Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Obyś się mylił. Za kilka dni się wybieram na kisajno i mam nadzieję że połowię bez wiercenia przerębli.

Z Olsztyna, robiłeś za lodołamacz czy odpuściłeś?

Przyjechałem z Pl i takie cuda.Lodolamacz oczywiście :(

Kawałek lodu na rufie i rurka 22mm,

Więc 1,5cm to z dużym marginesem

Śniegu już dobre 25-30cm

Idzie zima!!!

post-57619-0-67560800-1478600730_thumb.jpg

post-57619-0-69131600-1478601763_thumb.jpg

Edytowane przez Z Olsztyna

• 0

Niech tam u Was sobie zostanie! ;-)

Kiedyś nie miałem czasu żeby jesienią wyjąć łódkę na czas (a może liczyłem na grudniowe sandacze? Skleroza), jak przyjechałem to było na niej pół metra lodu bo padało przed nadejściem mrozu (na Wiśle tylko 1-2cm). Ważyła tyle że ledwo się ją udało wywlec na brzeg kawałek żeby wykuć część lodu i odwrócić do góry kilem. 

Cieszyłem się wtedy że taka gówniana z cienkiego laminatu, bo inaczej to bym chyba musiał czekać na roztopy.

• 0

Tak przyczepa Cymerman.Super idzie zestaw  za autem.Zrobiłem 1000 km do domu w nocy rewelacja jak na razie bez zastrzeżeń jedyne co to brak oświetlenia na błotnikach bo jest dość szeroka i w nocy nie widać w lusterkach co i jak , a na remontach jest dość wąsko.Pchać ją będzie traxxis  tymczasowo bo moje jeziora to strefa ciszy ,ale w planach  jest elektryk dziobowy i jakaś spalina z tyłu na szwedzkie jeziora.

Edytowane przez Grzesiek88
  • Like 1

• 0

Daniel, na czym polega wyższość wygiętych sztyc do foteli nad prostymi ? (pytanie absolutnie bez złośliwości :) )?

Jak spojrzysz na ostatnie zdjęcie, to zobaczysz na prawej burcie zamontowane uchwyty do wędek. 

Producent Sempera montuje fotele asymetrycznie i gniazdo tylnego fotela jest umiejscowione nieco bliżej prawej burty.

Ponieważ miejsce na uchwyty jest jednym z najrozsądniejszych na tej łodzi, a asymetrycznie rozmieszczone fotele, to również nie jest głupi pomysł, to niestety na prostej rurce, zdarzało mi się podczas późnojesiennych czy zimowych łowów, zaczepiać ubraniami o kołowrotki.

Tak wygięta rura, pozwala na odsunięcie się od wędzisk i sprawia, że nie ma kontaktu z wędziskami.

Dla jednych pierdoła, dla innych, mniej uważnych może to być krok do złamanego kija.

Niby wszystko ok, ale na wygiętej rurce fotel można ustawić we właściwej odległości.  W innych łodziach pewnie ten patent byłby zbędny :)

Grzesiek - uważam, że kupiłeś sobie bardzo fajny zestaw. Jedna z największych zalet - mega stabilność. Dwie osoby na jednej burcie i nawet się nie zastanawiasz, że właśnie podszedłeś dosyć gwałtownie do krawędzi łodzi...

Edytowane przez Dano-g

• 0

Fajnie, że masz siedzenia nie w jednej linii. U mnie niestety oba są po środku. Wolałbym takie rozwiązanie jak Twoje.

Bakisty tylne też masz inne. Są dzielone czy to jedna spora bakista z trzema "otworami"

Przyczepka, potwierdzam jest super, fsjne jest to, że nie trzeba zdejmować tylnej belki.

• 0

Basisty są dzielone.Jedna z pompką jedna z uchwytem na aku i jedna docelowo na zbiornik paliwa dodatkowo mam dużą dziobową w której też jest uchwyt na akumulator.A co chodzi o siedziska to już Pan Marcin rozplanował.Ja chciałem tylko dodatkowe gniazdo siedziska na tylnej prawej bakiście.