Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na rf obecnie mam 38 w dwie osoby i majdan  , trochę bawiłem się śrubami żeby dopasować i trymem bo dużo daje jak się okazało .  szkoda że nie miałem echo na abc żeby sprawdzić ile leci choć w RF 2aku były i trochję  szpeju i może to miało znaczenie aż takie no i nie wiem jak kierownik gazował hehe zresztą nie ważne bo tylko zabawa 1- razowa . Chciałem ją sprzedać ale bez silnika z przyczepa więcej jak 2-2.5 nie mogłem dostać to lepej było zostawiać zamiast kupować gumiaka .   Trochę wkurzało że chlapie jak się szybko płynie.   Na elektryku jej to nie grozi . i masz rację jak na tą kasę jest godna polecenia na początek choć na miejscu producenta jednak dołożył bym parę kilo laminatu żeby nie był przezroczysty miejscami . Na upartego w 3os da się spiningować choć trza się zgrać 

• 0

Przesiadka z RF 390 na 405 ( niby niewiele ale jednak sporo ) , dzisiaj udało się coś popływać i jest duży + w stosunku do wcześniejszej konstrukcji ...szybsze wejście w ślizg , wyższa prędkość max , łódeczka ogólnie dużo ''lżej'' daje się sterować  ;) pozostaje jeszcze doposażyć w kilka fantów i będzie petarda !!!

Ps. Przyczepka dedykowana również pod FOX-a - polecam ...

post-49627-0-42448400-1527447228_thumb.jpg

post-49627-0-60412300-1527447240_thumb.jpg

post-49627-0-95436200-1527447251_thumb.jpg

post-49627-0-11337000-1527447266_thumb.jpg

post-49627-0-74985200-1527447301_thumb.jpg

post-49627-0-25098600-1527447316_thumb.jpg

post-49627-0-94402400-1527447653_thumb.jpg

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 13

• 0

Gdyby udało Ci się zrobić też od tyłu z widokiem na mocowanie silników byłbym wdzięczny.

Mówisz/masz...do elektryka zamontowałem dodatkowe podkładki. Również spalina dostała dodatkowa podkładkę by można było ja wyżej podnieść(25mm). Dzięki temu płyta antykawitacyjna jest 10mm poniżej kila. Elektryk docelowo będzie dziobowy, na pawezowym łódka słabo pływa ( manewry, utrzymanie kursu). Prędkość przelotowa na spalanie 30km/h na elektryku max to 5,5 km/h.

10d5fcacbb436b6996061173d643aabe.jpg

451ee0d016d824b8af432ae765f29373.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

moja F420 na elektryku też pływa około 5 km/h i uważam, że to bardzo dobry wynik. na dziobowym wcale nie będzie szybciej, tak jak Ci się wydaje.

Ile koni ma ten silnik, że przelotową masz 30 km/h?

Yamaha 2T 9.9/15. Na filmie jest śruba 9.25-11, obecnie 4x9.25-10 i pływa nieco szybciej.

https://youtu.be/z2g6hLWpJ2Y

• 0

Mówisz/masz...do elektryka zamontowałem dodatkowe podkładki. Również spalina dostała dodatkowa podkładkę by można było ja wyżej podnieść(25mm). Dzięki temu płyta antykawitacyjna jest 10mm poniżej kila. Elektryk docelowo będzie dziobowy, na pawezowym łódka słabo pływa ( manewry, utrzymanie kursu). Prędkość przelotowa na spalanie 30km/h na elektryku max to 5,5 km/h.

Dzięki, właśnie w swojej będę mocował elektryka i już wiem jak :)

• 0

Czyli jak ? Napisz jak możesz.

Dokładnie jak teraz ma Gumowy, z podkładką z dechy żeby zrobić dystans.

Właśnie mnie nurtowało jak to zamocować, a że do swojej łódki mam kilkadziesiąt kilometrów to chcę przygotować sobie w domu wszystkie elementy.

• Like 1

• 0

Dokładnie jak teraz ma Gumowy, z podkładką z dechy żeby zrobić dystans.

Właśnie mnie nurtowało jak to zamocować, a że do swojej łódki mam kilkadziesiąt kilometrów to chcę przygotować sobie w domu wszystkie elementy.

Ścisłej podkładam taki kawałek sklejki który nie jest na stałe. Pochwał się jak ci wyszło.

• Like 1

• 0

Też mam elektryka w tym miejscu u siebie. Od wewnątrz dałem wzmocnienie pawęży https://zefir.sklep.pl/834-oslona-pawezy-227cm.html

Tylko nie mogę się zebrać aby ogarnąć tę sklejkę od zewnątrz, nie mam farby ani nic, ale bez tej sklejki pływam bez problemu