Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam serdecznie, odnalazłem takie oto ogłoszenie z bardzo fajną Romaną.

https://www.olx.pl/oferta/nowa-lodz-wioslowo-motorowa-4-30-1-80-mocna-stabilna-popularny-roman-CID767-IDasoFr.html#c4dadb144e

Nie wygląda mi to na jakąś dużą fabrykę ale na mały , rodzinny zakład.

Rozmawiałem z właścicielem - rozmowa sympatyczna i rzeczowa.

Czy spotkaliście się Panowie z tym producentem?   Cena kusi ale czy za tym idzie jakość?

Pozdrawiam

Rafał

• 0

Mam Pegazusa 430 producent jest moim kolegą,śmiech mnie ogarnia i jego też jak widzę takie nówki Romany 150kg wagi,no chyba ,że są z karbonowych kompozytów,przecież to taki tani materiał.Myślę,że oszukują taka łódka z karbonu to ze 100kg powinna ważyć albo i mniej.

• 0

Byłe

Witam serdecznie, odnalazłem takie oto ogłoszenie z bardzo fajną Romaną.

https://www.olx.pl/oferta/nowa-lodz-wioslowo-motorowa-4-30-1-80-mocna-stabilna-popularny-roman-CID767-IDasoFr.html#c4dadb144e

Nie wygląda mi to na jakąś dużą fabrykę ale na mały , rodzinny zakład.

Rozmawiałem z właścicielem - rozmowa sympatyczna i rzeczowa.

Czy spotkaliście się Panowie z tym producentem? Cena kusi ale czy za tym idzie jakość?

Pozdrawiam

Byłem oglądałem pojechałem.:-)

Edytowane przez brig
  • Like 2

• 0

a to moje plywadelko :)

Nie cytujemy zdjęć!!

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Piękna rolka do zwijania kotwicy [emoji2]

Sam zrobileś czy jakiś gotowy patent? [emoji6]

Edytowane przez mario

• 0

Ja bym wybrał 1 skorupową.(łatwiejsza w naprawach) Chodziło mi o to że czepiają się wagi (że za mała)

Tylko ile powinna ważyć łódka 1 skorupowa tej długości ?

esox wyżej podał: Pegazusa 430x180 -220kg

Polmir robi "Romki" 420x180 -220/190kg

Crescent 430X172 -210kg

ale mniejszy Crescent 403X167 -145kg

Ja bym wybrał 1 skorupową.(łatwiejsza w naprawach) 

A co byś chciał w niej naprawiać? Jeżeli napiszesz że tak ciężko pływasz (po kamieniach i slipujesz na niezestrojoną przyczepkę) to tym bardziej wybierz jedną i grubą skorupę

Chodziło mi o to że czepiają się wagi (że za mała)

Tylko ile powinna ważyć łódka 1 skorupowa tej długości ?

To są dobre słowa -..."czepiają się".

Ja nie twierdzę że ta łódka jest kiepska, słaba czy za słaba. Myślę że cena jest adekwatna do jakości. Przy czym, umiejętne i etyczne użytkowanie łodzi w/w, odwdzięczy się długowiecznością i zadowoleniem.

To ile powinna ważyć, jest rzeczą względną: mi by wystarczyło 150 kg ale wolałbym ok.200. Ale jakiemuś rolnikowi (nie ubliżając nikomu) oderwanemu od pługa, to 270kg może być mało i powinien w ogóle pomyśleć o łodzi z aluminium.

a to moje plywadelko :)

Nie cytujemy zdjęć!!

Pokaż zdjęcie z przyczepki, tak aby kształt dna było widać

Edytowane przez mario

• 0

Wiem ile ważą romany z Polmiru . Byłem w Augustowie i już miałem kupić 2 szt dla siebie i kolegi ale doszedłem do wniosku że dla mnie będzie zaciężka do samotnego wodowania w moich warunkach. Kolega kupił i sobie chwali. Ja kupiłem aluminiaku z racji tego że na rybach jestem 3 razy w tygodniu i przez ostatnie 2 lata poziom wody spadał na tyle że musiałem 20 m ciągnąć po dnie .

• 0

Ja kupiłem aluminiaku z racji tego że na rybach jestem 3 razy w tygodniu

Dawaj zdjęcie tego aluminiaku :D  

Czy możesz się wypowiedzieć na temat "głośności" aluminiowej łodzi w stosunku do laminowej? chodzi mi o to, na ile jest bardziej odczuwalne/słyszalne chlapanie czy bryzganie wody o aluminiowy kadłub przy małych i większych prędkościach i na postoju gdy fale obijają się o bury czy redany?

• 0

Czy możesz się wypowiedzieć na temat "głośności" aluminiowej łodzi w stosunku do laminowej? chodzi mi o to, na ile jest bardziej odczuwalne/słyszalne chlapanie czy bryzganie wody o aluminiowy kadłub przy małych i większych prędkościach i na postoju gdy fale obijają się o bury czy redany?

Nie ma różnicy, a wręcz moim zdaniem "klapanie" laminatu o wodę / wody o laminat jest głośniejsze. A może się po prostu przyzwyczaiłem.

Sprzedaję teraz alu i chcę znowu kupić alu.

• 0

Kolowrotek wlasnej produkcji, tz. Znajomego "Lipkor" ale wykonanie piko belum, wszystko na lozyskach nic nie trzeszcy, nie piszy, krecisz jak Twinkiem [emoji14] ta lodka to nie jest wspomiany Michal z Milexu, innej produkcji, nie jest ideal, ale da sie z niej lowic I wchodzi spokojnie w slizg na wyzej widocznej suzuki 6km, oczywiscie samemu I z przedluzka rumpla:) Ciezko bedzie ze zrobieniem takiego zdjecia bo lodeczka stoi caly czas na wodzie I dopiero w grudniu przejdzie na urlop do maja, w kazdym badz razie nie jest to dno jak w romanie, ale tez nie jest okragle jak w wandzie, plaskodenna z zaokraglonymi bokami, jak znajde foto w necie to wstawie.

• Like 1