Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Piękna łodz ale kokpit jak w F-16 kolega pływa po zalewie koronowskim.

Też :)

Co do F-16 to moja druga wielka pasja - samoloty i fotografia :)

Komin to faktycznie Sonar 360, kotwica jest z przodu :)

12 Jest super umiejscowiona, nie zasłania widoku; może minimalnie zegary. 10 się też wpasowała super i do tego jest już sieć :)

Cieszę się, że Wam się podoba :). Dla mnie najważniejsze to to, że jest suuuper stabilna i bezpieczna .

Edytowane przez wilk325

• 0

pochwaliłbym się swoją, ale widząc Wasze krążowniki to moja wyglądałaby przy nich jak szalupa :D ja niedawno odebrałem swojego sempera, wbrew temu co się naczytałem o ich stabilności jestem pozytywnie zaskoczony :)

Wstawiaj śmiało.

Przynajmniej można coś podpatrzeć fajnego na zdjęciach :), no i Rzym nie od razu .....

• Like 1

• 0

No to tak wygląda mój Semperek:

410e826b5d3628f6.jpg

Jeszcze muszę pozakładać uchwyty pod ekran, pod wędki i zrobić kilka pierdółek. Czemu nie większy? Nie potrzebuję wielkiej krypy, a dla jednej osoby (okazyjnie dwóch) miejsca jest na prawdę dużo. I wbrew temu co się naczytałem przed zakupem - stabilność na prawdę dobra... nie wiem skąd opinie na temat jej chwiejności na wodzie? Może Ci którzy tak pisali wcześniej pływali barką :D

• Like 9

• 0

No to tak wygląda mój Semperek:

410e826b5d3628f6.jpg

Jeszcze muszę pozakładać uchwyty pod ekran, pod wędki i zrobić kilka pierdółek. Czemu nie większy? Nie potrzebuję wielkiej krypy, a dla jednej osoby (okazyjnie dwóch) miejsca jest na prawdę dużo. I wbrew temu co się naczytałem przed zakupem - stabilność na prawdę dobra... nie wiem skąd opinie na temat jej chwiejności na wodzie? Może Ci którzy tak pisali wcześniej pływali barką

A ja myślałem że to River Fox po kolorystyce

Pewnie się producenci lubią :-)

Bardzo ładna kolorystyka też taką chciałem ale się producent nie zgodził więc kupiłem alu.

Edytowane przez brig
  • Like 1

• 0

Witam Szanownych kolegów,

Ja mam z kolei pytanie z innej bajki...Czy istnieje w naszym kraju możliwość wypożyczenia łodzi wędkarskiej z silnikiem 20-30 kM, takiej 4 - 5m długości -wygodnej dla 2 max 3 osób na np. 1 tydzień i po podpisaniu odpowiedniej umowy,wpłaty zaliczki czy nawet kaucji wywiezienia jej na dowolne łowisko bez konieczności posiadania stosownej  przyczepki - tylko zapięcia jej do haka w swoim samochodzie? Może ktoś coś na ten temat wie?..I nie chodzi mi o czarter jachtu motorowego dla 7-11 osób, tylko o taką niewielką, bezpieczną i stosunkowo szybszą łódkę dla wędkarza. Dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrawiam.