Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moja nowa zabawka, Silver. 30 kwietnia w godzinach wieczornych przywiozłem od producenta. Noc z wrażenia nieprzespana  :)

Skoro świt o 4.40 naklejanie numerów rejestracyjnych, montaż silnika i wodowanie.

Jestem bardzo zadowolony z zakupu, ba... nawet szczupakom się podoba. Kilka sztuk zameldowało się na pokładzie na rozpoczęciu sezonu  :D

post-68345-0-49935200-1525459855_thumb.jpg

• Like 11

• 0

Zakończyłem "projekt",  mojej łodzi wędkarsko-rekreacyjnej. Wygląd na początku . A to efekt końcowy . Teraz czas na wodowanie.

Mam prośbę, możesz zrobić zbliżenie jak jest zamontowany elektryk, czy są tam jakieś wzmocnienia.

Z góry dziękuję.

• Like 2

• 0

Nie ma żadnych wzmocnień, jedynie do mocowania silnika jest dołożony dystans wyłożony grubą gumą który niweluje dystans spowodowany "wyłożeniem" burty. Dystans jest odkręcany ze względu na klasyczny montaż do pawęży pontonu.

Łukasz, a jaki to elektryk?

pytam, bo musze kupić do podobnej łódki i zastanawiam się czy podstawowa długość czy też z dłuższą kolumną

• 0

Tohatsu 6 KM , Semper 380W, jedna osoba 75 kg, kotwice 5 i 9 kg, 10 l paliwo, sonda,trochę gratów. 

Maksymalnie 10,6 km/h . Mogę jeszcze przestawić trym o jedno oczko.

Z przedłużką rumpla maksymalnie 15 km/h (siedziałem na obrotowym foteliku, który jest jednak trochę bliżej rufy niż środkowa ławeczka). Nie odpowiada mi takie pływanie, to połączenie rumpla z przedłużką trochę wiotkie, a w razie "w" za daleko dla mnie od silnika. Nie będę raczej używał. 

Z "wiatrem we włosach" trochę kłopot, ale niewiele mi to przeszkadza. Za to łódeczka - ogromny komfort, wygoda i stabilność. Pod nogami pokład antypoślizgowy, żadnych przechyłów, dla jednej osoby dużo przestrzeni, czuję się pewnie. Ogromnie to dla mnie ważne z racji tego, że jestem osobą niepełnosprawną ruchowo. 

• Like 4

• 0

To i ja się wypowiem. łódź romana 440 z polmiru. Silnik Yamaha 20km. Waga łodzi około 160kg waga silnika około 60kg. zbiornik paliwa 25l kotwice 14 i 9 kg. Prędkość z jedną osobą (95kg) 40km/h Prędkość maksymalna z 3 facetami 30km/h. Ogólnie jestem zadowolony, moja pierwsza łódź. Łódź z laminatu, wysokie burty i bardzo stabilna. Pływałem na razie kilka razy i póki co jestem zadowolony. Pozdrawiam

• Like 2

• 0

To i ja się wypowiem. łódź romana 440 z polmiru. Silnik Yamaha 20km. Waga łodzi około 160kg waga silnika około 60kg. zbiornik paliwa 25l kotwice 14 i 9 kg. Prędkość z jedną osobą (95kg) 40km/h Prędkość maksymalna z 3 facetami 30km/h. Ogólnie jestem zadowolony, moja pierwsza łódź. Łódź z laminatu, wysokie burty i bardzo stabilna. Pływałem na razie kilka razy i póki co jestem zadowolony. Pozdrawiam

Daj fotki jakieś.

• 0

Fajny zestaw.

Daj jakiś film. Bo kolega na takiej samej łodzi nie może osiągnąć takich wyników.

• 0

Ale 25 to nie 20 ate 5 kucyków to naprawdę sporo daje.

mialem kupić romane razem z koleģą żeby było taniej ale się wyłamałem. Trafiła się okazja kupna za te same pieniądze aluminiaka 450 .p

Ja wykręcam max 42 a kolega 32.

Ciekawe czy ktoś ważyl swoją łódkę?

Czy na prawdę waży te 160kg czy czasem nie jest to 140kg.

• Like 1

• 0

Już tyle tu jestem a ciągle zapominam to w końcu wstawie :)

To moje pływadełka + holowniczek do nich.

RF420+ Mercury30 na większość wypadów 

na małe wody ciężko dostępne miejsca i elektryka został ABC385 bo za tyle co przy sprzedaży oferowano wolałem go zostawić .( we dwóch nieść można jak dojazdu nie ma )

post-57720-0-76205600-1526904848_thumb.jpg

post-57720-0-44273500-1526904856_thumb.jpg

Edytowane przez Tubylec1982
  • Like 5

• 0

Wiesz co pływam nim przeważnie tam gdzie nie można na spalinie  . RF na elektryku to pomyłka jakaś ledwo to to pełznie i manewrować ciężko.  pewnie z przyzwyczajenia do spaliny a i nie chce mi się demontować Mercurego 30 z RF bo może wtedy inaczej by było.  J.Dąbie koło krosna odrzańskiego , Jelito/Giełt .   No i tam gdzie nie mogę wjechać do wody żeby RF-a zwodować.  ABC można przenieść we dwóch .        A porównując to RF zdecydowanie więcej miejsca / płaska podłoga / solidność konstrukcji /wyższe burty / schowki/   W abc niskie ławki i plecy trochę bolą ale we dwóch spokojnie stać można . Choć ABC jest moim zdaniem stabilniejsze w sensie bujania poprzecznego. jest jak by bardziej do wody przyklejone pewnie z racji kila. Na 15 yamaha objeżdżał  RF z 30 tak z ciekawości sprawdzałem choć nie wiele      Jak coś konkretnego to proszę o pytania :)  

Edytowane przez Tubylec1982

• 0

Wiesz co pływam nim przeważnie tam gdzie nie można na spalinie . RF na elektryku to pomyłka jakaś ledwo to to pełznie i manewrować ciężko. pewnie z przyzwyczajenia do spaliny a i nie chce mi się demontować Mercurego 30 z RF bo może wtedy inaczej by było. J.Dąbie koło krosna odrzańskiego , Jelito/Giełt . No i tam gdzie nie mogę wjechać do wody żeby RF-a zwodować. ABC można przenieść we dwóch . A porównując to RF zdecydowanie więcej miejsca / płaska podłoga / solidność konstrukcji /wyższe burty / schowki/ W abc niskie ławki i plecy trochę bolą ale we dwóch spokojnie stać można . Choć ABC jest moim zdaniem stabilniejsze w sensie bujania poprzecznego. jest jak by bardziej do wody przyklejone pewnie z racji kila. Na 15 yamaha objeżdżał RF z 30 tak z ciekawości sprawdzałem choć nie wiele Jak coś konkretnego to proszę o pytania :)

A jaka masz prędkość na rf i 30 merkury?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Wiesz co pływam nim przeważnie tam gdzie nie można na spalinie  . RF na elektryku to pomyłka jakaś ledwo to to pełznie i manewrować ciężko.  pewnie z przyzwyczajenia do spaliny a i nie chce mi się demontować Mercurego 30 z RF bo może wtedy inaczej by było.  J.Dąbie koło krosna odrzańskiego , Jelito/Giełt .   No i tam gdzie nie mogę wjechać do wody żeby RF-a zwodować.  ABC można przenieść we dwóch .        A porównując to RF zdecydowanie więcej miejsca / płaska podłoga / solidność konstrukcji /wyższe burty / schowki/   W abc niskie ławki i plecy trochę bolą ale we dwóch spokojnie stać można . Choć ABC jest moim zdaniem stabilniejsze w sensie bujania poprzecznego. jest jak by bardziej do wody przyklejone pewnie z racji kila. Na 15 yamaha objeżdżał  RF z 30 tak z ciekawości sprawdzałem choć nie wiele      Jak coś konkretnego to proszę o pytania :)  

Spoko dzięki - mniej więcej o to mi chodziło. ABC to dobra łódka w swojej cenie, szybka nawet na elektryku i jak piszesz bardzo stabilna. Kiedyś wychodziłem z założenia, że burty w łódce na jezioro muszą być bardzo wysokie, ale życie uczy, że nie do końca tak jest, szczególnie gdy się pływa w zasadzie wyłącznie na elektryku. Gdy bardzo mocno wieje na takiej łódce robi się co prawda niebezpiecznie, ale wtedy ze względu na wiatr nie porzucasz komfortowo nawet z dużej łodzi. Natomiast łódka z niższą burtą i przyjazną prędkości bryłą zawsze będzie szybsza (a różnica prędkości rzędu 2 km/h dla użytkownika elektryka to bardzo dużo) i często stabilniejsza, bo jak piszesz jest bliżej wody.