Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam. Mam od 3 lat coś takiego http://www.maister.pl/produkt/lodka-monika-390-5-osobowa-kolor-zielony/. Moje uwagi: łódka tania w zakupie; co roku usuwam jednak małe przetarcia na dnie ( warstwa laminatu bardzo cienka). Dodam, że pływam wyłacznie po jeziorach, na rzekę i kamienie nie polecam. Wiosła po 3 latach wygladają jak... Wnioski. Za takie pieniądze lepiej kupić coś lepszego używanego lub dołożyć i kupić coś wykonanego bardziej solidnie.         

• Like 1

• 0

Max moc silnika 150

Zapomnij o silniku 70 jak chcesz by to w miarę pływało.

Myślałem o łódce z małą kabina ale tego typu mi się nie podobają ( gust ) i jeśli mamy w planach aktywnie łowić to słabo to widzę.

Najfajniejsze łódki, z których można łowić do okoła, które mają mała kabinę do spania to łodzie typu sundeck lub walkaround.

Co Prawda nie ma tam zbyt wiele miejsca ale spokojnie dwie dorosłe osoby się przespia ;)

Np. taka :

sportyacht.com.pl/lodzie/lodz-sun-cruiser-570/

• Like 1

• 0

Miałem kabine 4,5m na 50 we 2 osoby było ok.

Miałem kabinę 5,8m z 115 było ok choć to bardzo ciężka łajba (silnik + szpej i skorupa 1300-1400kg) chodziła 40km na 4000 obrotów

Kamil, pójdzie na 70, zobacz ile po waży...

• Like 1

• 0

Pewnie, że pójdzie Robert, tylko zapomnij żebyś spokojnie w ślizgu płynął przy 4000rpm.

Kolega w innym wątku napisał, że spokojnie ale przy 5300 ;)

...i czar zwany ekonomia pryska :)

Poza tym waga suchej łódki niby 500 z hakiem ale powieś silnik wlej paliwo akumulatory i inny szpej i robi się lekko 800. Do tego niech wsiądzie 3 chłopa i gwarantuje nietegą minę sternika ;)

No i na koniec, waga to nie wszystko.

I jeszcze jedno, znaleźć Yamaha 70 w dobrej cenie to trochę lotto, zdecydowanie taniej i szybciej kupi się coś z rodziny 80-115. Mowa oczywiście o używanych silnikach...

Przerobiłem temat.

• 0

Cena chyba nawet lepsza niż dobra, bo sama nowa łódka to ponad 30k. Inna sprawa, że fabryczna zabudowa pokładu tej łodzi jest raczej średnia dla celów wędkarskich, ale stosunkowo niewielkim kosztem można zabudować środek i zrobić pokład spinningowy z fotelami.

• 0

Witam.Co sądzicie na temat tej łodzi?Dodatkowo z 70 konnym silnikiem? 4 takt Yamaha?Może ktoś użytkuje?

http://mfkompozyt.com/india-530

Osobiscie za grzyba na ryby bym takiej nie chcial - niemal 0 miejsca do rzucania , burty wysokie. ew na morze do lowienia w pionie wedka na tyle mocna by wyciagac ryby na winde a nawet wtedy gdzie wiadro na ryby etc...

Za to do lansu pewnie + 200.

• Like 1

• 0

Max moc silnika 150

Zapomnij o silniku 70 jak chcesz by to w miarę pływało.

Myślałem o łódce z małą kabina ale tego typu mi się nie podobają ( gust ) i jeśli mamy w planach aktywnie łowić to słabo to widzę.

Najfajniejsze łódki, z których można łowić do okoła, które mają mała kabinę do spania to łodzie typu sundeck lub walkaround.

Co Prawda nie ma tam zbyt wiele miejsca ale spokojnie dwie dorosłe osoby się przespia ;)

Np. taka :

sportyacht.com.pl/lodzie/lodz-sun-cruiser-570/

tam jest kabina kurde takie cos to rozumiem ;)  Jak bardzo mnie na nia nie stac? Wiesz jaka cena pixoko?

• 0

Fotka z dnia kiedy pojechała do nowego właściciela. Takie konstrukcje mają swoje wady, największa to wodowanie potrzeba utwardzonego slipu i solidnego auta. Ta łódź z wózkiem ważyła 1700kg kiedyś ściągnąłem to pożyczoną dacia logan , po płaskim jechała. Na wodzie to już inna bajka, 115 yamaha super sobie radziła. Bardzo stabilna jednostka, gdybym nie sprzedał kupił bym Ulterre i nic więcej bym nie potrzebował. a5f0efef0bd4a65d6d761c4520cb3efc.jpg

Wysłane z mojego LG-H840 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

• 0

Osobiscie za grzyba na ryby bym takiej nie chcial - niemal 0 miejsca do rzucania , burty wysokie. ew na morze do lowienia w pionie wedka na tyle mocna by wyciagac ryby na winde a nawet wtedy gdzie wiadro na ryby etc...

Za to do lansu pewnie + 200.

Jeśli chodzi o wędkarstwo na takiej łodzi, to jedynym pozytywem są jakieś dłuższe wyprawy, np. z nocką na wodzie. Na Turawie bardzo popularne są takie łódki, w dzień leci spinning, a w nocy 2 żywcówki i cięcie komara. Dla niektórych wędkarzy, taka łódź ma niewiele zalet-mało miejsca na pokładzie, wymaga kosztownego silnika, trudno zeslipować/transportować, trudniej zakotwiczyć, nie mówiąc o jakimś normalnym trollingu na rzece. W ogóle, dla wędkarza bywającego na rzekach, to słaba alternatywa, chyba tylko ochrona przed ewentualną ulewą.

• 0

Dlaczego? Miałem zamontowaną windę traca kotwiczyłem gdzie chciałem i gdzie głębokość pozwalała. Trolling jak wszędzie z kierownicą. Trzeba po prostu lubić takie konstrukcje.

• 0

Dlaczego? Miałem zamontowaną windę traca kotwiczyłem gdzie chciałem i gdzie głębokość pozwalała. Trolling jak wszędzie z kierownicą. Trzeba po prostu lubić takie konstrukcje.

Na rzece kotwiczyłeś, trollingowałeś? Na zaporówce/jeziorze to owszem, nie widzę problemu, ale na rzekach jakoś średnio mi się to podoba. Chyba musiałbym sam to przeżyć.