Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@radekc1991 dałeś jakieś wzmocnienie pod podłogę w miejscu wpuszczenia fotela? Jakieś żebrowanie poprzeczne etc?

Kupiłem mocowanie fotela od firmy co robi RiverFoxy. Fotel mozna demontowac jak sie chce.

Zadnych wzmocnien nie mam. Dalem idealnie na srodku i jest tam kil.

Gruba listwa jest w dnie gdzie kil i w niej otwornica zrobilem dziure. Tam nawaliłem maty szklanej i zalałem wszystko żywicą poliuretanową. Jakies 300ml tam dalem, w to wcisnelem fabryczne mocowanie i trzyma.

Bylem ze znajomym na rybach a on wazy okolo 120kg i 5h na fotelu siedzial i trzyma :-)

• Like 3

• 0

Jest lepiej. Brakuje jeszcze uchwytów na wędki. Zastanawiam się czy nie zrobić sobie na okres letni namiotu na łódkę na nocne zasiadki.

Przemyślany namiot to fajna sprawa. Ja mam z folii przezroczystej bo założeniem było nie zasiadywanie się na ryby w nocy pod namiotem a raczej możliwość komfortowego płynięcia w deszcz. Jednak myślę, że nie przeszkadzało by mi również, że ktoś mnie widzi w nocy przy zapalonym świetle.. no, chyba, że z żoną byłbym na rybkach :P

A to moja skorupka. Nie taka, jaką chciałem ale zawsze własna  ;)

1fb631239700d003.jpg

• Like 3

• 0

Posiadam drugi sezon taką matę gumową i jest rewelacja - ''leży'' jak trzeba , poza lekkim odbarwieniem koloru ( szara ) od działania słońca nic się  z nią nie dzieje .... utrzymanie w czystości dziecinnie proste ... karcher na myjce i wygląda jak nowa  ;) - zdecydowanie polecam .... 

• Like 2

• 0

To ja też pokażę moje zabawki, na razie "na zakładkę"...

Płaskodenna SEL460 z dwoma fotelami, licznymi i pojemnymi schowkami, silnikiem Mercury 30KM z filtrem paliwa i przyczepą Thule - komfortowa i trwała łódź szczególnie na rzeki / kanały / mniejsze jeziora.

post-45593-0-37317900-1479603642_thumb.jpg

A tu nowy nabytek - Skylla 440 z Yamahą 30KM i przyczepą Cymerman.

post-45593-0-44936400-1479603697_thumb.jpg

• Like 9

• 0

Już widać  koniec mojej twórczej pracy nad swoją skorupką . Moja łódka bardzo podobna jest do Skylli   370 jednak została wydłużona o 20 cm . Jest wykonana ze sklejki i za laminowana .

Cala budowa lódki opisana jest tu http://www.sumowapasja.pl/forum/viewthread.php?thread_id=610#top_page

Tak teraz wygląda .

59946701bd8645f11cee46244fb2eb4f.jpg35234749f428bcef6b9d56ebb06dc5ec.jpg

• Like 15

• 0

Rysy na  łódce u wędkarza to norma . Jak by co umiem je zlikwidować .

Co do ilości kasy jaką wydałem to tak do końca nigdy nie będzie wiadomo .bo wszystkie zakupy rozbiły się w ciągu 1,5 roku . Myślę że około 4 tyś pln razem z materiałem na namiot , szkieletem z nierdzewki i innymi nie zamontowanymi jeszcze gadżetami .Mam już materiał na materac do  spania i na dwa fotele do spiningowania .

Edytowane przez Tabor
  • Like 2

• 0

Już widać  koniec mojej twórczej pracy nad swoją skorupką . Moja łódka bardzo podobna jest do Skylli   370 jednak została wydłużona o 20 cm . Jest wykonana ze sklejki i za laminowana .

Cala budowa lódki opisana jest tu http://www.sumowapasja.pl/forum/viewthread.php?thread_id=610#top_page

Sławek, śledzę Twój wątek na kilku forach i ogromnie CI kibicowałem.  Dziwi mnie jednak podejście ludzi z grup stricte motorowodnych (SIC!), gdzie twój zamysł budowy konkretnej łódki początkowo spotkał się  ze sporą dezaprobatą. Tym bardziej cieszę się, że wytrwałeś w postanowieniu i dokończyłeś łódkę.

Edytowane przez r.t.
  • Like 2