Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

http://fishingtravelers.com/sposob-slipowanie-lodzi-samochodem-napedem-jedna-os/

Moja octavia nie ma siły jechać z łòdką po drodze , a co dopiero wodować ????

Widzę, że odgrzebałeś mój zeszłoroczny artykuł ;)

Cieszę się że komuś może się przydać :)

Są jeszcze 2 szczegóły odnośnie tego rozwiązania, nieopisane w artykule:

- przy montażu drugiej wyciągarki, trzeba ją na początku przymierzyć przed przykręceniem, aby po zamontowaniu nie okazało się, że nie można z niej korzystać ;) Chodzi o to aby promień rączek w wyciągarkach nie nachodził na siebie, tzn. aby można było kręcić każdą z nich nie uderzając o drugą. Znalezienie takiego miejsca może być wbrew pozorom trudne, ja w tym celu specjalnie przedłużałem ten "dyszel" na przyczepie na którym mam wyciągarki

- to rozwiązanie może się też przydac gdy ma się furę 4x4 (w tym roku już mam :) ). Chodzi o sytuację, gdy nie chcemy zjechać samochodem blisko wody (bo np. stromo lub grząsko). Wtedy mimo fury 4x4 można z tego korzystać - i taki mam zamiar w tym roku ;)

• Like 2

• 0

Zdarzało mi sie używać liny 30 metrów jako łącznika do przyczepka - hak. Tez dawało radę :-)

Choć ty jakby estetyczniej

Pozdrawiam

Daniel

Jak ma się taką możliwość, to szybciej jest korzystać z takiego rozwiązania jak opisujesz (tzn. z liny, niż ze zwijania / rozwijania liny na wyciągarce - co zajmuje miesiące ;) )

Nie polecam natomiast np. zaczepienia liny od wyciągarki do haku samochodu i ciągnięcie zestawu samochodem. Zrobiłem tak - grozi to rozwaleniem wyciągarki (nie jest przystosowana do takich sił). W takim przypadku znacznie lepiej skorzystać z oddzielnej liny np. holowniczej

• 0

I jeszcze jedno: moja przyczepa, co może widać na zdjęciach z artykułu, ma jeszcze jeden patent: dodatkowe trzecie koło, które nie jest kołem zapasowym :)

Jak podjazd do wody jest równy, ale nie chcemy tam podjechać samochodem, to wtedy mogę odczepić przyczepę i pojechać z nią do wody na tych 3 kółkach

Ten patent akurat nie jest już mój, gdyż ściągnąłem go z tego filmu:

;) Edytowane przez SzymusS
  • Like 3

• 0

http://fishingtravelers.com/sposob-slipowanie-lodzi-samochodem-napedem-jedna-os/

Moja octavia nie ma siły jechać z łòdką po drodze , a co dopiero wodować

Dlatego w tym roku kupiłem ML500 4x4 specjalnie do ciągnięcia łodzi i jej wodowania :)

• 0

Trudne warunki w jakich woduje łajbe wykluczają dużą jednostkę, dlatego zdecydowałem się w tamtym roku na zakup najmniejszej skylli. Łódka wykonana ładne i pancernie co mi bardzo odpowiada. Po zakupie myślałem nad oklejeniem grafiką, ale łódź w seryjnym wykonaniu tak mi się podoba, że ostatecznie zrezygnowałem. W tym roku dostała przyczepkę od suskiego i "podkład słoneczny". Mam jeszcze parę pomysłów, które pewnie wkrótce zrealizuje.

201710221_qehnnha.jpgskyllkajp_qehnnre.jpg201805241_qehnnrw.jpg201805261_qehnnra.jpg

• Like 18

• 0

Na szerokie wody wypływa łódź Pegazus 450 pod banderą JB.PL :) - owoc współpracy portalu i f-my Pegazus z Augustowa.

Wykończona wg naszego projektu, wyposażona w silnik Mercury F30, dziobową Minn Kotę Terrova 55 iPilot, echo Humminbird 12 Mega SI, na przyczepce z f-my Suski.

Więcej informacji i zdjęć niebawem, po testach na wodzie B)

post-45604-0-23824000-1529654769_thumb.jpg   post-45604-0-43403300-1529654875_thumb.jpg

• Like 26

• 0

Na szerokie wody wypływa łódź Pegazus 450 pod banderą JB.PL :) - owoc współpracy portalu i f-my Pegazus z Augustowa.

Wykończona wg naszego projektu, wyposażona w silnik Mercury F30, dziobową Minn Kotę Terrova 55 iPilot, echo Humminbird 12 Mega SI, na przyczepce z f-my Suski.

Więcej informacji i zdjęć niebawem, po testach na wodzie B)

attachicon.gif pegazus 450.jpg   attachicon.gif pegazus 450_2.jpg

Hej,

wygląda dobrze ! Interesuje mnie plandeka - sposób jej mocowania i czy próbowaliście jechać z łodzią okrytą tym pokrowcem ? Nie chce odfrunąć ? Prośba o zdjęcia ponieważ oryginał od sempera niestety idzie do śmieci i muszę zamówić coś dobrego i praktycznego.

Dziękuję

Mariusz

• 0

Tak, wracaliśmy z zapiętą plandeką.

Mocowanie plandeki jest na napy, które są zamocowane pod spodem rantu burty (na którym jest zamocowana listwa odbojowa), pokrowiec zawija się więc na odbojnicy i jest zapięty pod nią, stąd nic nie fruwa - to przemyślana konstrukcja właśnie na potrzeby transportu łodzi.

Jutro postaram się zrobić i zamieścić zdjęcie tego rozwiązania.

• 0

W polowie lipca bede w okolicy firmy robiącej Pegazusa i podjade własnie z ciekawości zobaczyc tą 450ke i 430 bo tez wygalda w miare godnie.
Zapewne przy zakupie bede wybieral pomiedzy Riverfoxen 430, pegazuesm 450 badz skylla 370 ale to juz jednak duzo mniejsza krypa.

• 0

Moja octavia nie ma siły jechać z łòdką po drodze , a co dopiero wodować

no patent jest spoko poki jest w miare plasko - nie przewaza ci lodki na rufe jak wodujesz na slipie? (zakladam, ze wodujesz z silnikiem spalinowym i paliwem w lodzi) mam okolo 50m slip kolo siebie i ostatnie 10m na odplywie to algi tak sliskie, ze problemem jest chdzenie - o jezdzeniu samochodem nawet 4x4 mozesz zapomniec. uzywalem podobnego patentu (bez wyciagarki - mocowalem lodke do liny i ja opuszczalem rekami - po podwojnym owinieciu wokol haka daje rade samemu mimo, ze to dobre 400kg. Tylko musze siedziec na przodzie przyczepy inaczej by sie "kopyrtla" do tylu)

• 0

no patent jest spoko poki jest w miare plasko - nie przewaza ci lodki na rufe jak wodujesz na slipie? (zakladam, ze wodujesz z silnikiem spalinowym i paliwem w lodzi) mam okolo 50m slip kolo siebie i ostatnie 10m na odplywie to algi tak sliskie, ze problemem jest chdzenie - o jezdzeniu samochodem nawet 4x4 mozesz zapomniec. uzywalem podobnego patentu (bez wyciagarki - mocowalem lodke do liny i ja opuszczalem rekami - po podwojnym owinieciu wokol haka daje rade samemu mimo, ze to dobre 400kg. Tylko musze siedziec na przodzie przyczepy inaczej by sie "kopyrtla" do tylu)

Tak, woduję z silnikiem, paliwem, sprzętem itd. - czyli wszystkim co chcę mieć na łodzi (ładuję to do łodzi, gdy jest jeszcze na przyczepie)

Przeważa na płaskim w ostatniej fazie jak spycham łódź z przyczepy (co chociażby uwidoczniłem tutaj: http://fishingtravelers.com/wp-content/uploads/2017/06/slipowanie-lodzi-3.jpg), ale to ostatnia faza i łatwo to zniwelować opierając o przód przyczepy.

Na ostrym slipie nigdy się w ten sposób nie wodowałem, więc nie wiem :) Zjeżdżałem po niedużych skarpach i przyczepa się nie przewaliła

• 0

Tak, wracaliśmy z zapiętą plandeką.

Mocowanie plandeki jest na napy, które są zamocowane pod spodem rantu burty (na którym jest zamocowana listwa odbojowa), pokrowiec zawija się więc na odbojnicy i jest zapięty pod nią, stąd nic nie fruwa - to przemyślana konstrukcja właśnie na potrzeby transportu łodzi.

Jutro postaram się zrobić i zamieścić zdjęcie tego rozwiązania.

Tak wygląda mocowanie plandeki - pod krawędzią burty łodzi.

post-45604-0-88577600-1530377103_thumb.jpg  post-45604-0-68134800-1530377113_thumb.jpg

Dodatkowo - niektóre napy są w wersji z 'kołnierzem', który zapobiega ich wypięciu.

post-45604-0-21606500-1530377129_thumb.jpg  post-45604-0-64520800-1530377135_thumb.jpg

• Like 5

• 0

Tak wygląda Pegazus 450 na wodzie:

post-45604-0-28093000-1530377669_thumb.jpg  post-45604-0-45063900-1530377675_thumb.jpg  post-45604-0-43770300-1530377683_thumb.jpg

Testy na wodzie potwierdziły komfort i bezpieczeństwo użytkowania - łódź jest stabilna i ma dobrą nautykę - nawet na sporej fali, przy wietrze 5-6 m/s, pływa wyjątkowo stabilnie (nie skacze na falach, nie rozbryzguje wody na boki), w środku jest mnóstwo miejsca (szerokość 195cm!) - polecam rozwiązanie z rumplem, które pozwala zmaksymalizować powierzchnię użytkową.

W zestawie 2x aku: 100Ah do silnika elektrycznego i 60Ah do rozruchu spalinowego i echosondy.

Vmax (silnik Mercury 30km) osiągnięta przy dwóch osobach z pełnym obciążeniem to 38km/h.

• Like 12

• 0

Wszystko fajnie, tylko po co ta ławka na środku? Rumpel powiększa powierzchnię użytkową, a ławka pomniejsza i znacznie utrudnia przemieszczanie się po pokładzie.

To fakt. Komunikacja jest utrudniona czasami.

Ale mam wrażenie ,że chyba można ją zdemontować ?

10.jpg

Jeśli tak to rozwiązanie jest genialne.

• 0

Tak wygląda Pegazus 450 na wodzie:

attachicon.gif pegazus_1_retusz.jpg  attachicon.gif pegazus_2_retusz.jpg  attachicon.gif pegazus_4_retusz.jpg

Testy na wodzie potwierdziły komfort i bezpieczeństwo użytkowania - łódź jest stabilna i ma dobrą nautykę - nawet na sporej fali, przy wietrze 5-6 m/s, pływa wyjątkowo stabilnie (nie skacze na falach, nie rozbryzguje wody na boki), w środku jest mnóstwo miejsca (szerokość 195cm!) - polecam rozwiązanie z rumplem, które pozwala zmaksymalizować powierzchnię użytkową.

W zestawie 2x aku: 100Ah do silnika elektrycznego i 60Ah do rozruchu spalinowego i echosondy.

Vmax (silnik Mercury 30km) osiągnięta przy dwóch osobach z pełnym obciążeniem to 38km/h.

Rozmawiałem wczoraj z producentem Pegazusa i wspominał że macie dorobioną bakiste na lewej burcie. Możesz wrzucić zdjęcia ?

• 0

Wszystko fajnie, tylko po co ta ławka na środku? Rumpel powiększa powierzchnię użytkową, a ławka pomniejsza i znacznie utrudnia przemieszczanie się po pokładzie.

To fakt. Komunikacja jest utrudniona czasami.

Ale mam wrażenie ,że chyba można ją zdemontować ?

Jeśli tak to rozwiązanie jest genialne.

Tak, środkowa ławka z bakistą jest demontowalna.

U nas pełni ona funkcję podstawowej i jedynej bakisty na szpej (w przedniej bakiście są 2 akumulatory, które ją wypełniają, w bocznej - zbiornik paliwa). W komunikacji nie przeszkadza wg mnie (nie biegamy po łódce), a daje miejsce na apteczkę, gaśnicę, kapoki, suche ubrania, etc.

• Like 1

• 0

Rozmawiałem wczoraj z producentem Pegazusa i wspominał że macie dorobioną bakiste na lewej burcie. Możesz wrzucić zdjęcia ?

Tak, mamy dorobioną bakistę na lewej burcie w części rufowej na zbiornik paliwa (który pierwotnie miał stać na rufie pod silnikiem i ograniczałby możliwości łowienia z rufowego fotela).

Niestety, zdjęć teraz nie wrzucę, ponieważ łódkę mam 'zaparkowaną' kawałek od domu i nie mam do niej aktualnie dostępu.

• Like 1