Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A łódź na bazie pływaków katamarana z pełnym pokładem i relingami nie rozwiązałaby kwestii przestrzeni?

Stabilność nie do pobicia, ilość m2 również, nautycznie bardzo dobre to jest.

też mi się wydaje że katamaran byłby super, np najazd opuszczany w dziobowej części pomiedzy pływakami np

• 0

Myślę że warto spojrzeć na artykuł kolegi z tego portalu, chyba nie ma lepszej rekomendacji niż od praktyków

https://www.wedkarzebezbarier.pl/index.php/10-aktualnosci/24-moja-pierwsza-lodz

to jest właśnie ta łódka której zdjęcie wstawiłem z szynami zjazdowymi co nie znaczy że jest to najlepsze rozwiązanie ale dałem temat na forum bo może ktoś lepszą będzie miał koncepcję i łódkę, chętnie bym podjął współpracę nad koncepcyjną łódką dla wózkowiczów z jakąś stocznią

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

To jest trochę ciężki temat, musiałbyś bardzo precyzyjnie określić wymagania, typu ile miejsca potrzeba żeby się zmieścić wózkiem. To są rzeczy którymi normalnie nie zaprząta się głowy, 1cm w tą czy w tą zazwyczaj nie ma znaczenia. Sądzę, że lepsze było by dla ciebie coś w stylu jon boat, nawet taki z płaskim dnem, bo mają dosyć szeroki dziób i można wygospodarować więcej miejsca na poruszanie się wózkiem. W klasycznej łódce masz ostro i tego, że się robi wąsko nie przeskoczysz. Nie głupi jest tez katamaran z platformą, może nawet lepszy - furtka w relingu + trap. Przy czym obie jednostki mają swoje ograniczenia. Gdybyś napisał tak naprawdę czego ci brakuje w łódce ze zdjęć powyżej, to by było prościej. Wątek raczej do wydzielenia.

EDYTA

Taka carolina skiff jak na zdjęciach powyżej też niezła.

Edytowane przez psulek

• 0

76f97e77461e838233bb78029c77c30a.pngf6a586efcc2d2f5b8aceccab9ee01825.pngWbrew pozorom to nie taki diabeł strasznyefbfe4475344cf0c0f18628fbbd054cd.png Poruszanie się wózkiem aktywnym po pokładzie to kwestii odpowiedniej przestrzeni którą można rozplanować jak rzut mieszkania z góry. tego typu kadłub jak carolina skiff 17 stóp uważam, że byłby najlepszy, pokład to kwestia adaptacji do swobodnego poruszania się wózkiem. W internecie ktoś się chwalił że rozpoczął produkcję takich łodzi ale poza zdjęciami brak aktualnego kontaktu. Może ktoś z kolegów ma informację gdzie można podjąć kontakt.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Też chciałem Caroline ale po przeliczeniu kosztów ściągnięcia z Włoch czy Węgier jakiejś kopii nawet nie opłacało się w porównaniu do tego co zaoferował Psulek. Dropek odezwij się na fb. Paweł zrobił łódź na moje sumowe wymagania.

• 0

Tutaj macie SEL460. Zabudowa wedle życzenia. W mojej wersji pływała (czyli wchodziła w ślizg) z 30KM na krótkiej stopie. Ale bez pokładu dziobowego i długiego schowka może 25KM dałoby radę (ale nie dajcie się przekonać, że 15KM - u mnie weszła w ślizg przy 15KM jako golas z 1-2 lekkimi osobami na pokładzie). Potem doszły schowki, aku, szpej itp. i straciła wigor.

Użytkowo - ma płaskie dno, niskie burty i faktycznie dużo miejsca w środku, nawet z tymi schowkami. Ja swoją sprzedałem, więc już na żywo nie pokażę.

Ale ogólnie również polecam pogadać z @psulkiem - może coś innego wymyślicie z lepszą nautyką, co spełni wymagania.

post-45593-0-05857500-1535116244_thumb.jpg

• Like 2

• 0

To ja może o czymś innym . Kupiłem nową przyczepę suskiego z oświetleniem ledowym i żeby nie było za lekko to pojawił się problem . Po podłączeniu ( do kia sorento 2017) wtyczki nawet przy wyłączonych światłach kierunki na przyczepie cały czas się palą , jak włączę awaryjne lub kierunek to zaczynają normalnie działać . Podłączając do tego samochodu inną przyczepę z oświetleniem zwykłym wszystko jest ok , podłączając tą nową przyczepę do innego samochodu też wszystko jest ok . Więc wychodzi na to że i samochód i przyczepa oddzielnie są ok ale razem coś nie gra , miał ktoś podobny problem ??

• 0

Możesz mieć lekkie przebicie w gnieździe/na wiązce i wystarczy prądu, żeby tlił się LED, bo potrzebuje mało, ale żarówka już nie zadziała. Tak bym w każdym razie tak obstawiał na początek. A jak wyłączysz światła mijania/pozycyjne/stopy (nie naciskamy hamulca) to problem też jest? Zmierz woltomierzem napięcie miedzy zasilaniem kierunków a masą przy odłączonej wtyczce i wyłączonych kierunkach, jak masz coś skopane w aucie to bedzie około 12V.

Edytowane przez psulek

• 0

To ja może o czymś innym . Kupiłem nową przyczepę suskiego z oświetleniem ledowym i żeby nie było za lekko to pojawił się problem . Po podłączeniu ( do kia sorento 2017) wtyczki nawet przy wyłączonych światłach kierunki na przyczepie cały czas się palą ,

Hak jest fabryczny ? Może to efekt braku modułu CAN ? Nowoczesne auta "sprawdzają" działanie żarówek podając na tyle niski prąd, że żarówka się nie zaświeci, ale LED już tak. Jeśli pomiary rekomendowane przez psułka nie pomogą to szukaj przyczyny tu gdzie opisałem - wtedy może taniej wyjdzie zmiana lamp na tradycyjne ?

• 0

Miałem taki przypadek. U mnie w obu autach przyczepa świeci jak trzeba. Kolega wyciągnął mnie na zawody, zapinamy jego auto i brak świateł w przyczepie... U mnie brak modułów w obu a u niego jest. Przyczepa że zwykłymi światłami działa u niego normalnie. Nie do końca wiedzieliśmy o co chodzi ale jak widać nie tylko u nas coś takiego się zdarzyło.

• 0

To ja może o czymś innym . Kupiłem nową przyczepę suskiego z oświetleniem ledowym i żeby nie było za lekko to pojawił się problem . Po podłączeniu ( do kia sorento 2017) wtyczki nawet przy wyłączonych światłach kierunki na przyczepie cały czas się palą , jak włączę awaryjne lub kierunek to zaczynają normalnie działać . Podłączając do tego samochodu inną przyczepę z oświetleniem zwykłym wszystko jest ok , podłączając tą nową przyczepę do innego samochodu też wszystko jest ok . Więc wychodzi na to że i samochód i przyczepa oddzielnie są ok ale razem coś nie gra , miał ktoś podobny problem ??

Nie z KIA sorento, ale ze Skoda VRS III i Kodiaq Scout

Przerob wtyczke 7 pin na 13 pin.  Sprawdz tez jak masz wyprowadzona elektryke. Ja sobie sam to robilem i po prostu dalem 2 osobne kable i razem parami spialem przy wyjsciu do wtyczki na dyszlu. Najpierw testy na 7 pin i jakies cuda sie dzialy podobnie jak u ciebie, potem obcialem 7 pin. Kupilem za 19 zl 13 pin rozkrecona, powpinalem zyly i wszytsko jest. Jedyne co to samochod (Kodiaq) pokazuje ze nie mam lewego pozycyjnego.. ale tylko dlatego ze nowsze auta maja osobno lewe i prawe pozycyjne na 13 pinach + inne nieuzywane w przyczepie podlodziowej bajery jak zasilanie lodowek i inne bzdety. Jak zlutujesz oba na przyczepie w jedna pare to normalne ze auto zglosi ci ze czegos nie ma, ale tak naprawde sie swieci. Problem jest ze przejsciowka 7PIN na 13 nie koniecznie spelnia swoje zadanie przy swiatlach ledowych.

Jak to nie pomoze to zostaje zabawa z modulami bo tez o tym slyszalem - ze niektorzy maja problemy bo producent samochodu nie bardzo dostosowal elektryke do podlaczenia ledowego.

Edytowane przez horac

• 0

A co masz za problem z namiotem? Dostępne są na naszym rynku zarówno ehmmans jak i black Cat. Jak będziesz szył to nie wiem czy Cię to taniej wyniesie. Ja mam ehmmansa i póki co jestem zadowolony, tyle że dopiero pierwszy sezon go użytkuje.

• 0

Jakby ktoś szukał łódki sumowej, wymiary 450x180,waga powyżej 200 kg,  póki co, w planach jest też większa jednostka. Zabudowa w miarę możliwośc- do ustalenia.

https://www.facebook.com/%C5%81odzie-sumowe-372441296549255/inbox/?mailbox_id=372441296549255&selected_item_id=1394479796

post-51049-0-78629200-1536916689_thumb.png

post-51049-0-92237300-1536916755_thumb.png

• Like 5

• 0

Nie wiem jak wygląda ten namiot, ale Mariuszowi (@Marmilo) , jakaś firma uszyła plandekę na wymiar. Plandeka w jednym kawałku na łódź i silnik.

Jest bardzo dobrej jakości.

Wydaje się, że są elastyczni. Może tam?

Plandekę na sempera + dziobowy + spalina (z zapasem na większy silnik) zrobiła mi firma MP group 

Zdjęcia tutaj:

https://drive.google.com/open?id=1zKwA06zcAguRmhC8P0funrfGEEXrH-ke

https://drive.google.com/file/d/1zKwA06zcAguRmhC8P0funrfGEEXrH-ke/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/13kDAaT1lK7Ljmd1-vsWqo2EP9i-Xpk97/view?usp=sharing

Kolorystyka była do wyboru, materiał elastyczny trochę rozciągliwy. Zdecydowałem się na wszycie pasa transportowego wokoło - jest sciągany pod spaliną. Pierwszy powrót 200km z prędkościami autostradowymi został zaliczony - zero fruwania, podrywania itp.

Przy zmianach na łodzi mogę podjechać do producenta - "przespawają" fragmenty pokrowca by zabezpieczał nowe dodatki do sempera.

Powyższy post traktuję jako informację. Inne dane, które usunąłem, były informacjami handlowymi, a dla nich jest miejsce na naszej giełdzie, a nie w wątkach merytorycznych. 

Edytowane przez woblery z Bielska

• 0

Znacie kogoś kto by ogarnął zrobienie namiotu na łódkę / ponton na wymiar ? Coś w stylu black cat

Namiot Special Boat Cave II - Black Cat ??

Zrobiłem sobie we własnym zakresie plandekę jak w poście 39 http://jerkbait.pl/topic/37990-jaki-materiał-do-zadaszenia-łódkispanie/page-2#entry2333687

• 0

Znacie kogoś kto by ogarnął zrobienie namiotu na łódkę / ponton na wymiar ? Coś w stylu black cat

Namiot Special Boat Cave II - Black Cat ??

Zapytaj tutaj ... ale tanio nie będzie

http://emantex.pl/page1.php