyć daleko na jako takie łowiska i w tygodniu jakiś wypad mija się z celem.

Chyba, że rekreacyjne spacerowo z rodzinką

Edit

W weekend podeślę Ci zdjęcia środka na priv

Edytowane przez Z Olsztyna
  • Like 1

• 0

Po długim oczekiwaniu ( brak czasu doskwiera ) dziś w końcu udało mi się pojechać do Grudziądza i odebrać moją F420 z Fox Boats.

Pierwsze zdjęcia na szybko zrobione telefonem.

post-46743-0-68097800-1464804905_thumb.jpgpost-46743-0-33889300-1464804912_thumb.jpgpost-46743-0-19522800-1464804919_thumb.jpg

I kolejne po zwodowaniu 

post-46743-0-96787800-1464804964_thumb.jpgpost-46743-0-47644500-1464804970_thumb.jpg

post-46743-0-50816700-1464804976_thumb.jpgpost-46743-0-03536400-1464804984_thumb.jpg

W transporcie pomógł mi jeden z kolegów z forum pożyczając mi przyczepę za co jestem mu niezmiernie wdzięczny  :)

• Like 12

• 0

Skąd masz taką piękną nalepę z logotypem portalu??? Też chcę taką.

A Foxa to masz od Krzysztofa, czy znalazłeś w lochach radzyńskiego zamku? ;) Tyle razy tam byłem i nic nie znalazłem.

Naklejkę zrobił Krzysztof na moją prośbę :) a w Radzyniu stanąłem na chwilowy popas żeby konie odpoczęły ;)

• Like 1