Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moja udź

Abc 385 pełna opcja plus dwadzieścia kuni w benzynie. Jest już w przygotowaniu pantograf i instalacja pod elektryka.1cadca63e9dbe6a93ac3bf7bef2a12ac.jpg

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

A mnie interesuje ten kolowrotek do zwijania liny kotwicznej. Masz to zainstalowane jako obrotowe czy na stale i po prostu recznie nawijasz tam line?

Jesli obrotowo to zdradz szczegoly jak to ustrojstwo zamontowales?

• 0

Jest to szpula po drucie spawalniczym, przymocowana na tetrytki do relingu. Nawijam linkę ręcznie, dzięki temu jest klar na pokładzie.

A owy zestaw, przy ilości załogi sztuk jeden, przemieszcza się z prędkością 41kmh. A gdy zabieram kotwicowego to lecimy max 39 kmh

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Gdzieś na youtube czytałem komentarze, że ludziom te windy już po jednym sezonie sie zaczynały zakleszczać. Kręciły ale nie działało zwalnianie bębna na przycisk (przy opuszczaniu kotwicy), pisali, że muszą wyciągać linę ręcznie. Może jakby robić przegląd i jakieś smarowanie raz na rok...

Wysłane z mojego M6752 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Zestaw jest tyle wart, ile ktoś będzie chciał za niego zapłacić.

Łódź znanej firmy, fajna, acz o wąskim zastosowaniu (wg.mnie) więc szału na nią nie przewiduję, zaś silnik to niedoceniona na polskim rynku perełka.

Zdejmij trochę z ceny "sklepowej" nowej łodzi, a silnik weź średnią arytmetyczną z ofert aukcyjnych.

• 0

Ktoś, coś bliższego wie, o tym wypadku wędkarzy na łodzi na Bugu? lub Bugo-Narwi?
Następny wypadek, potwierdzający słabość/lekkość naszych pływadeł. Wydawałoby się, co może się stać na łódce na rzece? Jednak jeden z wędkarzy, został chyba ciężko poszkodowany, przez wyrzucaną na brzeg i przewracającą się do góry dnem łódź.
Z naturą nie ma żartów. W pogarszających się warunkach, lepiej być nadmiernie ostrożnym, niż lekceważyć zagrożenie. I to bez względu na łódź, z której wędkujemy. Duża i mocna wytrzyma więcej, ale każda ma swoje ograniczenia.

• 0

Ktoś, coś bliższego wie, o tym wypadku wędkarzy na łodzi na Bugu? lub Bugo-Narwi?

Następny wypadek, potwierdzający słabość/lekkość naszych pływadeł. Wydawałoby się, co może się stać na łódce na rzece? Jednak jeden z wędkarzy, został chyba ciężko poszkodowany, przez wyrzucaną na brzeg i przewracającą się do góry dnem łódź.

Z naturą nie ma żartów. W pogarszających się warunkach, lepiej być nadmiernie ostrożnym, niż lekceważyć zagrożenie. I to bez względu na łódź, z której wędkujemy. Duża i mocna wytrzyma więcej, ale każda ma swoje ograniczenia.

Tu masz trochę informacji

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,lowil-ryby-na-narwi-gdy-nadeszla-nawalnica-nie-zyje,238031.html

• Like 1

• 0

Z tego artykułu niewiele wynika. Fakt jest jeden łódź jest wcale nie mała, a jednak się wywrociła. Nie znamy okoliczności wypadku i ciągu zdarzeń, które następowały po sobie, by w efekcie zakończyć się tragedią. Myślę, że takie wypadki powinny być przez nas wędkarzy motorowodniaków wnikliwie analizowane i omawiane. Może nawet dział taki by się przydał, wiem gorzki temat i wielu woli udawać, że problemu nie ma, jednak znajomość takich wydarzeń może nas na przyszłość nauczyć czego unikać i jak się zachowywać na wodzie. Samo gadanie że trzeba uważać na żywioł jest równe z tezą, lepiej wogóle unikać wody jak ognia... jestem za tym aby jeśli ktoś ma możliwość i czas zgłebił ten temat, może dotarł do świadków aby potem opisać to co się stało. Pozdrawiam żyjących i współczuję tym którzy za pasję oddali życie.

• 0

Gdzieś na youtube czytałem komentarze, że ludziom te windy już po jednym sezonie sie zaczynały zakleszczać. Kręciły ale nie działało zwalnianie bębna na przycisk (przy opuszczaniu kotwicy), pisali, że muszą wyciągać linę ręcznie. Może jakby robić przegląd i jakieś smarowanie raz na rok...

Wysłane z mojego M6752 przy użyciu Tapatalka

Ja tez mialem problem z ta wciagarka.

Ale dodatkowe smarowanie tam gdzie patykiem doszedlem:-)

I smigala lepiej niz nowa.

Polecam

Edytowane przez kondzio 77
  • Like 1

• 0

Panowie podrzućcie jaki jest orientacyjny koszt : łódź (tak , żeby 2 dorosłe osoby mogły spokojnie stać ), silnik spalinowy ,(z tego co patrze to przynajmniej z 10hp ) echo i przyczepka .w przyszłym roku powinno się już udać coś zakupić .

Pozdrawiam !

• Like 1

• 0

Panowie podrzućcie jaki jest orientacyjny koszt : łódź (tak , żeby 2 dorosłe osoby mogły spokojnie stać ), silnik spalinowy ,(z tego co patrze to przynajmniej z 10hp ) echo i przyczepka .w przyszłym roku powinno się już udać coś zakupić .

Pozdrawiam !

Znajomy ma łódkę Silver Yacht  Silver 405. Wysoka burta i porządna waga 150 kg przy tej długości. Na Yamaszce 9,9 ślizg we dwie osoby jest.

To byłby mój faworyt przy niskim budżecie. 

Więcej opinii tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/65749-łódka-na-jezioro-do-4500zł/page-3

• 0

Znajomy ma łódkę Silver Yacht  Silver 405. Wysoka burta i porządna waga 150 kg przy tej długości. Na Yamaszce 9,9 ślizg we dwie osoby jest.

Więcej opinii tutaj:

Owszem ładnie się prezentuje, ale to model sprzed pierwszej wojny światowej tylko po liftingu i zapomnij o ślizgu przy 9,9,

może raczej przy 99.

W zbliżonej cenie kupisz lepsze z dnem w kształcie mocno rozwartego V.

• 0

Owszem ładnie się prezentuje, ale to model sprzed pierwszej wojny światowej tylko po liftingu i zapomnij o ślizgu przy 9,9,

może raczej przy 99.

Mylisz się. Spytaj użykowników. Na 9,9 we dwóch jest ślizg. A wysoka burta niweluje inne niedogodności.

• 0

Więcej opinii tutaj:

Mój Pegazus 380 cm ma wysoką burtę , waży 195 kg i ma 175 cm szerokości. W ślizg to minimum 15 KM . Na Turawę jak znalazł - generalnie to warto zastanowić się nad tą łodzią. 220 cm długości po podłodze, około 135 cm szerokości , dwie pojemne bakisty i cholernie dobrze wykonana konstrukcja. Kategoria projektowa C i możliwość zamontowania silnika do 25 KM.

Edytowane przez cabage

• 0

może raczej przy 99.

Od jakiej prędkości dla Ciebie zaczyna się ślizg ?